Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

''Nopțile gri ale pisicii albastre'' de Emil Cătălin Neghină

Miercuri, 30 Ianuarie 2013
 

Joi, 7 februarie 2013, la ora 19.00, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră „Nopțile gri ale pisicii albastre” de Emil Cătălin Neghină.

Adaptarea radiofonică și regia artistică: Gavriil Pinte.

Interpretează Ana-Maria Bălescu.

Regia de montaj: Dana Lupu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea


Spectacolul se distinge printr-o viziune regizorală aparte, prin inventivitate la nivelul expresiei radiofonice, prin bucuria de a experimenta multiple forme estetice auditive și prin căutarea unor combinații stilistice ingenioase… Piesa este o monodramă a cărei acțiune se întâmplă în doi timpi – cel al prezentului și cel al amintirilor, personajul principal fiind o fată crescută de o bunică agresivă, în lumea circului, unde, pe când era doar o copilă, executa un număr: în lumina reflectoarelor, era pisica albastră… Când va crește, fata va începe să frecventeze cluburile de noapte și va descoperi jazz-ul, echivalent, în ceea ce o privește, cu o formă de libertate, iar, în planul spectacolului radiofonic, prilej de căutare a unor noi niveluri de expresie, de dezvoltare a unor mijloace artistice moderne și provocatoare.


Rafinamentul decorului sonor, atmosfera spectacolului și inflexiunile vocii actriței Ana-Maria Bălescu acționează aproape senzorial asupra percepției noastre, determinându-ne să vedem cu ochii minții imagini: lumea adesea halucinantă a circului, viața confuză a fetiței terorizate de o bunică nemiloasă și violentă, chipul clovnului Pierrot care veghează ca un tată asupra copilei și-i conduce pașii prin mediul de circ, ochiul simbolic care se așează deasupra pisicii albastre, devenind o prezență-absență bizară, evident metaforică, la care fata se raportează constant, în diferite feluri: cu deznădejde, cu încredere, cu speranță, cu dorința de a-i împărtăși gândurile, de a fi și ea înțeleasă de cineva… Toate aceste elemente ale universului piesei își găsesc corespondențe sonore fie în tonalitățile vocale, parcurgând o întreagă gamă, de la șoaptă la țipăt, fie în momentele de jazz, fie în anumite motive muzicale ce sunt reluate pe parcursul spectacolului, fie în ambianța atât de specială care ne învăluie și ne fascinează...


Ana-Maria Bălescu debutează spectaculos, în rolul pisicii albastre, la Teatrul Național Radiofonic, cu talent și dăruire, cu o mare disponibilitate interpretativă, care-i permite să abordeze firesc diferitele fațete ale rolului, jucând practic mai multe personaje, întruchipând convingător resemnarea fetiței lipsite de copilărie, dar și duritatea bunicii, evocată în amintire și mai cu seamă explozia de feminitate a adolescentei care devine conștientă de posibilitatea de a evada și de puterea vindecătoare a iubirii.


Spectacolul „Nopțile gri ale pisicii albastre” de Emil Cătălin Neghină va putea fi audiat în avanpremieră luni, 4 februarie 2013, la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din București.

Domnica Țundrea

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro