Spectacolul radiofonic Argentina, medaliat cu aur la New York
New York Festivals Radio Program & Promotion Awardsź reunește creații a căror valoare este recunoscută prin distincțiile The World's Best Radio Programs and Promotions (http://www.newyorkfestivals.com/Events/). Festivalul a fost inițiat în 1982, iar la competiția foarte puternică din acest an au participat 27 de țări.
Spectacolul Argentina este deținătorul Marelui Premiu, la Premios Ondas, Secțiunea Internațională - Radio (Societatea Spaniolă de Radiodifuziune și Radio Barcelona, noiembrie 2011). În palmaresul său mai apare Prix Marulic, Festivalul Internațional de Spectacol Radiofonic, Ficțiune și Documentar, Secțiunea Teatru Radiofonic, Hvar (Croația, mai 2011). Argentina a reușit să fie nominalizat și la Prix Italia (Torino, septembrie 2011, cea de-a șaizeci și treia ediție), plasându-se pe primele trei locuri în competiția organizată de RAI și aflată sub înaltul patronaj al Președintelui Italiei, categoria spectacole de teatru radiofonic realizate pe un scenariu original.
După spectacolul Maldoror - biografia sentimentală a unui criminal în serie - distins și el în, în 2010, cu Premiul Ex Aequo (Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic pentru Copii și Tineret, Bratislava, Slovacia, noiembrie 2010) și Premiul Marulic (Hvar, mai 2010), la cele două importante festivaluri internaționale, al cărui scenariu își are sursele de inspirație și în Les Chants de Maldoror de Lautréamont -, Argentina este cea de a doua parte a unui triptic în care Ilinca Stihi își construiește ficțiunile pe urma emoțiilor transmise de lumi poetice pe care le simte vii și corespondente prezentului. Autoarea spune o poveste în care Vlad Țepeș (nu, nu acela din istoria noastră medievală!), un tânăr realizator de emisiuni de radio, își găsește salvarea de platitudinile cotidiene într-un univers compensatoriu - o lume imaginară, dar și posibilă-, în căutarea pasiunii, a aventurii și a senzualității. Argentina devine obsesia călătoriilor visate, decorul fantasmărilor în culori tari, a sexualității violente. Aceasta poate fi una dintre urmele lui Arthur Rimbaud: 'Să mergem! Drumul, povara, deșertul, plictiseala și mânia.' (Un anotimp în infern - Sânge stricat); o altă amprentă din poezia lui Rimbaud, indicată de Ilinca Stihi, este cea a volumului Iluminări.
Ilinca Stihi, care este și regizorul artistic al spectacolului, elaborează împreună cu Mihnea Chelaru, sound design-er, și Mădălin Cristescu, regizorul muzical, un spectacol în care identitatea eroului se exprimă în registre sonore multiple, iar Marius Manole, în rolul principal, găsește resurse actoricești să convingă.