Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Maurice Baring - autor de povești

Vineri, 8 Aprilie 2016
 

Agerpres, 7 aprilie 2016

Teatrul Național Radiofonic pentru copii prezintă, în premieră absolută, Hoinarul de Maurice Baring, sâmbătă, 9 aprilie, de la ora 9.00, la Radio România Cultural. Traducerea și dramatizarea: Adina Bardaș. Regia artistică: Cezarina Udrescu

Poet, prozator, eseist, traducător, jurnalist și romancier de mare succes, Maurice Baring a început prin a-și construi o carieră diplomatică solidă, a devenit apoi corespondent de război pentru ziarul londonez Morning Post, în timpul conflictului ruso- japonez din Manciuria, iar la începutul primei conflagrații mondiale s-a înrolat ca ofițer în forțele aeriene britanice, fiind decorat pentru merite deosebite. O tinerețe generos dăruită înaltelor idealuri ale umanității, care își va răsfrânge ecourile în majoritatea scrierilor sale din acea perioadă, fie că sunt poezii, nuvele, eseuri sau povești, opere de certă valoare literară, primite însă cu interes moderat de contemporani. Celebritatea îi va fi dăruită, decenii mai târziu, de romanele sale, dacă ar fi să amintim doar două titluri: Leagănul pisicii și Daphne Adeane, opere de maturitate, care vor cuceri critică literară și cititorii din întreaga lume. Dramele psihologice, trasate cu fină pătrundere, rafinamentul și subtilitatea detaliilor, autenticitatea și realismul personajelor, sunt doar câteva dintre caracteristicile scrisului său, care dă mărturie, cititorilor din toate timpurile, despre unicitatea personalității sale literare în istoria culturii universale.

În opera lui Maurice Baring, poveștile ocupă un loc important, dar sunt puțin cunoscute publicului, chiar dacă a trecut mai bine de un veac de la publicarea lor. Este și cazul basmelor, care au văzut lumina tiparului, în anul 1911, la faimoasa editură newyorkeză Dodd, Mead and Company, adunate sub titlul The Blue Rose Fairy Book. Din acest amplu volum face parte și povestea Hoinarul, care cunoaște acum, prima tălmăcire românească, datorată scriitorului și teatrologului Adina Bardaș. Spectacolul radiofonic, inspirat din acest basm, ne poartă pe tărâmuri îndepărtate, acolo unde, într-un castel, trăiește Panseluța, prințesa aflată sub blestemul unei vrăji, care îi răpește frumusețea chipului și o lipsește de prietenia și iubirea semenilor. Povestea va lua însă o turnură neașteptată odată cu apariția Hoinarului, un personaj modest dar plin de taine, ce aduce cu el un dar de mare preț...Și totuși, va reuși oare prințesa să învingă obstacolele unei existențe, ce pare, pe veci, sortită solitudinii... va putea ea oare să-și păstreze nealterate, puritatea și generozitatea, într-o lume în goană după perfecțiunece... veți putea afla ascultând acest spectacol radiofonic, semnat de regizoarea Cezarina Udrescu, care a alcătuit o distribuție în care se regăsesc tineri actori de succes, cu un bogat palmares, precum Ada Condeescu, Vlad Zamfirescu, Simona Popescu, Ioana Calotă, Raluca Jugănaru, Lucian Ifrim dar și personalități artistice consacrate ale teatrului contemporan: Anda Caropol, Constantin Cojocaru, Ada Navrot, Anne Marie Ziegler, Amalia Ciolan, Violeta Berbiuc ori Ion Arcudeanu. Rafinatul decor sonor, construit de Patricia Prundea- regizor muzical și de ing. Mirela Georgescu- regizor tehnic, dăruiește personajelor atmosfera magică a mult visatului tărâm al basmelor, pe care îl puteți regăsi ascultând acest spectacol, dedicat deopotrivă ascultătorilor mai mici și mai mari ai Teatrului Național Radiofonic pentru copii. Din echipa de realizatori ai spectacolului mai fac parte Milica Creiniceanu - regizor de studio, Mirela Anton- regizor de montaj și Irina Soare- redactor și producător.

Comunicat de presă - Teatrul Național Radiofonic

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro