Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Nominalizările la Premiile UNITER 2012

Miercuri, 29 Februarie 2012
 

București, 28 feb 2012 /Agerpres/ - Uniunea Teatrală din România (UNITER) a anunțat marți premiile și nominalizările pentru premiile Galei UNITER 2012 care va avea loc luni, 23 aprilie, la Sala Majestic a Teatrului Odeon din București.

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor și a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în ședința din data de 27 februarie, Senatul le-a acordat premii actorului Valer Dellakeza, actriței Melania Ursu, regizorului Cristian Hadji-Culea, scenografului Judit Dobre-Kothay și pentru critică și istoriei teatrală lui Ștefan Oprea.

De asemenea, vor fi acordate trei premii speciale, pentru muzică de teatru - Arpad Konczei, pentru teatru de copii - Anca Zamfirescu și pentru teatru de păpuși - Liviu Steciuc.

Premiul de Excelență al UNITER va fi acordat în 2012 regizorului Alexandru Tocilescu (In memoriam).

Pentru a XX-a ediție a Galei Premiilor UNITER, Senatul Uniunii a hotărât ca juriul de nominalizări să fie alcătuit din Monica Andronescu, Ion Cocora și Ion Parhon.

Pentru Cel mai bun spectacol au fost nominalizate 'Ivanov' de Anton Pavlovici Cehov la Teatrul 'Bulandra', București, 'Ultima zi a tinereții' după Tadeusz Konwicki la Teatrul Național 'Radu Stanca' Sibiu și 'Vizita bătrânei doamne' de Friedrich Durrenmatt la Teatrul Național București.

La categoria Cea mai bună regie concurează Laszlo Bocsardi pentru regia spectacolului 'Caligula' la Teatrul Național 'Marin Sorescu' din Craiova, Radu Alexandru Nica pentru regia spectacolului 'Mountainbikers' la Teatrul German de Stat din Timișoara și Silviu Purcărete pentru regia spectacolului 'D'ale carnavalului' la Teatrul Național 'Radu Stanca' din Sibiu.

În competiția pentru titlul de Cel mai bun actor în rol principal în competiție au intrat Sorin Leoveanu pentru rolul titular din spectacolul 'Caligula' la Teatrul Național 'Marin Sorescu' din Craiova, Marian Râlea pentru rolul Sașa Saveliev din spectacolul 'Îngropați-mă pe după plintă' la Teatrul 'Bulandra' din București și Marius Turdeanu pentru rolul Emil Cioran din spectacolul 'Ispita Cioran' la Teatrul Național 'Radu Stanca' din Sibiu.

Pentru premiul la categoria Cea mai bună actriță în rol principal s-au înscris Claudia Ieremia pentru rolul Zoe din spectacolul 'O scrisoare pierdută' la Teatrul Național din Timișoara, Mariana Mihuț pentru rolul Bunica din spectacolul 'Îngropați-mă pe după plintă' la Teatrul 'Bulandra' din București și Oana Pellea pentru spectacolul 'Vocea umană' la Teatrul Metropolis din București.

La categoria Cel mai bun actor în rol secundar nominalizați au fost Balazs Bodolai pentru rolul Helmuth von Sachs din spectacolul 'Aniversarea' la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, Victor Rebengiuc pentru rolul Matvei Semionovici Șabelski din spectacolul 'Ivanov' la Teatrul 'Bulandra' din București și Cornel Scripcaru pentru rolul Pavel Kirillici Lebedev din spectacolul 'Ivanov' la Teatrul 'Bulandra' București.

La categoria Cea mai bună actriță în rol secundar au intrat în competiție Ioana Dragoș Gajdo pentru rolul Golde din spectacolul 'Scripcarul pe acoperiș' la Teatrul 'Regina Maria' din Oradea, Emoke Kato pentru rolul Else din spectacolul 'Aniversarea' la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca și Ana Ioana Macaria pentru rolul Nastenka din spectacolul 'Însemnările unui necunoscut' la Teatrul 'Bulandra' din București.

La categoria Debut, nominalizări au primit Attila Balogh pentru regia spectacolului Trahinienele de la Teatrul 'Tamasi Aron' din Sfântu Gheorghe, Raluca Vermeșan pentru rolul Helen din spectacolul 'XXL' la Teatrul ACT din București și Cătălin Vieru pentru rolul Hlestakov din spectacolul 'Revizorul' la Teatrul 'Anton Pann' din Râmnicu Vâlcea.

Pentru Cea mai bună scenografie au fost nominalizați Vioara Bara pentru scenografia spectacolului 'Scripcarul pe acoperiș' la Teatrul 'Regina Maria' din Oradea, Dragoș Buhagiar pentru scenografia spectacolului 'Ultima zi a tinereții' la Teatrul Național 'Radu Stanca' Sibiu și Nikola Toromanov pentru scenografia spectacolului 'Vizita bătrânei doamne' la Teatrul Național București.

În competiția pentru titlul la categoria Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic au intrat piesele 'Argentina' de Ilinca Stihi, regia artistică Ilinca Stihi, producție a Societății Române de Radiodifuziune, 'Părintele Arsenie Boca - Taina Iubirii' de Ion-Costin Manoliu, regia artistică Nicolae Mărgineanu, producție a Societății Române de Radiodifuziune și 'Shylock' de Gareth Armstrong, regia artistică Răzvan Popa, producție a Societății Române de Radiodifuziune.


Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro