Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

De la Meșterul Manole la Fellini. Evenimente dedicate marelui public la festivalul Grand Prix Nova

Miercuri, 1 Iunie 2016
 

Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova nu este numai o manifestare dedicată specialiștilor, veniți la București, de pe toate continentele, în număr record, ci și marelui public, pentru care au fost pregătite evenimente speciale. Acesta a fost mesajul transmis în cadrul  conferinței de presă ce a avut loc în data de 30 mai, la Grand Hotel Continental din București care găzduiește, în perioada 31 mai - 5 iunie, cea de a IV-a ediție a festivalului.

Organizat de Radio România, evenimentul se aflăsub  Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României, și are ca temă inovația.

La conferința de de presă au luat cuvântul : regizorul Attila Vizauer-directorul festivalului, Tomasz Kluz – coordonator de proiecte, PRla Institutul Polonez din București, regizorii Mihai Lungeanu și Ilinca Stihi de la Teatrul Național Radiofonic.

Directorul festivalului, regizorul Attila Vizauer, a subliniat faptul că, pe lângă cele patru zile audiții și discuții despre piesele sonore audiate cu membrii juriului, competitori și participanți, programul cuprinde și evenimente importante dedicate marelui public precum :

Spectacolul de teatru Meșterul Manole în cadrul Grand Prix Nova, la Odeon

Sâmbătă, 4 iunie, ora 19:30, la Teatrul Odeon, Sala Studio, va avea loc o reprezentație în premieră națională cu spectacolul polonez Meșterul Manole.

Proiectul are la bază o piesă radiofonică de mare succes internațional - a fost prezentat la festivalurile Prix Maruliè din Hvar, Croația, și Prix Italia, 2014 și este inspirat de textul baladei populare românești așa cum a fost ea culeasă de Vasile Alecsandri. Spectacolul a fost premiat, pentru cea mai bună regie și cea mai bună muzică, în cadrul Festivalului Două Teatre, din Sopot.

Invitat de Radio România în parteneriat cu Institutul Polonez și Teatrul Odeon din București va fi oferit publicului românesc într-o reprezentație unică la Grand Prix Nova 2016.

Federico Fellini și Teatrul Radiofonic

Teatrul Național Radiofonic lansează în premieră pe țară un eveniment unic în peisajul cultural românesc. Federico Fellini și Teatrul Radiofonic provoacă la redescoperirea personalității de anvergură mondială a cineastului italian. Deloc cunoscută în România, calitatea de scenarist pentru radio a lui Fellini va fi revelată iubitorilor de film și sunet cu prilejul a două evenimente de anvergură în cadrul Grand Prix Nova.

Duminică, 5 iunie, de la ora 18:00, în sala de concerte Mihail Jora a Radiodifuziunii române va avea loc spectacolul lectura Surpriza/În afara programului, după un text semnat de Federico Fellini și Nicola Manzari.

O demonstrație vie și amuzantă a modului în care se înregistrează un spectacol de teatru radiofonic, dar și un alt mod de apropiere față de universul fellinian, toate acestea, în viziunea lui Mihai Lungeanu, care semnează regia și scenariul. În distribuție, artiști consacrați ai teatrului contemporan: Virgil Ogășanu, Ioana Calotă, Dan Condurache, Valentin Teodosiu, Petre Lupu, Gavril Pătru și studenți ai Universității de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București. Intrarea este liberă.

Tot duminică, 5 iunie ora 17:30, în foaierul aceleiași săli de concerte Mihail Jora, festivalul Grand Prix Nova devine rampa de lansare pentru producții radiofonice de inspirație felliniană.

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră națională, cinci spectacole sonore bazate pe scenarii radiofonice semnate de marele cineast Federico Fellini. Acestea vor putea fi ascultate la Radio România Actualități în 6, 7 și 8 iunie, de la ora 23:05.

Proiectul Federico Fellini și Teatrul Național Radiofonic este încununarea unei ample colaborări cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale București prin implicarea Secțiilor Actorie și Scenografie. Astfel, piesele sonore pe scenarii de Fellini cuprind un număr record de debuturi actoricești selectate în urma unui casting amplu realizat cu studenții UNATC. De asemenea, imaginea proiectului este gândită și realizată de studenții la secția Scenografie Master 1 care vor organiza o expoziție pe temele propuse de scenariile felliniene, sub îndrumarea lui Mihai Dorobanțu, profesor asociat și a lect. univ. dr. Imelda Manu.

Organizator: Radio România

Parteneri: Institutul Polonez,  Teatrul Odeon, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică- I.L. Caragiale București, UNITER

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Regional, TVR 2, România TV, Zile și nopți, Revista 22, Observator Cultural, Grand Hotel Continental, Ziarul Metropolis, mediaTRUST, Art Act Magazine, ACCENTE, Agenția de carte.ro.

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro