Serial polițist românesc la Teatrul Național Radiofonic
Autor: Ziarul de duminică
Teatrul Național Radiofonic, al Societății Române de Radiodifuziune, prezintă premiera „Jucătorul de table” de George Arion; spectacolul se difuzează în serial – un număr de șapte episoade, la Radio România Cultural, ora 22:30, începând de luni, 2 noiembrie 2015. Dramatizarea radiofonică și regia artistică sunt semnate de Cezarina Udrescu, iar traducerea versurilor din limba engleză de către Ema Stere.
În distribuție se regăsesc actori de primă importanță ai teatrului românesc: Alexandru Repan, Rudy Rosenfeld, Florin Zamfirescu, Mircea Rusu, Gelu Nițu, Constantin Dinulescu, Mircea Constantinescu, Gheorghe Ifrim, Mihai Niculescu, Annemary Ziegler, Crina Semciuc, Nicolae Călugărița.
Regizorul Cezarina Udrescu afirmă despre acest proiect: „Ceea ce leagă scenele și le transformă într-o veritabilă serie, în afara unor personaje de context, comune (foarte speciale), este o anume caracteristică, posibila miză artistică a proiectului radiofonic. Și anume, un spațiu-cadru privilegiat («spațiu intangibil și sfânt»), «într-o bodegă ospitalieră, cu un dever destul de bun», în care «timpul trecea mai domol», «plin de întâmplări magice», iar personajele experimentau, «cu deliciu», «bucuria de a fi impreună». O lume apusă, a bucuriei de a trăi pe îndelete sensul și răgazul libertății, de a inventa și împărtăși povești. Autorul ridică la rang de artă coșmarul, într-un amestec de thriller cu mistery, policier sau science-fiction. Câte un citat din Stephen W Hawking, așezat ca motto, operează falii, în timp și spațiu, și zdruncină în ascultator înțelegerea complezentă a realității. Subtilele speculații ale fizicii moderne – doar sugerate – vin să dea o notă de seriozitate, deloc plictisitoare, unor povești de ficțiune pline de senzațional. Pe scurt, atmosferă poetică, magia Povestitorului, suspense și metafizică – un mix care poate deveni o rețetă a succesului.”
La realizarea premierei au participat: Florina Istodor, Dana Lupu, Bogdan Golovei, Florin Bădic, Robert Vasiliță – regia de montaj; Milica Creiniceanu – regia de studio; Patricia Prundea – regia muzicală; ing. Mirela Georgescu – regia tehnică; redactor și coordonator de proiect: Crenguța Manea.