Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

"Învățăturile ursului Baloo către micuțul Mowgli" deschide cea de a zecea stagiune Ne auzim la Majestic

Vineri, 29 August 2014 , ora 10.49
 

RADOR (28 august 2014) - Teatrul Național Radiofonic pentru copii prezintă în premieră, duminică 7 septembrie, de la ora 9:05, la Radio România Actualități , spectacolul radiofonic Învățăturile ursului Baloo către micuțul Mowgli - scenariu radiofonic alcătuit de Mihai Lungeanu, din texte semnate de Rudyard Kipling.

„Ceea e a învățat Kipling de la India e cuprins, în întregime, în Cărțile Junglei, în această aparent naivă, dar atât de profundă operă a lui, care încearcă (aproape) o reinterpretare a lumii, în viziunea miracolului, frumuseții și adevărului”, considera remarcabilul om de cultură, academician profesor universitar doctor Zoe Dumitrescu-Bușulenga. Miracol pe care Rudyard Kipling l-a presimțit în copilăria și tinerețea lui (petrecute în bungalowul tatălui său, din fascinanta junglă indiană), dar a cărui dimensiune și spiritualitate i se vor revela mai târziu, în anii de formare intelectuală, care a purtat pecetea educației britanice. Toată această sumă de influențe, tradiții și experiențe umane, provenite din spații geografice și culturale (aparent) contradictorii, s-au regăsit într-o nobilă filosofie de viață, care transpare în întreaga sa operă literară, bogată și variată, unanim apreciată și recompensată cu cel dintâi Premiu Nobel din literatura Albionului, în 1907. De un succes deosebit s-au bucurat mai ales povestirile reunite în cele două Cărți ale junglei, care au văzut lumina tiparului în 1894, respectiv 1895, opere care îl au în centru pe micuțul Mowgli, puiul de om adoptat de fiarele pădurii, care îl vor îngriji și apăra și care îi vor preda, cu reală dragoste, emoționante lecții despre frumusețe, adevăr, înțelepciune, iubire și curaj, povețe esențiale pe care le regăsim și în tulburătoarele versuri ale poeziei IF, versuri care însoțesc și ritmează întreaga montare radiofonică. Pornind de la cunoscutele peripeții (palpitante și amuzante) trăite de micuțul Mowgli în lumea fascinantă a junglei, regizorul Mihai Lungeanu propune, în această variantă radiofonică, o inedită viziune asupra basmului, în care povestea puiului de om devine un traseu inițiatic, o repunere în discuție a valorilor etern umane și, de ce nu, un posibil model educațional în care mintea, trupul și sufletul se pot dezvolta în armonie, spre o desăvârșire pe care o vor respecta chiar și viețuitoarele junglei (fie ea chiar și, sau mai ales, umană /urbană).

Vă invităm, așadar, într-o lume de poveste, construită sonor cu finețe, intuiție și profesionalism de către regizorul muzical Patricia Prundea, împreună cu Vasile Manta, semnatarul regiei tehnice.

Spectacolul Învățăturile ursului Baloo către micuțul Mowgli, scenariu radiofonic alcătuit de Mihai Lungeanu, din texte semnate de Rudyard Kipling, va putea fi audiat, în avanpremieră, luni 1 septembrie, de la ora 11:00, în cadrul clubului de la hotelul Ramada Majestic, aflat pe Calea Victoriei din București. Evenimentul deschide cea de a zecea stagiune de audiții radiofonice, organizate de Redacția Teatru a Societății Române de Radiodifuziune, în parteneriat cu Hotelul Ramada Majestic, sub incitantul generic Ne auzim la Majestic, proiect inițiat de regizorul Mihai Lungeanu. În distribuție: Marian Râlea, Dorina Chiriac, Jeanine Stavarache, Dan Aștilean, Julieta Strâmbeanu, Alexandru Georgescu, Petre Lupu, Adina Andrei, Violeta Berbiuc, George Țoropoc, Florin Anton. Redactor și producător: Irina Soare. Regia de montaj: Florin Bădic și Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta. Regia artistică: Mihai Lungeanu.


Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro