Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Volum de poezii al regizorului Cristian Munteanu, lansat la SRR

Luni, 18 Ianuarie 2010
 

București, 18 ian 2010 /Agerpres/ - Volumul de poezii 'Dans alb', ce aparține regretatului regizor Cristian Munteanu, a fost lansat, luni, la Centrul de Presă al Societății Române de Radiodifuziune (SRR), în prezența a numeroși actori, regizori, critici de teatru, redactori și realizatori radio.

Criticul literar Costin Tuchilă, prezent la eveniment, a spus despre Cristian Munteanu că era un om ''foarte fin'', ''discret'' și ''retras'', care accepta foarte rar să de-a un interviu și să spună ceea ce avea de spus.

La rândul său, actorul Mircea Albulescu a mărturisit că, așa cum există semne în viața fiecăruia dintre noi, și în cazul său există un semn semnificativ. În 31 ianuarie, acum doi ani, l-a pierdut pe Cristi Munteanu, iar în 31 ianuarie, acum 41 de ani, se năștea fiul său, Matei.

'În mintea mea fac o acoladă și sper ca destinul fiului meu să fie la fel de generos în operă și mult mai zgârcit într-ale vieții', a spus Mircea Albulescu.

Actorul a mai spus că este foarte legat de Cristian Munteanu pentru că orice artist sau actor este orgolios și vrea să joace tot ce se poate, însă scena nu i-a oferit acest lucru.

La eveniment a participat și actrița Irina Petrescu care a dat citire, cu lacrimi în ochi, unor poezii cuprinse în volumul regizorului Cristian Munteanu.

La finalul evenimentului, a fost invitată să ia cuvântul și Elisabeta Munteanu, cea care a reconstituit volumul și care a mulțumit radioului că a acceptat lansarea cărții școlii sale.

Poezia se naște, spunea Cristian Munteanu, 'atunci când ai dat la o parte tot ce te poate împiedica să ajungi la esența lucrurilor pe cale, dacă se poate, cât mai directă'.

Unul dintre cele mai mari nume ale teatrului radiofonic, Cristian Munteanu (25 august 1936 - 31 ianuarie 2008) a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1959.

A fost regizor la Teatrul din Piatra Neamț, iar din 1962 regizor artistic la Radiodifuziunea Română. După decembrie 1989, a devenit primul redactor-șef al Redacției Teatru, care fusese până atunci secție a redacției emisiunilor culturale.

Cristian Munteanu a pus bazele activității distincte a acestei redacții în forma în care se desfășoară și astăzi. Cele patru decenii și jumătate dedicate teatrului radiofonic înseamnă peste o mie de spectacole cu piese din toate epocile de creație, de la antici la contemporani, ilustrând toate speciile de teatru, de la cele consacrate la formule moderne.

Autor dramatic, Munteanu a jucat la teatre din București și din țară, dar și la teatrul radiofonic.

 

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro