Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

'Thaliafest - Imagini sonore ale spectacolelor lectură', prezentate la Clubul dramaturgilor în 2014

Luni, 16 Martie 2015 , ora 16.29
 

Agerpres, 15 martie 2015

Luni, 16 martie 2015, de la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei din București, va avea loc audiția cu public a emisiunii 'Thaliafest - Imagini sonore ale spectacolelor lectură', prezentate la Clubul dramaturgilor - 2014. Realizator: Mihai Lungeanu; Redactor: Irina Soare. Regia muzicală: George Marcu. Regia tehnică: Vasile Manta.

THALIAFEST este o emisiune de tradiție a Redacției Teatru, fiind difuzată, lunar, pe frecvențele Radio Romania Cultural, din întreaga țară, de peste 15 ani (prima ediție a avut premiera în anul 1999 - inițiatorul și coordonatorul proiectului fiind regizorul Mihai Lungeanu), iar din anul 2013 poate fi accesată on-line pe platforma media Revistateatrala.ro.

Emisiunea cuprinde fragmente din înregistrările realizate la secțiunea 'spectacole-lectură' din cadrul festivalurilor de teatru naționale, precum și interviuri, declarații și opinii, desprinse din dialogurile personalităților participante, în cadrul unui comentariu informat și argumentat, dedicat celor care nu au putut fi prezenți la evenimentul pus în discuție.

Prezența la festivalurile teatrale care au promovat acest gen de eveniment, a permis emisiunii să promoveze valoroși autori contemporani aparținând atât dramaturgiei românești, cât și celei universale (prin traducerile oferite), precum și texte dramatice inedite, care au devenit, în timp, suportul unor spectacole de referință.

De asemenea emisiunea încearcă, prin mijloace specifice teatrului radiofonic (adaptarea textului, efectele sonore, ilustrația muzicală), să prezinte cât mai sugestiv și mai atractiv fragmentele preluate din textele lecturate, punând în valoare și în circuitul informațional nu numai literatura dramatică, dar și o serie de valoroase voci actoricești din peisajul teatral românesc, mai puțin cunoscute.

Prezența emisiunii THALIAFEST la toate edițiile Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, la Festivalul Teatrului de Comedie - FESTCO, la Festivalul Dramaturgiei Românești de la Timișoara, la întâlnirile lunare ale Clubului Dramaturgilor (organizate de Filiala Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor) îndreptățesc echipa de realizatori (redactor: Irina Soare; regia muzicală: George Marcu; regia tehnică: Vasile Manta; realizator: Mihai Lungeanu) să considere utilă și necesară această formă de 'arhivare' a 'imaginilor sonore' care devin mărturii 'la zi' despre evoluția dramaturgiei românești și universale.

Emisiunea propusă spre audiție cuprinde fragmente din spectacolele- lectură: Alo, alo, salvarea de Candid Stoica, în interpretarea actorilor: Doina Ghițescu, Florentina Tănase, Isabela Drăghici, Alexandru Conovaru, Mircea N. Crețu, Petronela Tănase și Dispariție la senat de Horia Gârbea, avându-i în distribuție pe: Ada Navrot, Vali Pena, Mona Ciută.

Evenimentele au fost moderate de scriitorul Horia Gârbea, gazdă si amfitrion al întâlnirilor care s-au desfășurat în parteneriat cu Institutul Cultural Român din București.

Mihai Lungeanu

Comunicat de presă - Teatrul Național Radiofonic

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro