Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Teatru-document - Tinerețe înlănțuită

Vineri, 19 Iunie 2015 , ora 9.03
 

RADOR (18 iunie 2015) - Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră la Radio România Cultural, marți, 23 iunie, de la ora 19:00, spectacolul de teatru-document Tinerețe înlănțuită, de Lăcrămioara Stoenescu, cu participarea extraordinară a lui Octav Bjoza, Președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din România (AFDPR). Regia artistică este semnată de Petru Hadârcă.

În distribuție: Mihai Bica, Dorin Andone, Alexandru Nedelcu, Silviu Oltean, Petru Hadârcă, Orodel Olaru, Andrei Ciopec, Annemary Ziegler, Mircea Constantinescu, Marcelo Cobzariu, Ion Arcudeanu, Constantin Florescu, Costin Manoliu, Petrișor Stan.

Regia artistică: Petru Hadârcă. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia de montaj: Florina Istodor și Mirela Anton. Redactor: Costin Manoliu. Producător: Magda Duțu.

Spectacolul de teatru-document Tinerețe înlănțuită, prezentat sub genericul Biografii, memorii, în cadrul unui proiect care își propune să nu lase uitării fapte ale unei istorii prea puțin cunoscute, a fost realizat după un scenariu radiofonic scris de Lăcrămioara Stoenescu, pornind de la mărturia directă a lui Octav Bjoza, despre unul dintre ultimele bastioane ale luptei anticomuniste - organizația de elevi Garda Tineretului Român de la Liceul Andrei Șaguna din Brașov, care a luat ființă în 1956 și a activat între anii 1956-1958.

Personajele principale ale acestui spectacol-document sunt membrii organizației Garda Tineretului Român, unul dintre aceștia fiind Octav Bjoza. Au copilărit împreună în Brașov și au trăit „marile mutații comuniste”, asistând peste noapte la instaurarea noii „puteri populare”, Republica Populară Română, care luase locul regalității și schimbase până și numele orașului Brașov, în Orașul Stalin.

Când s-au înscris în această organizație elevii liceului Andrei Șaguna aveau 18 ani. Ei au luptat pentru libertate și democrație și au crezut în valorile poporului român. Dar aripile cu care au zburat spre libertate li s-au frânt și au ieșit din închisori și lagăre de muncă cu sănătatea șubredă. Trei dintre ei suferă de pareză și de grave tulburări de echilibru, memorie și vorbire. Alți doi au membrele amputate. Mulți dintre ei nu mai sunt.

Pe 25 iunie 1958 au fost arestați toți în aceeași zi. După multe anchete, pe 10 octombrie 1958, Lotul Garda Tineretului Român a fost judecat în sala 120 a Consiliului Popular al Regiunii Stalin (Brașov). Apărarea s-a transformat într-o mascaradă. Au fost duși la Penitenciarul Codlea și abia în detenție și-au aflat pedepsele: au fost condamnați, unii la zeci de ani de muncă silnică și alții, la închisoare corecțională. În ianuarie 1959, au fost transferați la închisoarea Gherla. Au urmat închisorile de la Galați, colonia Brăila, închisoarea Jilava și lagărele de muncă de la Balta Brăilei, Stoenești și Luciu Giurgeni. După atâtea chinuri, pe 23 iunie 1962 au fost eliberați. Însă acești tineri au fost ostracizați de regimul comunist toată viața lor. Unii sunt astăzi într-o lume mai bună.

Alții, precum Octav Bjoza, se luptă și acum pentru restabilirea drepturilor foștilor deținuți politici, chiar dacă sunt voci care consideră că se luptă cu morile de vânt. Lui Octav Bjoza, însă, nu i se pare nimic donchijotesc în ceea ce face, ci doar un lucru normal, ceea ce ar trebui să întreprindă toți cei care au trăit asemenea orori.

Luni, 22 iunie, de la ora 11:00, la clubul de la hotelul Ramada Majestic din București va avea loc, în avanpremieră, audiția cu public a spectacolului Tinerețe înlănțuită.(Serviciul Comunicare al SRR)


Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro