Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Ediții speciale, în deschiderea Anului Caragiale, la Radio România Cultural

Vineri, 27 Ianuarie 2012
 
BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Radio România Cultural va difuza, în perioada 30 ianuarie - 3 februarie, în deschiderea Anului aniversar Caragiale, o serie de ediții speciale dedicate marelui dramaturg, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Deși au trecut 160 de ani de la nașterea lui Caragiale și 100 de ani de la dispariția acestuia, subiectele și personajele sale revin în emisiunile de actualitate "Espresso" și "Texte și pretexte" de la Radio România Cultural. Le citesc, analizează și comentează Dana Ivanov și Radu Croitoru, de la 7.00 la 9.00, și Răzvan Dolea și Răzvan Protopopescu, de la 10.00 la 11.00.
În perioada 30 ianuarie - 3 februarie, Radio România Cultural își invită ascultătorii în lumea lui Caragiale, cu ediții speciale ale celor mai cunoscute emisiuni ale postului care, în deschiderea anului aniversar, le vor aminti ascultătorilor de creația marelui dramaturg.
Reputatul regizor de teatru și film Alexa Visarion este invitatul emisiunii "Vorba de cultură" la Radio România Cultural, în perioada 30 ianuarie - 3 februarie. Semnatar al montărilor cu numeroase piese de teatru ale lui Caragiale pe scenele din România și din străinătate, printre care "D'ale carnavalului", la Teatrul Lindabauer din Reykjavik, Islanda, "O noapte furtunoasă", la Teatrul Giulești, Teatrul de Artă din Moscova, Teatrul Național Radiofonic, Alexa Visarion a regizat și filme de referință în cinematografia românească, printre care și "Năpasta", inspirată de opera lui Caragiale.
Începând cu 30 ianuarie, data la care se împlinesc 160 de ani de la nașterea lui Ion Luca Caragiale, emisiunea "Colecționarul de voci", difuzată de luni până vineri de la ora 17.00 la Radio România Cultural, readuce pe undele radio voci celebre ce interpretează fragmente din opera lui Caragiale, dar și comentarii ale lui George Călinescu despre opera dramaturgului.
Totodată, Radio România Cultural și Teatrul Național Radiofonic, difuzează în aceeași săptămână o suită de 20 de spectacole de teatru radiofonic, realizate în perioada 1951 - 2012. Mai multe variante ale comediilor "O scrisoare pierdută" și "O noapte furtunoasă", apoi "D'ale carnavalului" și "Conu Leonida față cu reacțiunea", precum și drama "Năpasta", alături de montări variate pe nu mai puțin cunoscutele "Momente și schițe" vor putea fi ascultate zi de zi pe frecvențele Radio România Cultural.
De asemenea, de luni până vineri, vor putea fi audiate în premieră, începând cu ora 16.00 și în reluare de la miezul nopții, patru episoade ale celei mai noi producții a Teatrului Național Radiofonic, în regia lui Mihai Lungeanu: "Țara lui Caragiale - Schițe contemporane despre întâmplări trecute... sau invers !?".
Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro