Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Noaptea bufonilor de Alexa Visarion

Miercuri, 24 Octombrie 2012
 
Vineri, 2 noiembrie 2012, la ora 14.05, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic vă invită la audiția premierei „Noaptea bufonilor” – spectacol radiofonic de Alexa Visarion. În distribuție: Anton Tauf, Vasile Manta, Alexa Visarion.

Supranumit „lamento dramatic” și închinat memoriei actorului Ștefan Iordache, spectacolul radiofonic „Noaptea bufonilor” de Alexa Visarion reprezintă un copleșitor strigăt de durere, de revoltă la adresa trecerii implacabile a timpului, de neputință a omului în fața scurgerii ireversibile a vieții, a actorului Svetlovidov în fața efemerității artei sale… Piesei într-un act „Cântecul lebedei” de Anton Pavlovici Cehov, pe care autorul ei o considera „cea mai mică dramă din lume”, i se adaugă pasaje de William Shakespeare (dincolo de cele deja invocate în textul cehovian), precum celebrul Sonet 66, gânduri ale lui Richard al II-lea și Richard al III-lea, replici ale bufonilor shakespearieni ș.a.m.d., toate menite să sublinieze fantasmele ce-l bântuie dureros pe Svetlovidov, frământările, amintirile, regretele, amărăciunea, ideea deșertăciunii vieții, a sfârșitului iminent…

În rolul actorului Svetlovidov, Anton Tauf se dovedește cutremurător, de o sensibilitate adâncă și, în același timp, de o forță remarcabilă… el întruchipează perfect deziluzia, ratarea personală, rememorează atât momentele de succes, cât mai ales pe cele de singurătate… Durerea provocată de trecerea nemiloasă a vieții este dublată de conștiința condiției tragice a artei teatrale – spectacolul se naște și-n aceeași clipă moare, actorul-bufon se dăruiește pe sine și-n același timp se deposedează de viață…

„În fiecare text cehovian există multiple variante de spectacol, toate viabile, toate vii, diferite. Cehov îți dă voie să te bucuri de ceea ce înțelegi”, declara Alexa Visarion într-o emisiune radiofonică… „Noaptea bufonilor” ilustrează din plin această teorie, prin tehnica deschisă, modernă și precisă, cu care adună și recompune, din elemente disparate, un univers sonor coerent, perfect articulat, subtil și percutant în același timp, remarcabil prin vibrație și emotivitate.

Regia de montaj: Florin Bădic. Redactori: Oana Cristea Grigorescu și Domnica Țundrea. Regia tehnică: Vasile Manta. Regia muzicală: George Marcu. În spectacol, au fost folosite fragmente muzicale din “Concertul pentru oboi și orchestră de coarde” de Alessandro Marcello. Înregistrările au fost realizate în Studioul de Radio Cluj.

Domnica Țundrea
Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro