"Vai, sărmanul tată! ", o producție a Radio România, între laureații Festivalului Grand Prix Nova
DATE:Sat, 05 Oct 2013 11:05:33 GMT
BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Producția "Vai, sărmanul tată!", de Petre Barbu, în regia artistică a lui Atila Vizauer, a primit premiul al doilea la secțiunea "Teatru scurt" a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, care s-a desfășurat în Capitală, în perioada 30 septembrie - 5 octombrie.
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, festivitatea oficială de premiere a laureaților primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova a avut loc vineri seară, la Palatul Elisabeta din București. Premiile Grand Prix Nova au fost înmânate de Principesa Margareta.
Grand Prix Nova este organizat de Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), în parteneriat cu International Radio and Television Union (URTI), sub înaltul patronaj al Principesei Moștenitoare Margareta a României și sub patronajul Ministerului Culturii.
La secțiunea "Teatru scurt", pe locul I s-a situat spectacolul "Glagoljon" (HRT, Radio Croația), în timp ce locul al II-lea a fost ocupat de "Vai, sărmanul tată!" (Radio România). Locul al III -lea la această secțiune a fost ocupat de producția "iota mikro" (Aurélie Lierman, Belgia).
La secțiunea "Radio drama", locul I a fost ocupat de spectacolul "Faust Song of the Sun" (Werner Fritsch, Germania), în timp ce pe locul al II - lea s-a situat "The Startling Truths of Old World Sparrows" (BBC Radio Drama), iar pe locul al III -lea - "Peccata Mortalis" (Petschinka, Austria).
Juriul Festivalului Grand Prix Nova a fost format din Nils Heyerdahl, președintele Academiei Norvegiene pentru Limbă și Literatură (președintele juriului), Alison Hindell, redactor-șef al Departamentului Teatru al BBC, Ljubo Pauzin, directorul Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic și Documentar de la Hvar, Croația, Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra, Ilinca Stihi, regizor al Departamentului Teatru (Teatrului Național Radiofonic) din cadrul Societății Române de Radiodifuziune.
Ceremonia de decernare a premiilor s-a desfășurat în prezența Principesei Margareta și a lui Ovidiu Miculescu, președinte director general al Radio România, cărora li s-a alăturat Nils Heyerdahl, președintele Juriului, Alain Masse, directorul general al URTI, și participanții la festival.
"Sunt foarte fericită că Radio România a avut inițiativa organizării acestui festival internațional de teatru radiofonic, este foarte important și vă doresc un viitor cât mai lung și constructiv și multe alte țări să se alăture festivalului în anii următori. Felicit toți participanții, iar pe câștigători în mod special, și mă bucur că organizarea acestui eveniment în domeniul artei și creativității arată o parte din adevărata față a României", a declarat Principesa Margareta.
Ovidiu Miculescu, președinte director general al Radio România, a ținut, la rândul său, să remarce că: "Este o onoare să ne aflăm aici, astăzi, cu această ocazie specială și, încă o dată, îmi exprim gratitudinea pentru înaltul patronaj al Alteței Sale Regale oferit acestui eveniment". "Au existat multe pietre de hotar în existența de 85 de ani a Radio România, voci extraordinare și momente remarcabile care au dat consistență și continuitate împlinirilor noastre".
După ce a felicitat laureații de anul acesta, Ovidiu Miculescu și-a manifestat încrederea în viitoarele ediții ale festivalului, care vor susține și impulsiona teatrul radiofonic la nivel internațional.
Începând cu 30 septembrie, în sălile de conferințe ale Hotelului Continental din București, s-au desfășurat audițiile și dezbaterile juriului și creatorilor programelor înscrise în concurs.
Festivalul Internațional Grand Prix Nova s-a adresat deopotrivă creatorilor, specialiștilor, dar și iubitorilor de teatru radiofonic, obiectivul său fiind acela de a promova inovația în domeniul spectacolelor radiofonice, prin valorificarea posibilităților de expresie oferite de mijloacele tehnice moderne, care au determinat în ultimii ani o schimbare în abordarea acestui gen artistic.
Festivalul a oferit profesioniștilor de radio din întreaga lume un cadru competițional în care și-au prezentat producțiile teatrale. În urma preselecțiilor au intrat în concursul de anul acesta spectacole radiofonice de la 27 de companii, din 22 de țări din întreaga lume.
Închiderea oficială a festivalului se va desfășura pe scena Teatrului de Comedie sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 19.00, cu reprezentația "Ce știe orașul", un scenariu de Mihai Lungeanu, după textul "Ce știa satul" de Ion Valjan, un eveniment teatral și muzical, coproducție Radio România Cultural și Teatrul de Comedie.