Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Hronicul Gainarilor de Aureliu Busuioc

Miercuri, 30 Martie 2011
 
Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați la Radio România Cultural joi, 7 aprilie 2011, de la ora 19.00 - partea I și duminică 10 aprilie 2011 - partea a-II-a a premierei radiofonice „HRONICUL GĂINARILOR”- spectacol realizat după romanul cu același titlu al poetului, dramaturgului și prozatorului basarabean Aureliu Busuioc.

Dramatizarea și adaptarea radiofonică: Magda Duțu. În distribuție: Florin Zamfirescu, Mihai Bica, Gabriela Popescu, Mircea Rusu, Mircea Constantinescu, Dorin Andone, Julieta Strâmbeanu, Petru Hadârcă, Orodel Olaru, Annemary Ziegler, Silvia Codreanu, Dragoș Stoica, Oxana Moravec, Marcelo Cobzariu, Ion Arcudeanu, Sorin Șaguna, Patricia Prundea, Gheorghe Pufulete. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Muzica originală și regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu. Redactor: Costin Manoliu. O montare radiofonică prezentată în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani.

Autor al volumelor de poezii: Prafuri amare, Piatra de încercare, Firicel de floare rară, Dor, Poezii, În alb și negru, Îmblânzirea mașinii de scris, Plimbătorul de purici, Concert, al romanelor „Singur în fața dragostei”(1966), „Unchiul din Paris” (1973), „Local – ploi de scurtă durată”(1986), „Lătrând la lună” (1997), „Pactizând cu diavolul” (1999), „Spune-mi Gioni” (2003), „D’ale vânătorii” 2005), autor al mai multor scenarii de film – Aureliu Busuioc, om de o vastă cultură literară, cu un deosebit curaj în ceea ce privește regândirea adevărurilor aflate în circulație - face parte din generația „celor mai hărțuiți dintre pământeni”: cea a celor care s-au născut în Regatul României, au fost „mutați”de istorie în Uniunea Sovietică, fără să li se ceară părerea și obligați apoi, să devină cetățeni ai Republicii Moldova.

Aureliu Busuioc contrazice imaginea consacrată a scriitorului basarabean. Nu este patriarhal, ci monden, nu este patetic, ci ironic. În scris are eleganță și o autoritate firească. Dacă se joacă, o face ca un aristocrat, nu ca un clovn.” – consideră criticul literar Alex Ștefănescu.

Hronicul Găinarilor” – roman distins cu premiul Filialei din Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România, publicat de Aureliu Busuioc la Editura Prut Internațional, în anul 2006 – este o cronologie tipic basarabeană a schimbărilor de macazuri și de regimuri, nu și de năravuri... Așa cum apreciază scriitorul Mircea V. Ciobanu, „Hronicul Găinarilor e o parodiere a letopisețelor și romanelor istorice naționale; este chiar mitologia basarabenilor, explicită și explicativă - cea adevărată, cea meritată și reprezentativă - expusă în limbajul timpului: savuros, detașat, ironic, sentimental, ludic, oralizant-livresc – altfel spus: postmodernist”.

Epopeea cuprinde cronologic toate "momentele cruciale" prin care a trecut satul Găinari, o așezare născută pe harta Europei, ca din întâmplare, în anul 1812 – și de aici paralela între Găinari și Basarabia. Momentele cruciale ale secolului al XIX-lea – căderea regimului țarist, anii de administrație românească, războiul – altfel spus, toată istoria, e raportată la această localitate ce nu accede nici măcar la statutul de cătun, după aproape două secole de existență. Astfel, din găinar în găinar, neamul lui Panteleu – întemeietorul așezării, un tip atotmilostiv, cu o meserie secretă, descoperită în timp, aceea de a fura găini – nu numai că n-a sfințit locul, dar l-a și predestinat pierzaniei.

Propunerea de a realiza un spectacol radiofonic în premieră absolută, după această savuroasă și incitantă scriere a maestrului Aureliu Busuioc, a venit din partea regizorului Petru Hadârcă – reputat om de cultură și militant neobosit pentru valorile românești de o parte și de alta a Prutului.
Dramatizarea romanului lui Aureliu Busuioc și apoi, adaptarea radiofonică a scenariului – realizate de Magda Duțu – păstrează și chiar sporește uneori umorul, ironia și poezia ce răzbate din acest act de ctitorie, umană și geografică, pe care ni-l conturează textul.

A luat naștere astfel, un spectacol complex, ce evidențiază atât partiturile individuale cât și pe cele de grup; o construcție radiofonică amplă, foarte bogată și sugestivă din punct de vedere sonor, purtând semnătura regizorului Petru Hadârcă, a regizorului tehnic Luiza Mateescu și a compozitorului și regizorului muzical Stelică Muscalu.

Coordonator de proiect: Magda Duțu

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro