Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic ”Grand Prix Nova”- ediția a IV-a

Luni, 30 Mai 2016
 

RADOR (28 mai 2016) - În perioada 31 mai – 5 iunie 2016 va avea loc cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic ”Grand Prix Nova”, organizat de Radio România. Cu ocazia deschiderii evenimentului, Radio România organizează o conferință de presă, la Grand Hotel Continental - sala Nicolae Grigorescu, în data de 30 mai, ora 17.00. Aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României, ”Grand Prix Nova” este singurul festival internțional de producții sonore care își propune ca temă inovația. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Un număr record de participanți de pe toate continentele își vor disputa șase trofee oferite în cadrul a două secțiuni – Spectacole Radiofonice și Forme Scurte. Președintele juriului este anul acesta, Katharina Rathouska – Directorul Departamentului de Radio Drama și Literatură al Radiodifuziunii cehești, căreia i se alătură: Vijay Sadhu – Senior Executive, Programming Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU), Dmitri Plax – Scriitor, producător și regizor în cadrul Departamentul Radio Drama (Radio Suedia), Stefano Gianotti – Compozitor, autor și interpret și Oana Cristea Grigorescu – Critic de teatru și jurnalist cultural la Radio România Cluj. Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc la Palatul Elisabeta, sâmbătă, 4 iunie, ora 17.00.

Programul festivalului cuprinde patru zile de audiții la Grand Hotel Continental. Limba oficială a festivalului este limba engleză. Vor fi de asemenea discuții despre piesele sonore audiate cu membrii juriului, competitori și participanți, precum și o serie de evenimente conexe dedicate specialiștilor și marelui public.

DADA la Grand Prix Nova – joi, 2 iunie, ora 17.00, workshop care propune o serie de audiții cu premiere dedicate fenomenului DADA, aflat la centenar, urmate de dezbateri. Se vor asculta Fuchsiada de Urmuz, regia Gavriil Pinte și DADA Cabaret, adaptare de Mihai Lungeanu după Matei Vișniec.

Spectacolul polonez Meșterul Manole va avea loc în cadrul Grand Prix Nova, sâmbătă, 4 iunie, ora 19.30, la Teatrul Odeon. Radio România, în parteneriat cu Institutul Polonez, oferă o reprezentație unică, inspirată de textul baladei populare românești.

În cadrul ceremoniei de premiere a competiției internaționale Grand Prix Nova vor fi acordate și Premiile Teatrului Național Radiofonic sunt acordate anual actorilor cu performanțe deosebite în interpretarea acestui gen. În 2016 au fost admirați: Florentina Tănase – Premiul pentru debut, Oana Maria Mărgineanu – Premiul pentru cel mai bun rol feminin, Marius Manole – Premiul pentru cel mai bun rol masculin.

Federico Fellini și Teatrul Radiofonic este un eveniment care provoacă la redescoperirea personalității de anvergură mondială a cineastului italian. Deloc cunoscută în România, calitatea de scenarist pentru radio a lui Fellini va fi revelată iubitorilor de film și sunet cu prilejul a două evenimente de anvergură în cadrul Grand Prix Nova.

Duminică, 5 iunie, de la ora 18.00, pe scena sălii de concerte Mihail Jora a Radiodifuziunii române va fi jucat spectacolul Surpriza/În afara programului, după un text semnat de Federico Fellini și Nicola Manzari. Intrarea este liberă.

Tot duminică, 5 iunie, la ora 17.30, Teatrul Național Radiofonic lansează, în premieră națională, cinci spectacole sonore bazate pe scenarii radiofonice semnate de marele cineast Federico Fellini. Acestea vor putea fi ascultate la Radio România Actualități în datele de 6, 7 și 8 iunie de la ora 23.05.

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro