Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Zamolxe de Lucian Blaga la Noaptea Albă a Galeriilor

Vineri, 10 Iunie 2011
 
Spectacolul cu piesa Zamolxe de Lucian Blaga, în regia Cezarinei Udrescu, și cu muzica originală semnată Dan Dediu, este invitat sa participe la Noaptea Albă a Galeriilor, eveniment cultural organizat pe durata unei nopți ( 10 iunie) în Bucuresti și în Cluj. Noaptea Albă a Galeriilor / NAG s-a dezvoltat ca un proiect recunoscut pentru promovarea artelor contemporane și a tinerilor artiști. Multitudinea de evenimente, expoziții, performance-uri, muzica contemporană, teatru, diversitatea spațiilor în rîndul cărora regăsim galerii cu un portofoliu important de artiști români, galerii aflate la primele evenimente, spații alternative,  instituții care pentru o noapte devin galerii de artă, ateliere sau intervenții ale artiștilor în spațiul urban, toate acestea formează harta NAG.

Audiția cu public a piesei radiofonice Zamolxe va avea loc în noaptea de 10 iunie, între orele 00: 00 și 01: 45 pe str. G-ral Budișteanu 10, București (curtea din spatele Galeriei UNA).

Încãrcat de semne și simboluri, spectacolul Zamolxe, restituire integrală a marelui poem dramatic al lui Lucian Blaga, conține înțelesuri adânci și aduce o dimensiune excepționalã a spiritualitãții românești, asemeni unui act metaforic revelator, capabil sã reînnoiascã legãtura cu fondul sufletesc primitiv al poporului român, sã reitereze « determinanta stilisticã » a culturii noastre. Denumitã de Lucian Blaga « mister pãgân », piesa vorbește despre preistoria românilor, iar Zamolxe, aici profet ucis de propria lui statuie, contrapuncteazã prin gravitatea lui, prin spiritul lui contemplativ, prin jertfa pe care finalmente o înfãptuiește, exuberanța și vitalitatea tablourilor de grup, dezlãnțuirile dionisiace ale bachantelor, exaltarea și frenezia mulțimilor.

"Spectacolul radiofonic întruchipeazã perfect dimensiunea mitologicã a piesei lui Blaga, topirea divinului în naturã, setea de cosmos, dar și de teluric, comunicarea omului cu tainele universului, panteismul, în ideea în care pentru țãranul român cosmosul e hristocentric… de aici trãirea solidarã cu natura, fãrã a o confunda însã cu Creatorul, dupã observația lui Mircea Eliade.

Montarea se distinge prin profunzime, prin valoarea pe care o conferã fiecãrei atitudini dramatice, fiecãrei replici, prin incantații și sonoritãți de dincolo de lume, prin corespondențe auditive ce ritmeazã acțiunea și prin covârșitoarea forțã psihologicã a unor scene, a unor situații…

În distribuție: Vlad Zamfirescu, Constantin Codrescu, Mircea Albulescu, Constantin Cojocaru, Ioana Flora, Ionuț Kivu, Ștefan Velniciuc, Nicolae Cãlugãrița, Eusebiu Ștefãnescu, Dan Aștilean, Gheorghe Ifrim, Crina Mureșan, Mihai Marinescu, Ioana Calotã, Simona Popescu, Felicia Pinte, Ilinca Manolache, Florin Anton, Adrian Vãncicã, Orodel Olaru, Marcello Cobzariu, Silviu Biriș, Mircea Drâmbãreanu, Silviu Oltean, Cãtãlin Panaite, Mihai Popescu și copiii Mihai Leahu, Gheorghe-Emanuel Udrescu, Mihai Enãchescu.

Cu participarea sopranei Veronica Anușca și a unor membri din Corul de copii Radio, condus de Voicu Popescu.

Muzica originală : Dan Dediu

Design sonor: Cãtãlin Crețu. Regia de montaj: Monica Wilhelm și Florin Bãdic. Asistențã computer: Mirela Anton și Florina Istodor. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnicã și masterizarea pentru emisie: ing. Iulian Iancu. Regia muzicalã: Stelicã Muscalu. Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Cezarina Udrescu

Arhiva : 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro