Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Gala UNITER revine în sala de teatru

Miercuri, 29 Februarie 2012
 

Jurnalul National,, 29 februarie 2012

Autor: MARIA SARBU„Ivanov” de Cehov, în regia lui Andrei Șerban (Teatrul Bulandra) este nominalizat la „Cel mai bun spectacol”, iar artiștii din distribuție – Victor Rebengiuc și Cornel Scripcaru – la Cel mai bun actor în rol secundar  / Foto: DANIELA DIMA


Ediția din acest an a Galei Premiilor UNITER (Uniunea Teatrală din România) va avea loc la 23 aprilie (data la care s-a născut și a murit William Shakespeare), în aceeași zi când se va deschide Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova, cu spectacolul lui Robert Wilson „Shakespeare Sonete”, producție a Teatrului „Berliner Ensemble” din Germania.

E o coincidență mai puțin fericită pentru mulți oameni de teatru, care urmăresc aceste două importante evenimente culturale din România. Ninsorile și viscolul ar fi fost de vină; membrii juriului de no­mi­­nalizări – Monica Andronescu, Ion Cocora și Ion Parhon – nu au pu­tut ajunge la timp ca să vadă spectacolele programate de teatre din țară și astfel termenele pentru vizionări au fost prelungite, ceea ce s-a răsfrânt și asupra datei Galei. De salutat însă revenirea în sala de teatru a Galei UNITER, ajunsă la a XX-a ediție, evenimentul urmând să se desfășoare la „Odeon” și transmis în direct la tv. Câteva ediții la rând, Gala a avut loc în studio de televiziune, fapt ce a șters din splendoarea pe care o merită această sărbătoare a teatrului.

Nominalizări: 8+1

Premiile UNITER se acordă la nouă categorii (opt – referitoare la teatrul dramatic și una – la teatrul radiofonic), fiind luate în considerare creații ale anului calendaristic 2011. Juriul a găsit de cuviință să nominali­zeze la categoria Cel mai bun spectacol producțiile: „Ivanov” de Cehov, regia Andrei Șerban (Teatrul Bulandra); „Ultima zi a tinereții” după Ta­de­usz Konwicki, regia Yuriy Kordonskiy (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu) și „Vizita bătrânei doam­ne” de Friedrich Dürrenmatt, regia Alexander Morfov (Teatrul Național București).

Nici unul dintre creatorii acestor trei spectacole (toți trăiesc în afara României) nu se regăsește la secțiunea Cea mai bună regie, la care sunt nominalizați: László Bocsárdi pentru „Caligula” de Albert Camus (Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova); Radu Alexandru Nica pentru „Mountainbikers” de Volker Schmidt (Teatrul German de Stat Timișoara) și Silviu Purcărete pentru „D’ale carnavalului” de I.L. Caragiale (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu).

La Cea mai bună ac­tri­ță în rol principal va câștiga una din cele trei doamne nominalizate: Claudia Ie­re­mia pentru rolul Zoe din „O scrisoare pierdută” de Caragiale (Teatrul Național Timișoara); Mariana Mihuț pentru rolul Bunica din „În­gropați-mă pe după plintă” de Pavel Sanaev (Teatrul Bulandra) și Oana Pellea pentru „Vocea umană” de Jean Coc­teau (Teatrul Metropolis). La Cel mai bun actor în rol principal îi avem pe: Sorin Leo­vea­nu pentru rolul titular din „Caligula” de Al­bert Camus (Naționalul cra­io­­vean); Marian Râlea pentru rolul Sa­­șa Saveliev din „Îngropați-mă pe du­pă plintă” („Bulandra”) și Marius Tur­deanu pentru rolul Emil Cioran din „Ispita Cioran” (Naționalul sibian).

Următoarele categorii sunt la Rol secundar, juriul pledând pentru actrițele Ioana Dragoș Gajdo – rolul Golde din spectacolul „Scripcarul pe acoperiș” (Teatrul „Regina Maria” din Oradea), Emöke Kató-Else din „Aniversarea” (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca), Ana Ioana Macaria-Nastenka din „Însemnările unui necunoscut” (Teatrul Bulandra) și pentru actorii Balázs Bodolai – Helmuth von Sachs din „Aniversarea” (Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca), Victor Rebengiuc – Matvei Semionovici Șabelski din „Ivanov” (Teatrul Bulandra) și Cornel Scripcaru – Kirillici Lebedev din același spectacol „Ivanov”.

La categoria Cea mai bună sce­no­grafie au „învins”: Vioara Bara – „Scripcarul pe acoperiș” (Teatrul „Regina Maria” din Oradea); Dragoș Buhagiar – „Ultima zi a tinereții” (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu) și Nikola Toromanov – „Vizita bătrânei doamne” (Teatrul Național București). Cei mai buni debutanți s-au dovedit a fi, în concepția juriului, Attila Balogh pentru regia spectacolului „Trahinienele” (Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu-Gheor­ghe), Raluca Vermeșan pentru rolul Helen din spectacolul „XXL” (Fat Pig – producție a Teatrului „George Ciprian” din Buzău, Teatrului ACT și Asociației Catharsis) și Cătălin Vieru pentru rolul Hlestakov din „Revizo­rul” (Teatrul „Anton Pann” din Râm­nicu-Vâlcea).

La secțiunea Tea­tru ra­diofonic „concurează” trei pro­duc­ții ale Societății Române de Radiodi­fu­ziune: „Argentina” – text și regie Ilinca Stihi; „Părintele Arsenie Boca – taina iu­bi­rii” de Ion-Costin Manoliu, regia Ni­co­lae Mărgineanu și „Shylock” de Ga­reth Armstrong, regia Răzvan Popa.

Câștigătorii vor fi desemnați în ziua galei de un alt juriu, format din oameni de teatru.

Premianții Senatului

Și la această ediție vor fi decernate Premiul de excelență, premii pentru întreaga activitate și premii speciale, acordate de Senatul UNITER. Premiul de excelență revine regretatului regizor Alexandru Tocilescu (In memoriam), plecat dintre noi la sfârșitul lunii noiembrie 2011. Premiul pentru întreaga activitate va fi înmânat actorului Valer Dellakeza, actriței Melania Ursu, regizorului Cristian Hadji-Culea, scenografei Judit Dobre-Kóthay și criticului și istoricului de teatru Ștefan Oprea. Premii speciale vor primi Árpád Könczei (pentru muzică de teatru), Anca Zamfirescu (pentru teatru de copii) și Liviu Steciuc (pentru teatru de păpuși).

Gala Premiilor UNITER este un program al Uniunii Teatrale, inițiat de Ion Caramitru în 1991. Prima ediție s-a desfășurat în aprilie 1993, distincțiile acordându-se pentru creațiile stagiunii 1991-1992.
Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro