Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Teatrul Național Radiofonic

Sâmbătă, 22 Noiembrie 2014
 

Agerpres 21 nov 2014

În premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic, în anul împlinirii a 450 de ani de la nașterea lui William Shakespeare, vă invităm să ascultați un spectacol-eveniment, care completează Fonoteca de aur a Radioului cu un nou titlu shakespearian: 'Henric al V-lea', în traducerea lui Ion Vinea și adaptarea radiofonică realizată de Domnica Țundrea. Regia artistică: Attila Vizauer.

Spectacolul se va difuza sâmbătă, 29 noiembrie 2014 (partea I) și duminică, 30 noiembrie 2014 (partea a II-a), la ora 14.00, la Radio România Cultural.

În distribuție: Marius Stănescu (în rolul titular), Ion Caramitru, Marian Râlea, Mircea Albulescu, Virgil Ogășanu, Mihai Constantin, George Ivașcu, Constantin Dinulescu, Mihai Dinvale, Ionel Mihăilescu, Oana Ștefănescu, Gelu Nițu, Pavel Bartoș, Rodica Mandache, Dorina Chiriac, Valeria Ogășanu, Mircea Constantinescu, Mihai Bisericanu, Ioan Gyuri Pascu, Florin Anton, Petre Nicolae, Ionuț Kivu, Ion Haiduc, Petre Lupu, Ioan Brancu, Gabriel Apostol, Ionuț Ciocia, Marius Rizea, Attila Vizauer, Orodel Olaru, Viorel Păunescu, Daniel Tudorică, Marin Fagu.

Regia de montaj: Dana Lupu, Robert Vasiliță și Bogdan Golovei.

Regia de studio: Milica Creiniceanu.

Regia muzicală: Patricia Prundea.

Inginer de sunet: Iulian Iancu.

Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea.

'Henric al V-lea' de William Shakespeare, în regia lui Attila Vizauer, reprezintă un spectacol radiofonic împlinit, armonios, complet, de o diversitate remarcabilă, cuprinzând o mare varietate de idei, stări, atitudini în fața vieții, a morții, a iubirii, a prieteniei, a lui Dumnezeu... Fiindcă piesa adună într-o viziune unitară multiple motive ale teatrului shakespearian (raporturile cu istoria, problematica puterii, meditația filosofică, gândul la moarte, dar și lirismul, iubirea ori ironia și spiritul bufon), toate aceste dimensiuni au fost valorificate din plin în montarea radiofonică semnată de Attila Vizauer, rezultatul fiind un spectacol viu și percutant, în care fiecare scenă se colorează - emoțional și senzorial - în chip diferit, deschizând vaste perspective imaginației.

Unii dintre cei mai mari actori ai teatrului românesc, la momentul actual, întruchipează roluri memorabile în spectacolul radiofonic 'Henric al V-lea' - și se poate afirma, fără îndoială, că distribuția acestei producții tinde să se apropie de varianta ideală. Voci distincte, individualități artistice bine conturate, diferite stiluri de joc ori tehnici interpretative s-au armonizat, s-au reunit printr-o acumulare benefică de energii, care a creat o adevărată simbioză între participanții la spectacol. Actorii joacă atât de firesc și atât de majestuos - în același timp -, acolo unde dialogul o cere, iar momentele de bufonerie vin ca un contrapunct sclipitor, amestec de grotesc, fantezie și spirit ludic.

Lumea shakespeariană din 'Henric al V-lea' ne este redată într-o formulă teatrală vie și dinamică, plină de forță, dar și de sensibilitate, complexă, profundă și încărcată de semnificații. Spațiul sonor se dovedește a fi extrem de precis gândit, cu mare atenție la nuanțe și la distribuirea planurilor auditive. Astfel încât, 'Henric al V-lea' se conturează ca un spectacol perfect shakespearian, în toate dimensiunile lui... Ritmul montării este cel potrivit, în funcție de specificitatea fiecărei scene, iar sonoritățile sunt adecvate locului unde se petrece acțiunea, fie că e vorba despre un palat regal, o tavernă londoneză ori un câmp de bătălie.

Muzica intervine doar atât cât trebuie și acolo unde trebuie, amplificând emoția ori solemnitatea momentelor. Vocile actorilor creează ele însele atmosferă, prin inflexiunile lor, prin pauze, prin tăceri... astfel, dialogul crește, capătă intensitate și profunzime. Prezența personajului Chorus, interpretat de Ion Caramitru, cel care enunță prologurile celor cinci acte și epilogul, este extrem de sugestivă și de binevenită, funcționând ca un liant între întâmplările piesei și învăluind totul într-o aură de-a dreptul magică.

'Henric al V-lea' de William Shakespeare reprezintă un spectacol de autentică vibrație, de o energie contaminantă, o producție în care cuvântul shakespearian se aude cu o intensitate aparte !

Selecțiuni din spectacolul radiofonic ' Henric al V-lea' de William Shakespeare, în regia lui Attila Vizauer, vor putea fi audiate, în avanpremieră, luni, 24 noiembrie 2014, la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din București.

Domnica Țundrea


Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro