Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Teatrul Național Radiofonic își omagiază valorile

Joi, 7 Februarie 2013
 
Luni, 11 februarie, de la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei din București, va avea loc audiția, cu public, a spectacolului radiofonic Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry.

Regia artistică: Elena Negreanu. Adaptarea radiofonică: George Radu Chirovici. În distribuție: Vasile Gheorghiu, Sanda Toma, Vasile Manta, Ruxandra Demetrescu, Liliana Voiculescu, Marina Romano. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Romeo Chelaru. Regia tehnică: ing. Tatiana Andreicic.

Înregistrare din anul 1963.


Evenimentul își propune să aducă un omagiu uneia dintre cele mai pregnante personalități ale regiei radiofonice: doamna Elena Negreanu. Regizor, actor, profesor universitar, pictor, iată doar cateva fațete ale activității artistice a rafinatului om de teatru Elena Negreanu, care a scris pagini de primă importanță în istoria Radioului public și a contribuit cu asupra de măsură la împlinirea profeției lui Tudor Vianu, cel care afirma, în iunie 1929, că "Teatrul Radiofonic trebuie să devină un adevărat Teatru Național".

Elena Negreanu s-a născut în anul 1918, la Iași. Opt ani mai tarziu s-a mutat la Bucuresti, unde, după absolvirea liceului, a frecventat cursul de actorie la clasa reputatei profesoare Beate Fredanov. În anul 1945 este angajată crainică la Radiodifuziunea Romana pana în anul 1947, cand, prin concurs, devine actriță la Teatrul Național. În paralel, la propunerea Aurei Buzescu, intră în activitatea pedagogică, devenind conferențiar universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. Din anul 1956 optează pentru activitatea de regizor artistic în redacția Teatru a Radiodifuziunii Romane, unde montează numeroase spectacole din dramaturgia clasică și contemporană, națională și universală. În anii 2006 și 2008 prezintă în foaierul sălii Radio două expoziții de grafică personală care s-au bucurat de succes din partea publicului și a criticii de specialitate.

Rafinament, rigoare, sensibilitate, inteligență, uluitoare forță a expresiei dramatice, iată doar cateva dintre dimensiunile operei artistice ale regizorului Elena Negreanu, care au făcut din spectacolele semnate de domnia sa, un eveniment în repertoriul Teatrului Național Radiofonic, contribuind din plin la menținerea fidelității publicului ascultător dar și la castigarea unor noi categorii de public, așa cum studiile recente de audiență o demonstrează.

Micul prinț
de Antoine de Saint Exupéry în regia artistică a Elenei Negreanu, un spectacol-bijuterie, datat, anul 63 al secolului trecut, semnat de un regizor artistic de prestigiu, cu 9 decenii si jumătate de viață și peste 6 decenii de experiență în domeniul artelor spectacolului și care se bucură de o distribuție alcătuită din actori celebri, adevărați monștri sacri ai teatrului romanesc.

Un spectacol–eveniment pe care îl putem numi premieră, deoarece au trecut 44 ani de la ultima difuzare.
Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro