Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Gala Premiilor UNITER la cea de-a XX-a ediție

Luni, 23 Aprilie 2012 , ora 11.57
 

București, 23 apr 2012/Agerpres/ - Cele mai importante distincții pentru spectacolele de teatru din anul 2011 vor fi acordate luni seară în cadrul Galei Premiilor UNITER care se va desfășura la Sala Majestic a Teatrului Odeon, de la ora 21,00.

Ajunsă la ediția cu numărul 20, gala, care premiază anual cele mai importante realizări artistice, își va desemna laureații în același loc în care în urmă cu aproape două decenii, în 1993, s-au acordat pentru prima dată premiile Uniunii Teatrale, într-un program inițiat de Ion Caramitru în 1991.

Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecție. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câștigătorul fiecărui premiu.

De asemenea, cu ocazia fiecărei gale, Senatul UNITER acordă premiul de excelență, premii pentru întreaga activitate și premii speciale.

La ediția din acest an premiul de excelență îi revine regretatului regizor Alexandru Tocilescu (In memoriam), decedat în 2011, la sfârșitul lunii noiembrie.

Pentru întreaga activitate vor primi premii actorul Valer Dellakeza, actrița Melania Ursu, regizorul Cristian Hadji-Culea, scenografa Judit Dobre-Kothay și criticul și istoricul de teatru Ștefan Oprea, iar premiile speciale le vor fi înmânate lui Arpad Konczei (pentru muzica de teatru), Ancăi Zamfirescu (pentru teatru de copii) și lui Liviu Steciuc (pentru teatru de păpuși).

Totodată, în cadrul Galei, vor mai fi acordate Premiul MECENA, Premiul special al președintelui UNITER, Premiul pentru 'Cea mai bună piesă românească a anului' și Premiul Consiliului Britanic.

Premiile UNITER se acordă anual la nouă categorii - Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie, Cea mai bună actriță în rol principal, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriță în rol secundar, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună scenografie, Cei mai buni debutanți, Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic.

Juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Monica Andronescu, Ion Cocora și Ion Parhon iar juriul final, cel care va decide câștigătorii în seara Galei, îi are în componență pe Puiu Antemir - scenograf, Jean Cazaban - critic de teatru, Mircea Morariu - critic de teatru, Rodica Negrea - actriță și Ludmila Patlanjoglu - critic de teatru.

Pentru Cel mai bun spectacol au fost nominalizate producțiile 'Ivanov' de Cehov la Teatrul Bulandra, 'Ultima zi a tinereții' după Tadeusz Konwicki la Teatrul Național 'Radu Stanca' din Sibiu și 'Vizita bătrânei doamne' de Friedrich Durrenmatt la Teatrul Național București.

La categoria Cea mai bună regie nominalizații sunt Laszlo Bocsardi pentru 'Caligula' de Albert Camus la Teatrul Național 'Marin Sorescu' din Craiova, Radu Alexandru Nica pentru 'Mountainbikers' de Volker Schmidt la Teatrul German de Stat Timișoara și Silviu Purcărete pentru 'D'ale carnavalului' de I. L. Caragiale la Teatrul Național 'Radu Stanca'' din Sibiu.

La premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal au fost nominalizate Claudia Ieremia pentru rolul Zoe din 'O scrisoare pierdută' de Caragiale la Teatrul Național Timișoara, Mariana Mihuț pentru rolul Bunica din 'Îngropați-mă pe după plintă' de Pavel Sanaev la Teatrul Bulandra și Oana Pellea pentru 'Vocea umană' de Jean Cocteau la Teatrul Metropolis. Pentru Cel mai bun actor în rol principal au primit nominalizări Sorin Leoveanu pentru rolul titular din 'Caligula' de Albert Camus la Naționalul craiovean, Marian Râlea pentru rolul Sașa Saveliev din 'Îngropați-mă pe după plintă' la Teatrul Bulandra și Marius Turdeanu pentru rolul Emil Cioran din 'Ispita Cioran' la Naționalul sibian.

Nominalizări pentru rol secundar au primit actrițele Ioana Dragoș Gajdo - rolul Golde din spectacolul 'Scripcarul pe acoperiș' la Teatrul 'Regina Maria' din Oradea, Emoke Kato-Else din 'Aniversarea' la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca și Ana Ioana Macaria-Nastenka din 'Însemnările unui necunoscut' la Teatrul Bulandra și actorii Balazs Bodolai - Helmuth von Sachs din 'Aniversarea' la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, Victor Rebengiuc - Matvei Semionovici Sabelski din 'Ivanov' la Teatrul Bulandra și Cornel Scripcaru - Kirillici Lebedev tot din spectacolul 'Ivanov'.

Pentru Cea mai bună scenografie au fost nominalizați Vioara Bara - 'Scripcarul pe acoperiș' (Teatrul 'Regina Maria' din Oradea), Dragoș Buhagiar - 'Ultima zi a tinereții' (Teatrul Național 'Radu Stanca' din Sibiu) și Nikola Toromanov - 'Vizita bătrânei doamne' (Teatrul Național București).

Pentru premiul la categoria Cel mai bun debutant concurează Attila Balogh pentru regia spectacolului 'Trahinienele' (Teatrul 'Tamasi Aron' din Sfântu-Gheorghe), Raluca Vermeșan pentru rolul Helen din spectacolul 'XXL' (Fat Pig - Teatrului ACT) și Cătălin Vieru pentru rolul Hlestakov din 'Revizorul' (Teatrul 'Anton Pann' din Râmnicu-Vâlcea).

La secțiunea Teatru radiofonic premiul și-l dispută trei producții ale Societății Române de Radiodifuziune: 'Argentina' - text și regie Ilinca Stihi, 'Părintele Arsenie Boca - taina iubirii' de Ion-Costin Manoliu, regia Nicolae Mărgineanu și 'Shylock' de Gareth Armstrong, regia Răzvan Popa.

Trofeul care însoțește premiile este opera artistului plastic Ion Bitzan.


Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro