Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Gavril Vatamaniuc - Șoimul Bucovinei

Miercuri, 10 Octombrie 2012 , ora 14.22
 
Ultimul partizan din Munții Bucovinei


Teatrul Național Radiofonic vă invită luni, 15 octombrie 2012, de la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic din București, unde va avea loc audiția cu public a spectacolului-document “Gavril Vatamaniuc – Șoimul Bucovinei”, realizat după un scenariu radiofonic de Lăcrămioara Stoenescu și Ion-Costin Manoliu, în regia lui Petru Hadârcă. În distribuție: Dorin Andone, Mircea Rusu, Monica Ghiuță, Annemary Ziegler, Marcelo Cobzariu, Mihai Bica, Silviu Oltean, Petru Hadârcă, Orodel Olaru, Costin Enache, Violeta Berbiuc, Gheorghe Pufulete, Costin Manoliu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Luiza Mateescu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și producător: Magda Duțu.

Spectacolul va fi difuzat în premieră, luni, 15 octombrie 2012, de la ora 23.03, la Radio România Actualități.


Gavril Vatamaniuc (25 noiembrie 1924 – 1 martie 2012), ultimul partizan din Munții Bucovinei,

a avut o experiență de viață bogată și emblematică pentru neamul românesc, identificându-se cu rezistența anticomunistă pe care o reprezintă. Ca și alte câteva mii de oameni curajoși, acest model exemplar al rezistenței românești, oferă o lecție de supraviețuire, o lecție de viață, în condiții extreme, la limita existenței.


Spectacolul radiofonic ,,Gavril Vatamaniuc - Șoimul Bucovinei’’ evocă această perioadă frământată din istoria recentă, în care eroul rezistenței din Bucovina, Gavril Vatamaniuc, înfruntă reprezentanții sistemului totalitarist, opresiv și inuman.

Scenariul “Gavril Vatamaniuc – Șoimul Bucovinei”, are la bază interviul realizat de Lăcrămioara Stoenescu cu eroul rezistenței armate anticomuniste din Munții Bucovinei, Gavril Vatamaniuc, în august 2010, în localitatea Frasin. Materialul documentar astfel rezultat, a fost inserat în primul capitol al volumului “Memoria stigmatelor” – carte în care Lăcrămioara Stoenescu a adunat 22 de interviuri cu foști deținuți politici; 22 de destine sub semnul Dosarului…Acești purtători de stigmate morale sunt reprezentanți ai tuturor celor care au înfruntat cu mult curaj ororile regimului comunist și au suferit ani întregi de închisoare politică.

Pornind de la interviul realizat cu Gavril Vatamaniuc, cei doi autori ai scenariului – Lăcrămioara Stoenescu și Ion-Costin Manoliu – au încercat să contureze cât mai aproape de realitate, chipul tânărului sergent major care a trăit în libertate, nesuportând jugul celor care încercau să i-o reprime.

Lăcrămioara Stoenescu s-a axat pe latura eroică, iar Ion-Costin Manoliu pe cea spirituală.


Gavril Vatamaniuc a plecat pe Muntele Vulturul, să trăiască liber, ca șoimul singuratic, cu pușca în mână și cu gândul la Dumnezeu. A trăit o viață palpitantă, plină de evenimente dramatice, alături de ceilalți partizani, dând dovadă de patriotism, verticalitate și demnitate, rar întâlnite.

Spectacolul vorbește despre spiritul de sacrificiu al acelor oameni care înfruntă viforul timpurilor asemenea brazilor sub care viețuiesc.

După șase ani de luptă în munți și nouă ani de stat în închisoare, “Șoimul Bucovinei” a fost eliberat în 1964, odată cu toți deținuții politici, dar a fost pândit de mâna lungă a Securității și hăituit toată viața. A fost singurul partizan din Bucovina, care a reușit să scape, toți ceilalți fiind otrăviți sau împușcați, rând pe rând.


Până la 1 martie 2012, când ne-a părăsit, Gavril Vatamaniuc a supravegheat atent realizarea scenariului, pentru a nu se strecura vreo inadvertență în ceea ce privește adevărul istoric al faptelor relatate.


Timpul nu a mai avut răbdare cu “ultimul partizan din Munții Bucovinei”, iar dorința noastră, de a aduce mărturia sa directă în spectacolul-document pe care i l-am dedicat, nu s-a mai putut împlini. Talentul extraordinar de povestitor al bucovineanului, plăcerea de a vorbi, oricui i-ar fi cerut, personalitatea sa, aparținând unei lumi pe care astăzi n-o mai regăsim – răzbat din interpretarea actorului Dorin Andone, cel care a fost distribuit de către regizorul Petru Hadârcă, în rolul celui care a scris o filă de istorie recentă - Gavril Vatamaniuc.





Magda Duțu
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro