Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Argentina un spectacol de Ilinca Stihi

Marți, 1 Martie 2011
 
„Argentina” un spectacol de Ilinca Stihi se difuzează în premieră duminică, 6 martie 2011, ora 22:10, la Radio România Cultural; audiția cu public are loc în cadrul parteneriatului TEATRU&CEAI, luni, 7 martie 2011, ora 19:00, la Teatrul ACT.

Teatrul Național Radiofonic – Redacția Teatru a Societății Române de Radiodifuziune și Fundația Teatrul ACT – Sala de Lectură realizează, în stagiunea 2010-2011, un parteneriat, TEATRU&CEAI, ce constă în audiții cu public ale unor spectacole de teatru după dramaturgie modernă și contemporană, sau noi variante radiofonice ale unor texte dramatice clasice. În spațiul rafinat și primitor al Ceainăriei Sala de Lectură – Teatru ACT, publicul are posibilitatea să cunoască creațiile unor consacrați actori sau tineri talentați care vor să se impună, în montările unor regizori exersați și convinși de posibilitățile expresive ale universului artistic sonor ce dă identitate teatrului radiofonic.

Luni, 7 martie 2011, ora 19:00, are loc o nouă întâlnire cu publicul la audiția premierei Argentina, scenariu radiofonic de Ilinca Stihi inspirat de poemul Veghi din volumul Iluminări de Arthur Rimbaud.

După spectacolul Maldoror – distins, în 2010, cu Premiul Ex Aequo și Premiul Marulic la două importante festivaluri internaționale (detalii pe http://tnr.srr.ro), scenariu care pleacă de la Les Chants de Maldoror de Lautréamont -, premiera Argentina este cea de a doua parte a unui triptic în care autoarea își construiește ficțiunile pe urma emoțiilor transmise de universuri poetice pe care le simte vii și corespondente prezentului. Ilinca Stihi spune o poveste în care Vlad Țepeș (nu, nu acela din istoria noastră medievală!), un tânăr realizator de emisiuni de radio, își găsește salvarea de platitudinile cotidiene într-un univers compensatoriu – o lume imaginară, dar și posibilă-, în căutarea pasiunii, a aventurii și a senzualității. Argentina devine obsesia călătoriilor, decorul fantasmărilor în culori tari, a sexualității violente.

Ilinca Stihi, care este și regizorul artistic al spectacolului, elaborează împreună cu Mihnea Chelaru și Mădălin Cristescu, un spectacol în care identitatea eroului se exprimă în registre sonore multiple, iar Marius Manole, în rolul principal, găsește resurse actoricești să convingă.

Premiera Argentina este dedicată memoriei lui Fernando Peña, vedetă de radio argentiniană, din emisiunile căruia s-au folosit fragmente.

In distribuție:
Marius Manole – Vlad Țepeș
Ileana Stana Ionescu – Adelaida
Mădălina Anea - Secretara
Alex Vasilache – Vânzătorul de biblii
Zoltan Octavian Butuc – Travestitul
Ion Haiduc – Gangsterul
Ioana Sihota – Concetta
Orodel Olaru- Doctorul
Daniela Ioniță – Asistenta
Au mai interpretat: Călin Coțoi, Andrei Popov, Ioana Stăncescu, Valentina Beleavschi, Mihaela Velicu, Raluca Aprodu, Călin Alexandru Mircea, Ema Stere, Vasile Manta, Domnica Țundrea, Gabriela Tăchescu, Renata Rusu, Manuela Popescu, Magdalena Oprea.
Textul în spaniolă și cântecele a capella: Fabian Sanchez, Lucas Molina și Ioana Sihota
Asistență înregistrări teren: Cătălin Coman și Dragoș Niță
Asistență montaj: Robert Vasiliță și Florina Istodor
Regia de studio: Milica Creiniceanu și Janina Tudor
Regia muzicală și înregistrări studio: Mădălin Cristescu
Sound design și înregistrări teren: Mihnea Chelaru
Mulțumiri Ambasadei Argentinei la București și Domnului Consilier Gabriel Eduardo Puente.

Redactor și coordonator de proiect: Crenguța Manea


Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro