Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România

Marți, 8 Octombrie 2013 , ora 11.39
 
RADOR (7 octombrie 2013) - În perioada 30 septembrie - 5 octombrie, la București s-a desfășurat prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România, sub înaltul patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României.

La finalul festivalului-competiție, juriul a premiat cele mai bune lucrări împărțite în două secțiuni, secțiunea Teatru Scurt și secțiunea Radio Drama. Președintele juriului, Nils Heyerdahl, a susținut un scurt discurs și a condus ceremonia de înmânare a premiilor. "Alteța Voastră Regală, domnule președinte director general al Societății Române de Radiodifuziune, doamnelor și domnilor membri ai managementului Radio România, doamnelor și domnilor, colegi și prieteni, este cu adevărat o onoare și îmi face o deosebită bucurie să vă anunț rezultatele finale ale primei ediții a festivalului-competiție Grand Prix Nova, înființat și găzduit cu generozitate de Radio România", a declarat domnul Heyerdahl. Domnul Heyerdahl a subliniat că, pe parcursul festivalului, juriul a audiat, analizat și evaluat 48 de piese împărțite în cele două categorii."Am muncit din greu dar, făcând acest lucru, ne-am conturat ca o comunitate de profesioniști, am schimbat idei și viziuni, lucru extrem de important pentru viitorul acestui gen de artă, teatrul radiofonic", relevă domnul Heyerdahl.

La secțiunea Teatru Scurt au fost nominalizate cinci piese, dintre care trei au fost declarate câștigătoare. Pe locul trei s-a clasat lucrarea "iota mikro", regizată de Aurelie Lierman din Belgia. "Autorul piesei a creat propriul sunet", a declarat domnul Heyerdahl și a subliniat că "iota mikro" este "o piesă de artă acustică deosebit de profundă și deschisă".

Clasată pe locul doi la secțiunea Teatru Scurt, piesa "Vai, sărmanul tată!", realizată de Petre Barbu și Attila Vizauer de la Radio România, este o piesă care combină tradiția cu viața modernă, unde "un ritual antic reunește tată și fiu într-o distilare a celor mai mari teme muzicale ale lumii", după cum afirmă președintele juriului. Locul întâi la secțiunea Teatru Scurt l-a câștigat lucrarea "Glagoljon", realizată de Stephanie Jamnicky și Zoran Sajko din Croația. "Un Turn Babel inspirator și plin de entuziasm, cu o tușă fină de multilingvism", după cum apreciază domnul Heyerdahl.

Pentru secțiunea a doua a concursului festivalului, Radio Drama, au fost nominalizate cinci lucrări din care au fost desemnate cele trei piesele câștigătoare. Piesa care a obținut locul trei, "Peccata mortalis" din Austria, este, potrivit domnului Heyerdahl, "un amestec imprevizibil și tulburător de documentar și ficțiune, un poem radiofonic care analizează înțelesul păcatului în secolul 21". Pe locul doi s-a clasat piesa 'The Startling Truths of Old World Sparrows" realizată de Pauline Harris de la BBC. În această lucrare, subliniază domnul Heyerdahl, sunt "teme și probleme familiare prezentate dintr-o perspectivă cu totul nouă. Bătrânețea experimentată într-un mod inedit, actori fiind copiii", afirmă Nils Heyerdahl.

Locul întâi pe podium și câștigător al primei ediții a festivalului-competiție de teatru radiofonic este piesa "Faust Song of the Sun", regizată de Werner Fritsch din Germania. "Câștigătorul primei ediții a festivalului Grand Prix Nova este ceea ce noi numim capodoperă radiofonică. 'Faust Song of the Sun' este o meditație existențială, cu un sunet superb, care cochetează cu ideea că noi toți suntem Faust. O lucrare personală de artă, juriul a aplaudat profesionalismul și originalitatea piesei regizată de Werner Fritsch din Germania. Felicitări!", a declarat președintele juriului, Nils Heyerdahl.

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro