Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Festivalul național de arte pentru liceeni "Florian Pittiș", între 7 și 9 mai, în Capitală

Sâmbătă, 5 Mai 2012 , ora 13.01
 

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Festivalul național de arte pentru liceeni "Florian Pittiș" - care își dorește să sprijine tinerii ce vor o carieră artistică - va avea loc între 7 și 9 mai, la Sala "Liviu Ciulei" a Teatrului Bulandra din București, informează organizatorii.

Festivalul este dedicat exclusiv trupelor de liceeni care iubesc teatrul și muzica. În festival s-au înscris mai bine de 30 trupe de teatru si muzică din liceele din țară, iar în urma selecției au rămas în concurs cele mai bune spectacole și piese.

Finala festivalului va avea loc la Sala "Liviu Ciulei" (fostă "Izvor" ) a Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra", în următoarele zile, începând cu orele 19.00, astfel: luni - secțiunea muzică; marți - secțiunea teatru. Miercuri va avea loc gala de premiere, în cadrul căreia Marius Bațu și Alina Manole vor susține un recital în memoria lui Florian Pittiș.

La secțiunea muzică, juriul care va evalua prestațiile concurenților este format din Virgil Ianțu, Berti Barbera și Nicu Alifantis, iar la secțiunea teatru, jurați vor fi Mihai Gruia Sandu, Anca Sigartău, Nicu Alifantis și Virgil Ianțu. Președintele juriului este profesorul Victor Ioan Nicolae, director al Colegiului Național "Gheorghe Lazăr", iar președintele de onoare este Anda Pittiș.

Intrarea la festival este liberă, evenimentul fiind transmis live de Radio3net "Florian Pittiș", pe site-ul 'A href="http://www.radio3net.ro"'www.radio3net.ro'/A'.

Festivalul național de arte pentru liceeni "Florian Pittiș" își propune să aducă un omagiu regretatului artist - absolvent al Colegiului "Gheorghe Lazăr" - și să sprijine tinerii care își doresc o carieră pe scenă.

Florian Pittiș s-a născut pe 4 octombrie 1943 și a murit pe 5 august 2007. De-a lungul carierei sale, el a fost Alencon din "Elisabeta I", de Paul Foster, Alioșka din "Azilul de noapte", de Maxim Gorki, Edmund și Jamie din "Lungul drum al zilei către noapte", de Eugene O'Neill, și Ariel din "Furtuna", de William Shakespeare, toate în regia lui Liviu Ciulei. De asemenea, a jucat în celebrul "Hamlet", al lui Alexandru Tocilescu, care a avut premiera în 1985. A regizat el însuși, pe scena Bulandrei, spectacole precum "Cum se numeau cei patru Beatles", de Stephen Poljakoff, "Câinele grădinarului", de Lope de Vega, "Meditațiile Ritei", de Willy Russel, și "Black & White", de Keith Waterhouse & Willis Hall.

În 1992, Pittiș a fondat trupa Pasărea Colibri, împreună cu Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici. A rămas în formație până în 2000, când i-a luat locul Marius Bațu. A fost, însă, în permanență, o prezență activă în lumea muzicii, prin emisiuni la radio și televiziune, articole în ziare, prezentări de concerte, colaborări pe diferite discuri.

În 1965, Pittiș a debutat în teatrul radiofonic, în serialul "Cosma", adaptat după romanul lui Panait Istrati, în regia lui Dan Puican. Au urmat 40 de ani la radio. În 1973, la 13 august, Florian Pittiș a devenit prezentatorul "Clubului Curioșilor", de la fostul Program 3. În timp, a realizat "Pittiș Show", iar după 90, alături de Camelia Stănescu a realizat "Declarație de iubire" la Radio România Cultural. Între 1998 și 2004 a fost directorul Radio 3, România Tineret, care a devenit Radio3net la 1 octombrie 2004


Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro