Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

''Macbeth'', regia Radu Penciulescu, și ''D'ale carnavalului'', regia Silviu Purcărete, în cea de-a șaptea zi a FNT

Joi, 3 Noiembrie 2011
 

București, 3 nov 2011/Agerpres/ - Spectacolul 'Macbeth' (un studiu) de W. Shakespeare, în regia lui Radu Penciulescu, va deschide joi, de la ora 18,00, la Sala Mare a Teatrului Național, cea de-a șaptea zi a Festivalului Național de Teatru (FNT) care se desfășoară la București în perioada 28 octombrie - 6 noiembrie.

Rareori montată și socotită chiar, în mitologia înțesată de superstiții a teatrului, o piesă purtătoare de ghinion, 'Macbeth' este tratată, pe scena mare a Teatrului Național, ca un material literar viu, acut contemporan și purtător de semnificații oricând actuale. Pe lângă Ion Caramitru și Valeria Seciu, care joacă în rolurile titulare, pe scenă vor mai putea fi urmăriți Constantin Dinulescu, Mircea Anca, Mihai Calotă, Mircea Rusu, Dorin Andone, Ovidiu Cuncea, Eduard Adam, Alexandru Bindea, Ana Ciontea, Victoria Dicu sau Amalia Ciolan.

Teatrul Național din București va mai găzdui, la Sala Atelier, spectacolul 'Othello și preaiubita lui Desdemona' după W. Shakespeare, în regia lui Mihai Măniuțiu, oferit de Teatrul de Mișcare Studio M din Sfântu Gheorghe.

Subintitulat 'tragicomedie pentru vremuri de criză', spectacolul îmbină, într-o sinteză originală, cuvântul, muzica, mișcarea, dansul, propunând o versiune acut actuală a piesei shakespeariene. Inclusă în secțiunea ''Dans în teatru'', piesa îi are în distribuție pe Andras Gyorgyjakab (Othello), Eniko Gyorgyjakab (Desdemona), Peter David, Attila Nagy, Laszlo Szekrenyes (cei trei Iago), Emilia Polgar (Emilia), Laszlo Bajko (bărbat) și Eszter Nagy (femeie)

Teatrul Odeon găzduiește de la ora 18,00, la Sala Mare, spectacolul în regia lui Radu Afrim 'Mai întâi te naști' de Line Knutzon, în interpretarea actorilor Teatrului 'Andrei Mureșanu' din Sfântu Gheorghe, piesă inclusă la secțiunea ''Spectacole tematice'', iar de la ora 20,30, la Sala Studio, spectacolul 'Blifat' de Gabriel Pintilie, regia Alexandru Mihail, prezentat de actorii Teatrului Odeon și inclus în secțiunea ''Teatrul de mâine''.

De la ora 18,00, Teatrul Nottara va prezenta spectacolul 'Metoda', după 'Metoda Gronholm' de Jordi Galceran, în regia lui Theodor Cristian Popescu. Spectacolul propune, sub aparența unei intrigi polițiste, o pasionantă incursiune în psihologia omului de azi, obsedat de eficiență și competență. Din distribuție fac parte Adrian Văncică, Alexandru Jitea, Gabriel Răuță și Cerasela Iosifescu.

Regzorul Silviu Purcărete va aduce pe scena de la Opera Națională București piesa 'D'ale carnavalului' de I.L. Caragiale, pus în scenă de artiștii Teatrului Național 'Radu Stanca' din Sibiu, în cadrul secțiunii Spectacole tematice. În distribuție vor putea fi urmăriți, printre alții, Marius Turdeanu, Constantin Chiriac (Iancu Pampon), Ofelia Popii (Mița Baston), Liviu Pancu (Catindatul), Adrian Matioc, Nicu Mihoc.

În cadrul secțiunii ''FNT On Air'', de la ora 19,00, Radio România Cultural prezintă piesa 'Pescărușul de A.P. Cehov, dramatizarea și regia artistică Dan Puican, iar de la ora 24,00, spectacolul 'Un duel în ziua nunții', după A.P. Cehov, regia artistică Alexa Visarion.

La sediul UNATC, de la ora 15,00, va avea loc o prelegere liberă de George Banu cu ocazia lansării volumului 'Reformele teatrului în secolul reînnoirii', apărut la Editura Nemira, cu participarea rectorului UNATC, Gelu Colceag.

Ceainăria Teatrului Act va găzdui, de la ora 10,30, în cadrul ''Divanelor FNT - La sfat cu artiștii'', dezbaterea 'De ce am ales teatrul' în prezența invitaților Laszlo Bocsardi, Victor Ioan Frunza și Alexandru Darie.

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro