Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Teatru-document la Radio România Cultural

Marți, 10 Februarie 2015 , ora 10.39
 

Marți, 10 februarie 2015, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră: Cătălina Toderoiu – Viteaza de la Jiu, spectacol de teatru-document realizat în cadrul proiectului Biografii, memorii.

Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu, după volumul omonim de Ioan Manoliu. Regia artistică: Petru Hadârcă. În rolul titular: Oana Maria Mărgineanu. Cântece pe teme populare: Nadia Trohin. Improvizații muzicale la caval: Alexandru Arcuș. În distribuție: Alexandru Nedelcu, Mihai Bica, Mircea Rusu, Mircea Constantinescu, Monica Ghiuță, Annemary Ziegler, Petru Hadârcă, Magda Duțu, Ion Arcudeanu, Marcelo Cobzariu, Silviu Oltean, Constantin Florescu, Orodel Olaru, Ion-Costin Manoliu.

Cea de a doua parte a acestei producții radiofonice, intitulată Cătălina Toderoiu – Zbor spre libertate, va fi difuzată marți, 24 februarie 2015, de la ora 19.00, la Radio România Cultural.

La 20 de ani de la terminarea Primului Război Mondial, războiul de reîntregire  – cum i se spunea atunci, scriitorul Ioan Manoliu a pornit o investigație de tip jurnalistic, pe urmele celei pe care contemporanii o considerau “cea mai vitează româncă a timpurilor noastre”: Ecaterina Teodoroiu sau mai bine zis, Cătălina Toderoiu, numele ei real. A stat de vorbă cu părinții și frații ei, cu vecinii, profesorii  și camarazii săi de arme.

A rezultat un roman-document, publicat în 1940 la prestigioasa editură Scrisul Românesc, care oferă prilejul de a retrăi pas cu pas și clipă cu clipă, eroicul destin al tinerei din Vădenii Gorjului.

Pornind de la cartea profesorului Ioan Manoliu, scenariul radiofonic nu face doar o reconstituire istorică, ci cu armele teatrului la microfon surprinde și dimensiunile lăuntrice, spirituale, ale eroinei, începând de la anii copilăriei și adolescenței, până la momentul jertfei supreme pentru poporul și țara sa.

În 1921, când  a fost dezgropată din pământul Moldovei pentru a fi dusă și înhumată la Tg. Jiu, cei prezenți au rămas uimiți: trupul său, neatins de putreziciune, se păstrase întocmai ca atunci când căzuse pe câmpul de luptă.

Cele două spectacole vor fi audiate în avanpremieră, luni, 9 februarie 2015, de la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din București.

Regia de montaj: Dana Lupu și Robert Vasiliță; Regia de studio: Milica Creiniceanu; Regia muzicală: Luiza Mateescu; Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu;

Redactor și producător: Magda Duțu.

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro