Iarna cărților noastre de Ana Boariu
Joi, 20 iunie 2013, la ora 19.00, la România Cultural și sâmbătă, 22 iunie 2013, de la ora 13.15 la România Internațional , Teatrul National Radiofonic prezinta in premiera "Iarna cărților noastre" de Ana Boariu, spectacol realizat de Redacția Teatru a Societății Române de Radiodifuziune și Signis România, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Regia artistică: Ana Boariu. În distribuție: Victor Rebengiuc, Andreea Bibiri, Irina Petrescu, Ozana Oancea, Marius Stănescu, Coca Bloos, Mihai Constantin, Ana Ciontea, Constantin Florescu și copilul Yvona Berceanu.
"Iarna cărților noastre" de Ana Boariu reprezintă o îmbinare tulburătoare de ficțiune și document istoric, rememorarea unor destine emblematice pentru spiritualitatea românească, o privire retrospectivă spre Blajul din anii 1948 și 1968, cruciali pentru istoria țării noastre… Aici, și-a dezvoltat vocația umanistă – și tot aici și-a văzut aspirațiile frânte și a îndurat persecuții politice cumplite părintele Ștefan Manciulea, istoric și geograf, preot, profesor și memorialist, care, cu înțelepciune și generozitate, declara, în 1984, cu un an înaintea morții: „Eu am făcut o singură politică: să iubesc și să slujesc neamul și poporul meu românesc”.
Spectacolul radiofonic se desfășoară sub forma unui dialog între generații, creionând emoționant și alte figuri, precum cea a mamei, ființă intelectuală prin excelență, o adevărată erudită, activă, însetată de cunoaștere, nevoită să parcurgă meandrele unei epoci tulburi – și aici spectacolul ne face atenți la micile trădări, la complicitatea prin tăcere, la vina – colectivă și individuală – de a nu fi reacționat la atrocitățile exercitate asupra semenilor, de a nu se fi împotrivit aberațiilor ideologice din acei ani grei, nedreptăților generatoare de adevărate tragedii…
În spectacolul radiofonic "Iarna cărților noastre" de Ana Boariu, se subliniază semnificația culturală și istorică a Blajului: aici s-a jucat pentru prima dată teatru în limba română, aici s-a creat prima școală cu predare în limba națională și tot aici s-a înființat prima tipografie românească din Ardeal… Cum spunea Ion Heliade Rădulescu, „aici a răsărit soarele românilor”... Din nefericire, în anii de opresiune ai comunismului, vestita arhivă a literaturii de la Blaj a fost distrusă, cărțile au ars, Biserica a fost interzisă, iar preoții închiși…
Adevărul trebuie transmis din generație-n generație, pare a ne spune acest spectacol radiofonic, remarcabil și prin ceea ce s-ar putea numi cultul cărții, căci se evidențiază aici semnificația aproape sfântă a literei tipărite… Vocile răscolitoare ale marilor actori dau viață acestor întâmplări dureroase, neliniștesc și îndeamnă la meditație, ne antrenează în confesiunea lor, evocă emoționant figurile piesei, unele dintre ele adevărate simboluri ale spiritualității românești…
Scenariul "Iarna cărților noastre" de Ana Boariu reprezintă, totodată, și baza unui spectacol multimedia, prezentat la Blaj și la București.
Regia de montaj: Radu Verdeș. Regia de studio: Renata Rusu. Coloana sonoră și ilustrația muzicală: Liviu Elekes. Regia tehnică: Vasile Manta. Redactor Domnica Țundrea.
Domnica Țundrea