Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Interviu cu Oltea Șerban-Pârâu, redactor-șef Radio România Cultural

Luni, 4 Iunie 2012 , ora 11.07
 
TVR CULTURAL (3 iunie 2012, ora 21:24) - Realizator: În perioada 4-11 iunie stăm alături de Radio România Cultural și Festivalul Caragiale, pentru că este săptămâna cu cea mai mare densitate de Caragiale pe minut din țară. Alături de mine este Oltea Șerban-Pârâu, redactor-șef Radio România Cultural. Bun venit. Bună seara.

Oltea Șerban-Pârâu: Bună seara. Sper să râdem cât mai mult în această săptămână, pentru că avem nevoie.

Realizator: Chiar că da.

Oltea Șerban-Pârâu: Teatrul național radiofonic ne-a pregătit prin Radio România Cultural acest regal de Caragiale. Ca să orientez puțin publicul, este vorba despre trei linii principale. La 16:30 este o linie de teatru scurt, la19:00 este o linie de spectacolele serii, începând de luni și până duminică, iar la miezul nopții pentru cei care sunt noctambuli este un serial, un scenariu radiofonic intitluat "Caragiale fantasticul".

Realizator: Și asta înseamnă un serial care se va întinde pe toată perioada 4-11? Avem câte episoade?

Oltea Șerban-Pârâu: Avem 7 episoade, 11:00 - ora 0:00, așa am luat în considerație, dar nu este practic un serial, se pot asculta și independent, se pornește de la schițele de proză fantastică ale lui Caragiale. Sunt lucruri foarte interesante, cu care publicul este mai puțin obișnuit. Ceea ce mai este neobișnuit la acest festival este o idee pe care a promovat-o Radio România în cursul acestui an, și anume să facă înregistrări, să producă premiere de teatru rafiofonic cu actorii teatrelor din țară.

Realizator: Superb.

Oltea Șerban-Pârâu: Despre ce este vorba? Acum, în sfârșit, le-a adunat pe toate, pe Radio România Cultural ele au fost difuzate, vor fi difuzate la studiourile regionale, dar Radio România Cultural este un post național, poate fi ascultat peste tot, dar cei care vor asculta vor avea surpriza poate să asculte voci care nu le sunt familiare, din când în când, pentru că avem și voci familiare, o să vorbesc și despre asta, și anume este vorba de Conu Leonida, cu actori ai Teatrului Național "Radu Stanca" din Sibiu, despre alte și alte premiere, cu actori din Naționalul de la Târgu Mureș, Teatrul "Davila" din Pitești, Naționalul din Iași, Naționalul din Cluj.

Realizator: Hai să nu ne grăbim, Oltea, că avem timp. Este atât de bine că îi promovați pe oamenii ăștia, încât chiar vreau să le acordăm timp, serios.

Oltea Șerban-Pârâu: Într-adevăr este o idee la care s-a muncit foarte mult. Regizorii Teatrului național radiofonic, Mihai Lungeanu, Gavriil Pinte, Cezarina Udrescu, au mers în țară, au lucrat acolo, au înregistrat la studiourile regionale ale Radioului din aceste orașe.

Realizator: Permit studiourile regionale?

Oltea Șerban-Pârâu: Unele permit, pentru altele s-au făcut mici adaptări. Oricum, acest proiect trebuie să continue și ne dorim foarte mult să reușim să îl facem să continue. Iată, la Sibiu, a venit din partea teatrului, partea tehnică și ajutorul tehnic, dar, dacă dorești foarte mult să faci ceva, este clar că vei reuși. Acesta este un început ce s-a întâmplat în acest an și sperăm din tot sufletul ca Radio România să poată continua acest lucru. Acum, vorbeam despre oameni, despre actori ale căror voci poate sunt mai puțin familiare, dar avem și vocile cunoscute, arhicunoscute, actorii pe care toată lumea...

Realizator: Spectacole vechi?

Oltea Șerban-Pârâu: Nu numai spectacole vechi.

Realizator: Dar le avem și le acelea?

Oltea Șerban-Pârâu: Și premiere. Imediat o să spun asta. Avem premiere în care poate fi auzit Horațiu Mălăele, avem o premieră în care regretatul Ion Lucian a înregistrat anul trecut alături de Marcel Iureș, avem voci celebre. În același timp, să spunem, finalul, care va avea loc duminică, 10 iunie, la ora 19:00, cu "Nocturnele lui Leonida", un scenariu radiofonic a lui Alexa Visarion, inspirat din universul lui Caragiale, îl are pe Florin Zamfirescu în rolul principal și mă uitam în program, joi, la ora 19:00, este o "Noapte furtunoasă" din fonoteca de aur, în regia aceluiași Alexa Visarion, dar din 1974 - iată au trecut aproape patru decenii de atunci și aici poate fi ascultat un spectacol emblematic, cu Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Victor Rebenciuc, Florin Zamfirescu, Virgil Ogășanu, Dorina Lazăr, Mariana Mihuț. Nu știu dacă este vreun nume care să nu fie de primă clasă.

Realizator: Mă gândeam, îți dai seama Oltea că sunt oameni, sunt tineri care nu i-au apucat pe Octavian Cotescu, pe Toma Caragiu.

Oltea Șerban-Pârâu: Într-adevăr.

Realizator: Nu i-au auzit niciodată.

Oltea Șerban-Pârâu: Într-adevăr....

Realizator: Ar trebui să fie acolo, ar trebui să fie lipiți de radio.

Oltea Șerban-Pârâu: Teatrul Radiofonic ne oferă această ocazie și am ținut în mod deosebit, cred că este prima dată când fac așa ceva și suspend concertele, adică în această săptămână nu se vor difuza concertele din Sala Radio, miercuri și vineri ca de obicei, ele vor rămâne doar pe Radio România Muzical, pentru a-i acorda lui Caragiale ceea ce merită, o dată este centenarul, comemorarea morții lui Caragiale, 100 de ani de la moartea sa, pe 9 iunie. Cred că merita ca Radio România Cultural să ofere un astfel de regal, să marcheze în această manieră 100 de ani de la dispariția lui Caragiale.

Realizator: Și este perfect în linia radioului Radio România Cultural. Nu mi se pare nimic ieșit din comun, mi se pare că este ceea ce voi faceți acolo tot timpul. Aș reveni, foarte, foarte scurt, la ce îmi spuneai că ar fi prima secțiune, aceea de la ora 16:00...

Oltea Șerban-Pârâu: Da, 16:30

Realizator: Scenete scurte. Ce înseamnă asta? Sunt "Schițele" lui Caragiale?

Oltea Șerban-Pârâu: Sunt nu numai schițe, este vorba și de "Conul Leonida", care este o piesă mai scurtă și sunt...

Realizator: Cât durează spectacolele astea două?

Oltea Șerban-Pârâu: 30 de minute. Este vorba de subtitlul "Țara lui Caragiale", "Schițe contemporane despre întâmplări trecute sau invers", așa au numit cei care au lucrat aceste spectacole. Se pornește de la textele lui Caragiale, care sunt combinate și prelucrate în diverse feluri. Nu vreau să marchez foarte mult o zi sau alta, pentru că bucuria Radioului asta este să îți creezi o dependență, la o anumită oră să asculți ceva. În această săptămână puteți avea această ocazie, fie că sunteți în mașină, fie că sunteți acasă.

Realizator: Oare s-a pierdut obișnuința aceea, că erau vremuri când oamenii seara se adunau lângă radio și așteptau spectacolul de seară?

Oltea Șerban-Pârâu: Știi foarte bine că nu se întâmplă asta, că lumea se uită la televizor, dar sper să facă o excepție pentru noi.

Realizator: Nu cred, nu cred, cred că oamenii care ascultă radio ascultă radio în continuare și cred că am cam început să ne săturăm cu toții de televizor. Serios. Știi ce mi-a atras atenția? Un spectacol numit "Moftangii și moftangeoaice", ăsta a fost spectacolul nostru de producție, a fost regizat de Catrinel Dumitrescu și Emil Hosu și Horațiu Mălăele. Știi ceva despre el? Pentru că "Moftangii și moftangeoaice" nu este un text al lui Caragiale. Noi am făcut o compilație...

Oltea Șerban-Pârâu: Așa cum am spus, tot acest program este foarte, foarte divers față că sunt 19 spectacole, nu sunt numai piesele lui Caragiale efectiv puse în scenă. Acest spectacol de joi cu "O noapte furtunoasă" este un exemplu clasic, în rest sunt tot felul de prelucrări și de combinații pornind de la textele lui Caragiale, care într-adevăr sunt absolut contemporane, sunt absolut actuale.

Realizator: Ghici cine a trecut pe la noi acum puțin timp, ghici ce am avut la televizor chiar înainte de începerea "Jurnalului"? "Horia Mihail și pianul călător", un proiect tare drag vouă.

Oltea Șerban-Pârâu: Hai să vorbim, un proiect la care suntem coorganizatori, un proiect pe care l-a generat Radio România Cultural. Într-adevăr, "Pianul călător" își continuă plimbarea prin țară. Acum trebuie să fi terminat recitalul de la Baia Mare. Marți va fi la Cluj, la Opera Maghiară, cum să spun, o destinație poate mai puțin obișnuită pentru clujeni, pentru recitalurile de pian, însă au un pian foarte bun și o sală foarte frumoasă. Sper să ajungă cât mai mulți să asculte acest recital acolo. Săptămâna cealaltă, pe 12 și pe 15 iunie, turneul național "Pianul călător" va ajunge la București, dar sigur veți mai vorbi despre asta telespectatorilor de la TVR CULTURAL și, într-adevăr, susținem și acest proiect și, în ideea în care au fost făcute și aceste montări în întreaga țară, cu actori din întreaga țară, încercăm să părăsim neobișnuitul rol de bucureștiocentriști, ca să spunem așa...

Realizator: Nu, nu, nu vrem asta.

Oltea Șerban-Pârâu: Pentru că nu este cazul și încercăm chiar să demonstrăm că cultura se petrece peste tot în țară și...

Realizator: Categoric! Avem exemple nenumărate.

Oltea Șerban-Pârâu: Noi suntem cei care trebuie să le aducem aminte ascultătorilor și telespectatorilor noștri că peste tot se găsește ceva interesant, trebuie doar să știi să arăți sau să spui.

Realizator: Unde rămâne pianul, de data asta?

Oltea Șerban-Pârâu: Pianul va rămâne la sfârșitul lunii iunie la Sânnicolau Mare, în Banat, în orașul în care s-a născut Béla Bartók .

Realizator: Nu numai că vom mai vorbi despre acest proiect, dar pot să spun acum și să le spun și telespectatorilor noștri, în premieră, duminica viitoare, Horia Mihail va fi invitatul nostru în platou, așa că suntem acolo. Suntem așa lângă voi!

Oltea Șerban-Pârâu: Mulțumim și noi rămânem alături de TVR CULTURAL, cu multă plăcere!

Realizator: Mulțumim tare mult! Baftă! Și să fie o săptămână superbă, cu mult Caragiale pe minut

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro