Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Spectacolul românesc "Argentina", finalist la New York Festivals International Radio Program Awards

Miercuri, 16 Mai 2012
 

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Spectacolul radiofonic "Argentina", o producție a Teatrului Național Radiofonic, se numără printre finaliștii New York Festivals International Radio Program and Promotion Awards, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de acest gen din lume, informează Radioul Public.

Spectacolul "Argentina", de Ilinca Stihi, a fost difuzat în premieră pe 7 martie 2011, la Radio România Cultural.

Înființat în 1982, festivalul premiază cele mai originale și creative proiecte de radio, având ca participanți posturi de radio, rețele naționale și producători independenți din întreaga lume. Anul acesta, în competiție au fost înscrise peste 2.000 de proiecte din 27 de țări.

Câștigătorii competiției New York Festivals International Radio Program and Promotion Awards vor fi anunțați la sfârșitul lunii mai, iar gala de premiere va avea loc pe 18 iunie, la New York.

Juriul de anul acesta al New York Festivals International Radio Program and Promotion Awards este format din peste 50 de specialiști ai industriei radio (regizori, producători, scenariști, directori de stații din toată lumea).

Spectacolul "Argentina" a câștigat marele premiu la Premios Ondas, secțiunea internațională - Radio (Barcelona, noiembrie 2011), dar și Prix Marulic (Festivalul Internațional de Spectacol Radiofonic, Ficțiune și Documentar, Secțiunea Teatru Radiofonic, Hvar, Croația, mai 2011).

"Argentina" a reușit nominalizarea și la Prix Italia (Torino, septembrie 2011, cea de-a șaizeci și treia ediție), plasându-se în primele trei locuri în competiția organizată de RAI și aflată sub înaltul patronaj al președintelui Italiei, categoria spectacole de teatru radiofonic după scenariu original.

După spectacolul "Maldoror - biografia sentimentală a unui criminal în serie" - distins și el în, în 2010, cu premiul ex-aequo (Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic pentru Copii și Tineret, Bratislava, Slovacia, noiembrie 2010) și premiul Marulic, la cele două importante festivaluri internaționale, al cărui scenariu își are sursele de inspirație și în "Les Chants de Maldoror" de Lautréamont -, "Argentina" este cea de a doua parte a unui triptic în care Ilinca Stihi își construiește ficțiunile pe urma emoțiilor transmise de lumi poetice pe care le simte vii și corespondente prezentului. Autoarea spune o poveste în care Vlad Țepeș, nu cel din istoria noastră medievală, ci un tânăr realizator de emisiuni de radio, își găsește salvarea de platitudinile cotidiene într-un univers compensatoriu - o lume imaginară, dar și posibilă -, în căutarea pasiunii, a aventurii și a senzualității. "Argentina" devine obsesia călătoriilor, decorul fantasmărilor în culori tari, a sexualității violente.

Ilinca Stihi, care este și regizorul artistic al spectacolului, elaborează împreună cu Mihnea Chelaru, sound design, și Mădălin Cristescu, regie muzicală, un spectacol în care identitatea eroului se exprimă în registre sonore multiple. Marius Manole este interpretul rolului principal.Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro