Festivitate la Palatul Elisabeta de decernare a premiilor festivalului de teatru Grand Prix Nova
'Festivalul de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, ce tocmai s-a terminat, este un eveniment unic în lume, care promovează o formă unică de artă, a teatrului dedicat auzului. Prin natura sa, strict sonoră, teatrul radiofonic reprezintă o formă de a transforma scena în ceva minunat, pentru a transmite concentrat prin dialog, muzică și sunete, mesaje complexe', a declarat Principele Nicolae.
El a adăugat că radioul este în continuare un mediu relevant, actual și util de transmitere a culturii, artei și informațiilor.
'Se spune că peste 80% din mesajul transmis de un om se află în lucrurile pe care le face. Teatrul radiofonic trebuie să folosească în mod abil restul de 20%, fără să poată beneficia nici de privirile, nici apropierea spectatorilor săi. Ei sunt de multe ori la birou, la masă sau pe drum, acordând piesei numai o parte din atenția lor. Și totuși, energia și calitatea pieselor de teatru radiofonic demonstrate din plin în cursul acestui festival dovedesc faptul că există actori care nu doar încearcă, dar și reușesc să transmită frumosul pe calea undelor', a mai adăugat Principele Nicolae.
La categoria 'Short Forms' premiul I a fost câștigat de spectacolul 'Call of dating, WireTap, CBC Radio' - Canada, autorul textului și regizorul spectacolului: Cristal Duhaime și Mira Burt-Wintonick; locul II a fost ocupat de 'The mother' - Radio România', spectacol de teatru radiofonic regizat de Olivia Stihi; iar locul III de piesa 'Metro. Auditory Hallucinations, Radio Rusia' (autor și regizor: Dmitry Nikolaev).
La categoria 'Radio Drama', premiul I a fost obținut de 'Pescho', Radio Cehia, regizor: Petr Mancal, autor: Marek Epstein; locul II de piesa 'To Moscow!', Radio Kultura-Rusia, autor și regizor: David Zane Mairowitz; iar locul III de 'Dry Haze - The year without a summer', Radio Germania, autor și regizor: Werner Cee.
În cadrul Festivalului Internațional Grand Prix Nova au fost prezentate în concurs 50 dintre cele mai revoluționare spectacole de teatru radiofonic din mai multe țări din întreaga lume: România, R. Moldova, Marea Britanie, Franța, Spania, Polonia, Suedia, Rusia, Georgia, Serbia, Cehia, Irlanda, Belgia, Slovenia, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Dominica, Noua Zeelandă, SUA, Canada, Argentina, Iran, Egipt, Malaezia, Myanmar.
În competiție s-au înscris 32 de producții la secțiunea 'Radio Drama' și 18 la categoria 'Short Forms'.
Spectacolele prezentate în cea de-a treia ediție a evenimentului, organizat de Radio România, sub înaltul patronaj al principesei Margareta, valorifică posibilitățile de expresie oferite de mijloacele tehnice moderne ce au determinat, în ultimii ani, o schimbare în abordarea acestui gen artistic. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Cristian Anghelache)