Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Trei teatre din Transilvania, nominalizate la 'Cel mai bun spectacol' la Gala UNITER de la Târgu Mureș

Marți, 29 Aprilie 2014 , ora 10.06
 
Târgu Mureș, 28 apr 2014/Agerpres/ - Trei teatre din Transilvania, din Sfântu Gheorghe, Sibiu și Cluj Napoca, au fost nominalizate la categoria 'Cel mai bun spectacol' la cea de-a XXII-a ediție a Galei Premiilor UNITER, care se va desfășura luni seara, la Palatul Culturii din Târgu Mureș.

Pentru a cea de-a XXII-a ediție a Galei Premiilor UNITER organizată de Uniunea Teatrală din România, Consiliul Județean Mureș, Televiziunea Română, Teatrul Național Târgu Mureș, alături de Ministerul Culturii și Primăria municipiului Târgu Mureș, juriul alcătuit din criticii de teatru Andreea Dumitru, Sebastian-Vlad Popa și Ionuț Sociu a stabilit nominalizările la premiile pentru Cel mai bun spectacol, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenograf, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriță în rol principal, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună actriță în rol secundar, Critică teatrală, Teatru radiofonic, Teatru TV și Debut.

Potrivit președintelui UNITER, Ion Caramitru, cel de-al doilea juriu, care va delibera la Târgu Mureș, cu două-trei ore înainte de Gală, va hotărî câștigătorul, în sensul că va include numele acestuia într-un plic sigilat, care va fi deschis doar pe scenă.

Astfel, pentru 'Cel mai bun spectacol' sunt nominalizate: 'Hamlet' de W. Shakespeare, regia László Bocsárdi, Teatrul 'Tamási Áron' Sfântu Gheorghe, 'Maestrul și Margareta', după Mihail Bulgakov, regia Zoltán Balász, coproducție Teatrul Național 'Radu Stanca' Sibiu și Teatrul Maladype Budapesta și 'Victor sau copiii la putere' de Roger Vitrac, regia Silviu Purcărete, Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Pentru 'Cel mai bun regizor' au fost nominalizați Zoltán Balázs pentru spectacolul 'Maestrul și Margareta', Teatrul Național 'Radu Stanca' Sibiu, László Bocsárdi pentru spectacolul 'Hamlet',  Teatrul 'Tamási Áron' Sfântu-Gheorghe și Silviu Purcărete pentru spectacolul 'Victor sau Copiii la putere', Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

La categoria 'Cel mai bun scenograf': József Bartha  pentru scenografia spectacolului 'Hamlet', Teatrul 'Tamási Áron' Sfântu-Gheorghe, Dragoș Buhagiar pentru scenografia spectacolului 'Ce nemaipomenită aiureală', Teatrul Național Cluj și Velica Panduru și Zoltán Balázs pentru scenografia spectacolului 'Maestrul și Margareta', Teatrul Național 'Radu Stanca' Sibiu.

Pentru 'Cel mai bun actor în rol principal' sunt nominalizați László Mátray pentru rolul principal din spectacolul 'Hamlet', Teatrul 'Tamási Áron' Sfântu-Gheorghe, Cornel Răileanu pentru rolul Personajul din spectacolul 'Ce nemaipomenită aiureală', Teatrul Național Cluj și Marius Turdeanu pentru rolul Maestrul din spectacolul 'Maestrul și Margareta', Teatrul Național 'Radu Stanca' Sibiu.

La 'Cea mai bună actriță în rol principal' sunt nominalizate Alexandra Fasolă pentru rolul titular din spectacolul 'Yentl', Teatrul Evreiesc de Stat București, Mariana Mihu pentru rolul Woland din spectacolul 'Maestrul și Margareta', Teatrul Național 'Radu Stanca' Sibiu și Rodica Negrea pentru rolul titular din spectacolul 'Mutter Courage', Teatrul Mic București.

La categoria 'Cel mai bun actor în rol secundar' sunt nominalizați Zsolt Bogdán pentru rolul Charles Paumelle din spectacolul 'Victor sau Copiii la putere', Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Valer Dellakeza pentru rolul Tót din spectacolul 'Familia Tót', Teatrul Național 'Marin Sorescu' Craiova și Tibor Pálffy pentru rolul Claudius din spectacolul 'Hamlet', Teatrul 'Tamási Áron', Sfântu Gheorghe.

Pentru 'Cea mai bună actriță în rol secundar', Csilla Albert pentru rolul Esther din spectacolul 'Victor sau Copiii la putere', Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Nicoleta Hâncu pentru rolul Elmire, soția lui Orgon din spectacolul 'Tartuffe', Teatrul Metropolis București și Romanița Ionescu pentru rolurile Mara, Mama Marei, Psiholog și Prezentator TV din spectacolul 'Profu' de religie' de Mihaela Michailov, Teatrul Național 'Marin Sorescu' Craiova.

La categoria 'Critică teatrală' sunt nominalizați Cristina Modreanu, Mircea Morariu și Iulia Popovici.

Pentru 'Teatru radiofonic' s-au făcut nominalizările pentru Anița Nandriș-Cudla cu  'Amintiri din viață' și '20 de ani în Siberia', regia artistică Petru Hadârcă, producție a Societății Române de Radiodifuziune, 'Belvedere' de Ana-Maria Bamberger, adaptarea radiofonică și regia artistică Cezarina Udrescu, producție a Societății Române de Radiodifuziune și Două nuvele de Mihail Bulgakov: 'Ștergarul cu cocoș' și 'Beregata de oțel', dramatizarea radiofonică și regia artistică Diana Mihailopol, producție a Societății Române de Radiodifuziune.

La Categoria 'Teatru TV' au fost nominalizate 'Hedda Gabler', regia artistică Dominic Dembinski, producție a Societății Române de Televiziune, 'Efectul Genovese', regia artistică Jon Gostin, producție a Societății Române de Televiziune și 'O noapte furtunoasă', regia artistică Mihai Manolescu, producție a Societății Române de Televiziune.

Pentru 'Debut' sunt nominalitați Delu Lucaci pentru rolul Agnes din spectacolul 'Prăpădul', Teatrul Național 'Vasile Alecsandri' Iași, Lucia Mărneanu și Leta Popescu pentru spectacolul 'Parallel', coproducție GroundFloor Group și ColectivA, Cluj-Napoca și Erwin Șimșensohn pentru regia spectacolului 'Yentl', Teatrul Evreiesc de Stat București.

Senatul UNITER va acorda în cadrul Galei Premiilor UNITER de la Târgu Mureș premiul de excelență, premiile pentru întreaga activitate și premiile speciale.

Potrivit site-ului UNITER, premiul de excelență îi este acordat lui Victor Rebengiuc, 'Premiul pentru întreaga activitate' va fi decernat actorului Petru Ciubotaru, actriței Virginia Itta Marcu, regizorului Mihai Mănuțiu, scenografei Anca Pâslaru, criticului și istoricului teatrala Zeno Fodor.

În cadrul Galei UNITER vor mai fi acordate și o serie de premii speciale: Premiul special jurnalistei și traducătoarei Raluca Rădulescu, pentru contribuția la redimensionarea într-un discurs contemporan a unei cărți fundamentale pentru practica și teoria teatrală: K S Stanislavski - Munca actorului cu sine însuși; Premiul special pentru teatru-dans: Andreei Gavriliu și lui Ștefan Lupupentru 'Zic-Zac',spectacol de teatru-dans de Andreea Gavriliu rezemată de Ștefan Lupu, cu Andreea Gavriliu, Ștefan Lupu și Gabriel Costin; Premiul special pentru teatru-document: Gianinei Cărbunariu, pentru spectacolul-studiu 'Tipografic majuscul', coproducție dramAcum și Festivalul Internațional de Teatru de la Nitra, Slovacia, în parteneriat cu Teatrul Odeon. AGERPRES / (AS - autor: Dorina Matiș, editor: Marius Frățilă)

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro