Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Ceaikovski de Nina Berberova, la Radio România Actualităti

Marți, 10 Noiembrie 2015
 

Ceaikovski de Nina Berberova,  este titlul celei mai recente premiere a Teatrului Național Radiofonic, un spectacol dens, concentrat, surprinzător, semnat de regizoarea Diana Mihailopol, care  rememorează destinul tulburător al ilustrului compozitor, brodat pe canavaua unei epoci care a dăruit umanității opere de o indiscutabilă valoare. Spectacolul se va difuza, în premieră, miercuri, 11 noiembrie și joi, 12 noiembrie, de la ora 23.05, la Radio România Actualități.

,,Calamitățile vremurilor pe care le-am trăit mi -au fost, mai degrabă de folos: revoluția m-a eliberat, exilul mi-a dat echilibru, războiul m-a purtat către o lume protectoare’’ notează, spre sfârșitul vieții, Nina Berberova, una dintre personalitățile cele mai proeminente ale literaturii ruse din exil.  Născută  în cel dintâi an al secolului XX , la Sankt Petersburg, într-o familie de intelectuali, Nina Berberova va intra, încă din adolescență, în cercul spiritualității ruse: în anii de liceu citește literatură interzisă, începe să scrie poezii  iar, în anii 20’, avalanșa de sentimente, trăiri și emoții iscate de teroarea și mizeria care începuseră să se instaleze, după Revoluția din 1917, iau forma paginilor de proză. Doi ani mai târziu, va sosi momentul deciziilor radicale, în care plecarea din țară devenea o opțiune definitivă iar asumarea exilului, singura modalitate posibilă de supraviețuire a conștiinței. În exil va reîncepe să scrie intens și, în ciuda faptului că  va fi publicată rar și doar  în revistele emigrației ruse, se va face cunoscută și apreciată în cercurile literare. Bucuria de a-și vedea numele pe coperta unei cărți i-o va aduce anul 1935, când, la Berlin i se va publica romanul Suverana. Nina Berberova va intra, însă, cu adevărat, în atenția lumii literare, la vârsta de 84 ani, odată cu  Acompaniatoarea, roman publicat la editura Actes Sud, care va împrumuta mai apoi statutul  de best-seller aproape tuturor  volumelor sale ulterioare de ficțiune dar și tulburătoarelor pagini diaristice, adunate sub titlul Sublinierea îmi aparține.

Scenariul radiofonic, inspirat din romanul Ceaikovski de Nina Berberova,  semnat de  regizoarea  Diana Mihailopol, care a realizat  și traducerea  volumului, îmbină inspirat realitatea  și ficțiunea, într-o montare care surprinde și emoționează deopotrivă.  Sub bagheta tinerei si talentatei regizoare,  evoluează o distribuție excepțională de actori, cu Marius Manole, în rolul  titular, alături de Oana Pellea,  Gelu Nițu, Marian Lepădatu, Adrian Ciobanu, Mihai Niculescu, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Rodica Mandache, Crina Mureșan, Dorina Lazăr, Ion Arcudeanu, Ruxandra Maniu,  Vasile Manta și Allen Christian Ilica.  Decorul sonor rafinat, construit cu talent, intuiție artistică și desăvârșit profesionalism de regizorii muzicali  Patricia Prundea și Stelică Muscalu,  amplifică stările, accentunând vulnerabilități, într-un crescendo tulburător. Din echipa de realizatori ai spectacolului mai fac parte: Renata Rusu- regizor de studio, Monica Wilhelm și Radu Verdeș- regizori de montaj,  Vasile Manta-regizor tehnic  și Irina Soare- redactor .

- See more at: http://www.amosnews.ro/ceaikovski-de-nina-berberova-la-radio-romania-actualitati-2015-11-09#sthash.KSDwZIc0.dpuf

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro