Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Teatru-document. Plânsul Basarabiei – în imagini sonore, la Radio România

Marți, 8 Martie 2016 , ora 13.11
 

RADOR (7 martie 2016) - Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută - marți 8 martie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, în seria Biografii, memorii – un spectacol-document tulburător, despre fenomenul foametei, ca instrument de manipulare și dezumanizare, în Moldova sovietică a anilor 1946 – 1947; o cronică zguduitoare a istoriei Basarabiei: PLÂNSUL PĂMÂNTULUI. Scenariu radiofonic de Magda Duțu, după volumul Cartea foametei de Larisa Turea. Regia artistică: Petru Hadârcă. Muzica originală, interpretarea vocală și instrumentală: Valentin Boghean. În distribuție: Ion Caramitru, Rodica Mandache, Mircea Rusu, Petru Hadârcă, Amalia Ciolan, Mihai Bica, Orodel Olaru, Annemary Ziegler, Mircea Constantinescu, Marcelo Cobzariu, Julieta Strâmbeanu, Dorin Andone, Alexandru Nedelcu.

Regia de montaj: Robert Vasiliță și Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Luiza Mateescu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Costin Manoliu. Producător: Magda Duțu.

Spectacolul Plânsul pământului este primul dintre cele două documentare artistice realizate după volumul Cartea foametei de Larisa Turea. Pâinea cea de-a pururi este cel de-al doilea spectacol și va fi difuzat în premieră, marți, 15 martie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural.

Cartea foametei de Larisa Turea, publicată în anul 2008, la Editura Curtea Veche - descrie atrocitățile îndurate de basarabeni între anii 1946-1947. Este un volum simplu și zguduitor, care adună mărturiile celor care au cunoscut cea mai dură născocire a comunismului, de subjugare a sufletelor și a trupurilor: foametea. Sunt mărturii ale unor categorii reprezentative (țărani, muncitori, intelectuali) din toate zonele geografice, din sate și orașe ale Moldovei - care vin să reconstituie, prin ceața vremii, sinistrul tablou al Basarabiei anilor 1946-1947.

Volumul apărut la București îl continuă pe cel editat la Chișinău, în 1991. Atunci, tirajul de 2.000 de exemplare s-a epuizat în câteva zile. Cercetarea Larisei Turea a continuat încă 15 ani, timp în care a căutat supraviețuitori ai foametei, i-a înregistrat și a adus mărturiile acestora, în volumul pe care l-a publicat la București, în anul 2008, fiind convinsă că aceștia trebuie cunoscuți atât în Romånia, cât și în Republica Moldova. Confesiunilor supraviețuitorilor foametei, obținute în ani, de Larisa Turea, li s-au adăugat informațiile pe care le-a descoperit, în urma unei cercetări amănunțite, în arhivele tăcute ale Basarabiei, precum și în arhivele internaționale referitoare la epoca respectivă. Rezistența la ocupație, refuzul cu care era întâmpinată colectivizarea și speranțele ascunse ale locuitorilor Basarabiei de a se reuni cu România - au fost elementele pe care sovieticii au dorit să le elimine, iar „strategia” aplicată a fost înfometarea. Poveștile tulburătoare spuse de puținii supraviețuitori, povești despre familii care au ajuns să-și mănânce copiii, după ce epuizaseră până și câinii și pisicile, sunt mărturii cutremurătoare, ce alcătuiesc fresca unei epoci îngrozitoare despre care nu se știe aproape nimic.

Regimurile comuniste nu pot fi disociate de fenomenul foametei, care este – se știe bine – un instrument extrem de eficient de manipulare și dezumanizare. Factorii ce au provocat dezastrul sunt numeroși – printre aceștia și seceta. Numai că, nefiind ceva ieșit din comun în această zonă, seceta e pe ultimul loc. Principalul regizor al foametei a fost statul sovietic – ce făcuse uz de același monstruos scenariu în Rusia, pe Volga, în anii ’20, și în Ucraina, în 1933, pentru a intimida țărănimea și a impune colectivizarea cu orice preț. Cu prețul dispariției a sute de mii de cetățeni. – afirma Larisa Turea. Marea foamete – cauzată nu de secetă, cum se pretinde în documentele vremii, ci de zelul autorităților comuniste - a ucis (conform estimărilor) peste 250.000 de oameni.

Cartea foametei este probabil, cartea-cheie pentru înțelegerea a ceea ce s-a petrecut cu Basarabia de când a fost smulsă din trupul României și este datoria noastră, ca români, s-o facem cunoscută. Am propus comunicarea acestui adevăr, printr-o formă artistică elaborată, ce a constat în realizarea celor două spectacole radiofonice de teatru-document: Plânsul pământului și Pâinea cea de-a pururi. Scenariul radiofonic aduce în atenție mărturiile unora dintre acești supraviețuitori – confesiuni puse în evidență de un personaj –simbol, un copil al foametei, ca toți ceilalți, deopotrivă, actor și spectator al acelor vremuri cumplite. Cele două spectacole realizate după acest scenariu sunt semnate de o echipă care reunește oameni de teatru și muzicieni, aflați de o parte și de alta a Prutului: regizorul artistic și actorul Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, Valentin Boghean - unul dintre cei mai talentati muzicieni din Republica Moldova, un maestru al instrumentelor, mai cu seamă al celor de suflat (caval. trompeta, saxofon, flaut, taragot, clarinet, etc.), cu o voce specială – cel care semnează muzica, interpretarea vocală și instrumentală, Larisa Turea – autoarea volumului Cartea foametei - jurnalistă, critic de teatru, membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova, președinta secției moldovenești a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, secretar literar al Teatrului Național „Mihai Eminescu“ din Chișinău; actori ai unor importante teatre din România: Ion Caramitru, Rodica Mandache, Mircea Rusu, Petru Hadârcă, Amalia Ciolan, Mihai Bica, Orodel Olaru, Annemary Ziegler, Mircea Constantinescu, Marcelo Cobzariu, Julieta Strâmbeanu, Dorin Andone, Alexandru Nedelcu; echipa de realizatori a Teatrului Național Radiofonic din București: Magda Duțu – autoare a scenariilor radiofonice și producător. Mirela Georgescu – ing. regizor tehnic, Luiza Mateescu – regizor muzical, Milica Creiniceanu – regizor de studio, Costin Manoliu - redactor.

Audiția cu public a acestor două spectacole-document, organizată de Teatrul Național Radiofonic, va avea loc, luni, 14 martie 2016, de la ora 11.00, la clubul Ramada- Majestic din București.

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro