Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Două premiere dedicate împlinirii a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial

Luni, 8 Decembrie 2014 , ora 19.20
 

Agerpres, 7 decembrie 2014

Două premiere dedicate împlinirii a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră: 'Dureroasa neutralitate' și 'Vara Marelui Război' de Constantin Venerus Popa. Spectacole dedicate împlinirii a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial. Regia artistică: Gavriil Pinte.

În distribuție: Constantin Codrescu, Mircea Albulescu, Delia Nartea, Dan Aștilean, Mircea Rusu, Ștefan Velniciuc, Florin Dobrovici, Mircea Constantinescu, Ana-Maria Bălescu, Mihai Dinvale, Ioan Chelaru, Radu Amzulescu, Magda Duțu, Liviu Lucaci, Bogdan Dumitrescu, Vasile Toma, Dan Codreanu, Alexandru Ștefănescu.

Regia de montaj: Bogdan Golovei și Radu Verdeș.

Regia de studio: Milica Creiniceanu.

Regia muzicală: Stelică Muscalu.

Inginer de sunet: Iulian Iancu.

Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea.

'Dureroasa neutralitate' se va difuza luni, 8 decembrie, iar 'Vara Marelui Război' - marți, 9 decembrie, la ora 23.05, la Radio România Actualități.

În 'Dureroasa neutralitate' și 'Vara Marelui Război', Constantin Venerus Popa a încercat să surprindă dramatismul acelor momente de mare încleștare istorică, implicarea extrem de profundă a Familiei Regale a României în Primul Război Mondial și să ofere o imagine relevantă a principalelor figuri de oameni politici, care au jalonat evoluția acestei țări, în acea perioadă.

Constantin Venerus Popa, autorul celor două scenarii de teatru radiofonic, ne-a declarat: 'Difuzarea în milioane de case a acestor fragmente din istoria, poate în parte necunoscută, a momentelor tragice din acei ani, aducerea în prim plan a figurilor politice marcante ale României de început de secol, prezentarea eforturilor membrilor Familiei Regale a României de a dovedi tuturor că sunt cu trup și suflet de partea poporului român și-i înțeleg nevoile, aspirațiile și durerile, poate contribui la o înțelegere mai apropiată de realitate, a perioadei extrem de dificile prin care a trecut țara noastră atunci.

Serialul promovează istoria din punct de vedere artistic, dramaturgic, dar această modalitate nu anulează defel impactul de document istoric pur. Poate în acest fel, tânăra generație va avea o altă înțelegere asupra perioadei aceleia, perioadă care a fost, și din păcate încă este, pe nedrept, ''ocultată''. Cei care vor asculta acest serial vor înțelege, poate mai bine, ce rol benefic pentru țară l-a avut Dinastia de Hohenzolern în acei ani, cum trebuie să se comporte un conducător constituțional al unui stat, care sunt prioritățile și nevoile unei țări în vremuri de mare cumpănă.

Țara noastră trebuie să marcheze, prin orice mijloc artistic posibil, acele momente din istoria ei, care au îndurerat-o, au adus-o pe marginea prăpastiei, dar au și înălțat-o în ochii lumii întregi și au arătat tururor puterea de sacrificiu, de la mic la mare, care caracterizează acest neam.'

Spectacolele radiofonice regizate de Gavriil Pinte se disting prin calitatea și acuratețea transpunerii sonore, prin felul cum readuc în discuție evenimente din trecut, figuri legendare, conducându-ne, în același timp, spre o mai profundă înțelegere a istoriei și răspunzând nevoii de a exprima, prin limbaj artistic, ceea ce ne frământă pe noi azi. Faptelor istorice li se conferă căldură, sentimente, înțelegere umană, tinzând a depăși granițele cuvintelor, prin clocotul omenesc, prin planuri ce se întrepătrund, prin ritmuri și imagini sugestive...

Vocile marilor actori prezenți în distribuție, muzica dramatică, evocatoare, atmosfera sonoră plină de autenticitate fac ca întâmplările istorice să dobândească o aură magică, amplificând emoția, astfel încât rămânem uluiți de profunzimea și adevărul dialogului, de forța cuvântului, de trăirile copleșitoare, ce acționează direct și profund asupra sensibilității noastre.

Spectacolele radiofonice 'Dureroasa neutralitate' și 'Vara Marelui Război' de Constantin Venerus Popa, în regia lui Gavriil Pinte, vor putea fi audiate, în avanpremieră, luni, 8 decembrie 2014, la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din București.

Comunicat de presă - Teatrul Național Radiofonic


Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro