Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

"Victor sau copiii la putere", de Silviu Purcărete - premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol

Marți, 29 Aprilie 2014 , ora 10.05
 
DATE:Mon, 28 Apr 2014 22:03:39 GMT

TÂRGU MUREȘ (MEDIAFAX) - "Victor sau copiii la putere", montat de Silviu Purcărete la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, a câștigat premiul pentru cel mai bun spectacol, iar László Bocsárdi a fost desemnat cel mai bun regizor, pentru spectacolul "Hamlet", luni seară, la cea de-a 22-a ediție a galei premiilor UNITER.

Spectacolul "Hamlet", montat la Teatrul "Tamási Áron" din Sfântu-Gheorghe, a câștigat și premiul pentru cea mai bună scenografie la gala UNITER.

Anul acesta, gala premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) a avut loc la Palatul Culturii din Târgu-Mureș. Printre personalitățile care au înmânat premii la gală s-au numărat actorul Mihai Mălaimare, actrița Maia Morgenstern, regizorul de film Laurențiu Damian, principele Nicolae și ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Criticii de teatru Alice Georgescu și Ion Parhon, regizoarea Sanda Manu, scenograful Puiu Antemir și actrița Virginia Mirea au fost membrii juriului care a decis câștigătorii celei de-a 22-a ediții a galei premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Prezentăm în continuare lista completă a premiilor UNITER 2014:

Premiul pentru cel mai bun spectacol: "Victor sau copiii la putere", de Roger Vitrac, regia Silviu Purcărete (Teatrul Maghiar de Stat Cluj)

Premiul pentru cea mai bună regie: László Bocsárdi, pentru spectacolul "Hamlet" (Teatrul "Tamási Áron" Sfântu-Gheorghe)

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: Cornel Răileanu, pentru rolul Personajul din spectacolul "Ce nemaipomenită aiureală" (Teatrul Național Cluj)

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal: Alexandra Fasolă, pentru rolul titular din spectacolul "Yentl" (Teatrul Evreiesc de Stat București)

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: Valer Dellakeza, pentru rolul Tót din spectacolul "Familia Tót" (Teatrul Național "Marin Sorescu" Craiova)

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar: Nicoleta Hâncu, pentru rolul Elmire, soția lui Orgon, din spectacolul "Tartuffe" (Teatrul Metropolis București)

Premiul pentru cea mai bună scenografie: József Bartha, pentru scenografia spectacolului "Hamlet" (Teatrul "Tamási Áron" Sfântu-Gheorghe)

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: "Ștergarul cu cocoș" și "Beregata de oțel" - dramatizarea radiofonică și regia artistică Diana Mihailopol, producție a Societății Române de Radiodifuziune

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV: "Hedda Gabler", regia artistică Dominic Dembinski, producție a Societății Române de Televiziune

Premiul pentru cel mai bun debut: Lucia Mărneanu și Leta Popescu, pentru spectacolul "Parallel" (coproducție GroundFloor Group și ColectivA, Cluj-Napoca)

Premiul pentru critică teatrală: Mircea Morariu

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor și a propunerilor membrilor, Senatul UNITER a acordat următoarele premii:

Premiul de excelență - Victor Rebengiuc

Premiul pentru întreaga activitate - scenografie: Anca Pâslaru

Premiul pentru întreaga activitate - regie: Mihai Măniuțiu

Premiul pentru întreaga activitate - actor: Petru Ciubotaru

Premiul pentru întreaga activitate - critică și istorie teatrală: Zeno Fodor

Premiul pentru întreaga activitate - actriță: Virginia Itta Marcu

Premiul special pentru contribuția la redimensionarea într-un discurs contemporan a unei cărți fundamentale pentru practica și teoria teatrală: K. S. Stanislavski - "Munca actorului cu sine însuși" (Raluca Rădulescu)

Premiul special pentru teatru-dans: Andreea Gavriliu și Ștefan Lupu

Premiul special pentru teatru-document: Geanina Cărbunariu

În cadrul galei au mai fost decernate:

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2013: "În trafic", de Alina Nelega

Premiul British Council: Centrul Cultural al Municipiului București ArCuB

Premiul special al președintelui UNITER: Eusebiu Ștefănescu

Premiul Mecena: Carmen Palade Adamescu

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro