Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Nocturnele lu' Leonida după I. L. Caragiale

Joi, 13 Decembrie 2012
 
Spectacolul „Nocturnele lu’ Leonida”, scenariu de Alexa Visarion inspirat de Universul Caragiale, va fi difuzat luni, 17 decembrie 2012, la ora 19.00, la Radio România Cultural.

Spectacolul este dedicat memoriei criticului de teatru Valentin Silvestru.

Regia artistică: Alexa Visarion.
În distribuție: Florin Zamfirescu, Carmen Tănase și Anda Saltelechi.
Regia de studio: Janina Dicu și Renata Rusu.
Regia muzicală: George Marcu.
Regia tehnică: Vasile Manta.
Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea.

Spectacolul, realizat cu sprijinul Fundației Radio România și al Băncii Naționale a României, este dedicat Centenarului Ion Luca Caragiale și constituie, fără îndoială, un adevărat eveniment sub raportul arhitecturii și al plasticii auditive…

Calitatea spectacolului regizat de Alexa Visarion constă în ineditul creației radiofonice, al imaginilor sonore atent gândite; miza montării este să creeze imagini auditive surprinzătoare… Spectacolul pornește evident din nevoia de a inventa un discurs caragialian nou, alcătuit din pasaje combinate ingenios, purtătoare de sensuri inedite… Stilul repetitiv amplifică ideile și adâncește nuanțele; avem de a face, în cadrul aceleiași concepții, cu variațiuni pe aceeași temă: faptul că unele scene sunt reluate poate conduce la ideea că nu există nici început, nici sfârșit, că ne aflăm într-un circuit cosmic, burlesc.

În viziunea lui Alexa Visarion, la Caragiale, avem de a face cu un fel de paiațerie: prioritatea e jocul, nu caracterul… Leonida și Efimița sunt niște clovni, jucându-se cu propria originalitate… Florin Zamfirescu ne cucerește pur și simplu în rolul lui Leonida, prin mobilitatea jocului, prin accentele exuberante; el simte puternic toate momentele evoluției personajului său, nu expunând idei, ci regizând amplitudini burlești, cu o virtuozitate excepțională. Jocul lui Carmen Tănase în rolul Efimiței este viu și autentic; ea stimulează delirul lui Leonida, îl aprobă, îl acompaniază, astfel încât totul pendulează între un comportament absurd și un stil vital, incandescent, nebunesc… Iar Anda Saltelechi în rolul Saftei este de un efect precis, plină de haz și sevă comică…

Schimbarea de ritmuri conferă stilul spectacolului; demența se naște din acest joc subtil și inteligent de planuri, iar nu din faptul că personajul ar fi dement… În Leonida, crede Alexa Visarion, „viețuiesc toate personajele shakespeariene, ce gonesc prin noroiul mahalalei, neștiind de unde vin și unde trebuie să ajungă”.

Serile Efimiței și ale lui Leonida sunt erotice – fără a fi totuși sexuale –, culturale, educative, pline de mister, și ca atare ei le trăiesc din plin. Există o seducție exercitată de Leonida: el o seduce pe Efimița, nu la nivel erotic, ci prin personalitatea lui, în Tot. O contaminează.

În spectacolul radiofonic „Nocturnele lu’ Leonida”, scenariul și regia: Alexa Visarion, actorul spune, asemeni bufonului shakespearian, acele adevăruri care se impun în funcție de perceperea spectatorului, numai că actorul le spune chiar ca să se impună, nu ca să-și împlinească valențele profesionale. Adevărul, în viziunea lui Alexa Visarion, devine bizar și totuși rămâne adevăr… însă nu rămâne gol, fără vibrație și iluminări.

Ne aflăm într-un studiu Caragiale, care ne solicită fantezia și rigoarea în egală măsură... Noi arătăm în 2012 cât de vii sunt personajele, cum sunt ele racordate în plasma existenței, prin virtuozitatea jocului…

Domnica Țundrea
Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro