Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

'Amorul dănțuie și feste joacă' în deschiderea turneului TEATRU ROMÂNESC LA BUCUREȘTI ȘI CHIȘINĂU

Marți, 2 Septembrie 2014
 

Agerpres, 1 septembrie 2014

Joi 11 septembrie 2014, de la ora 19.00, pe scena Sălii Studio a Teatrului Național din București va avea loc prima reprezentație a turneului TEATRU ROMÂNESC LA BUCUREȘTI ȘI CHIȘINĂU, cel mai amplu schimb cultural între două Teatre Naționale - 'Ion Luca Caragiale' din București și 'Mihai Eminescu' din Chișinău.

În deschidere, Teatrul Național 'Mihai Eminescu' din Chișinău aduce în fața publicului bucureștean unul din spectacolele de mare succes ale repertoriului curent, 'Amorul dănțuie și feste joacă'. Pornind de la patru comedii shakespeariene, în care dragostea joacă în voie și le face feste celor cinci perechi de tineri îndrăgostiți, regizorul Alexandru Vasilache a imaginat un scenariu teatral, muzical și coregrafic antrenant, bazat pe ritualuri și tradiții ancestrale, în care jocul, gluma, portul popular și obiceiurile românești îmbracă, cu har mioritic, hazul shakespearian.

'12 Scaune' după IIf și Petrov este următorul spectacol al Naționalului din Chișinău, care se joacă vineri, 12 septembrie, de la ora 19. Oo, la Sala Studio. O comedie muzicală despre subiecte arzătoare: goana după avere și putere, minciuna, birocrația, hoția și corupția. Pe cele douăsprezece scaune ale vestiților scriitori satirici vor lua loc aproape toți actorii trupei, împreună cu directorul teatrului, Petru Hadârcă, tot el fiind și regizorul remarcabilei montări.

'Copiii foametei. Mărturii' de Alexei Vakulovski, regia Luminița Tăcu, programat sâmbătă 13 septembrie, ora 20.00, la Sala Atelier, ne prilejuiește întâlnirea cu un spectacol răscolitor și un gen teatral mai nou, teatru-documentar. O poveste plină de învățăminte, despre sacrificiu, sinceritate, noblețe și omenie, care adună mărturii tulburătoare cu privire la foametea din 1946-1947 și eroii ei, niște copii maturizați înainte de vreme, în condiții inumane. Tânără regizoare transpune scenic cu sensibilitate și curaj un roman ce țintește în autoritățile perioadei staliniste. 'Un spectacol care te face să tresări, să te cutremuri și să rămâi îngrozit'.

Ultima zi a turneului la București, duminică 14 septembrie, va începe la ora 11.00, la Sala Media, cu expunerea 'Un sfert de veac de revenire la normalitate lingvistică și culturală în Basarabia (Republica Moldova)', pe care o va face Acad. Valeriu Matei că invitat al programului Conferințele Teatrului Național din București. Seara vom putea urmări 'Hronicul găinarilor' (ora 19.00, Sala Studio), o admirabilă transpunere scenică a romanului lui Aureliu Busuioc, totodată o recidivă regizorală, a artistului Petru Hadârcă, după premiera din 2011, de la Teatrul Național Radiofonic din București. Un spectacol amplu, viguros, actual, clocotind de viață, una dintre cele mai vitriolate povești despre hoți, dar și despre puterea care avea să încurajeze și să legitimeze găinarii și găinăritul, într-o expansiune fără limite. 'Un roman care trebuie citit, un spectacol care trebuie văzut. Pentru a trage concluzii în viața reală', susțin organizatorii.

Biletele au fost puse în vânzare la Agenția de bilete a Teatrului National din București și online.

Teatrul Național 'I.L.Caragiale' din București va prezenta, între 23 și 28 septembrie 2014, pe scena Teatrului Național 'Mihai Eminescu' din Chișinău, cu câte două reprezentații fiecare: 'Dineu cu proști' de Francis Veber, 'Sinucigașul' de Nikolai Erdman și 'Micul infern' de Mircea Ștefănescu, spectacole ale unui turneu de anvergură, așezat sub un numitor comun, limba română.

Turneul este susținut de OMV Petrom, Biofarm, ICR. Parteneri media ai TNB pentru acest eveniment sunt: TVR, SRR, Cațavencii, 24-FUN, RFI, Dilema Veche.

Comunicat de presă – TNB


Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro