Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Spectacolele 'Faust Song of the Sun' și 'Glagoljon' câștigătoarele primei ediții a Festivalului Grand Prix Nova

Sâmbătă, 5 Octombrie 2013
 

București, 4 oct 2013 /Agerpres/ - Spectacolele 'Faust Song of the Sun' de Werner Fritsch, Germania, la secțiunea Radio Drama, și 'Glagoljon' HRT, Radio Croația, la secțiunea Teatru Scurt, sunt câștigătoarele primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România.

Pe următoarele locuri, la secțiunea Radio Drama, s-au situat spectacolele 'The Startling Truths of Old World Sparrows', BBC Radio Drama, și 'Peccata Mortalis', Petschinka, Austria.

La secțiunea Teatru Scurt, locurile doi și trei au fost ocupate de spectacolul Radio România 'Vai, sărmanul tată!' și de 'iota mikro' de Aurelie Lierman din Belgia.

Festivitatea oficială de premiere a laureaților s-a desfășurat la Palatul Elisabeta, în prezența principesei Margareta a României, a președintelui director general al Radio România, Ovidiu Miculescu, a membrilor juriului și a participanților la festival. Principesa moștenitoare a apreciat că festivalul internațional de teatru reprezintă o imagine foarte bună pentru România și le-a urat organizatorilor să continue cu cât mai multe și mai bogate ediții.

Directorul general al Radio România, Ovidiu Miculescu, a declarat că festivalul este 'un eveniment excepțional ca valoare artistică', fiind, de asemenea, un gest de cultură al Radio România.

'Acest festival de teatru radiofonic a însemnat un succes pe toate planurile. Desigur drumul este lung, este prima ediție, și este important să nu ne pierdem suflul pe parcurs, dar oricum Radio România prin acest festival a intrat în galeria promotorilor și generatorilor de cultură de primă clasă la nivel mondial', a afirmat Ovidiu Miculescu.

Juriul care a desemnat câștigătorii primei ediții a festivalului a fost compus din Alison Hindell - conducătorul departamentul de teatru de la BBC, Ljubo Pauzin - directorul Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic și Documentar de la Hvar, Croația, și regizorii români Alexandru Darie și Ilinca Stihi.

Președinte onorific al juriului a fost Nils Heyerdhal, președintele Academiei pentru Limbă și Literatură din Norvegia, cel care, de altfel, alături de principesa Margareta și directorul Radio România, Ovidiu Miculescu, au înmânat premiile primei ediții a festivalului.

Câștigătorii primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova au primit din partea organizatorilor o diplomă și un trofeu în formă de ou, trofeu ce dorește să simbolizeze 'geneza' unui nou început.

'Fiind prima ediție, este vorba despre forma originară. Sigur, dezvoltarea trofeului a venit din direcția aceasta. Este foarte complicat ca atunci când înmânezi un trofeu să găsești ceva care să aibă și o semnificație, pentru că oul, această formă, reprezintă și o formă de start, de început, de miracol al creației, al nașterii, în sensul acesta', a afirmat Ovidiu Miculescu.

Președintele juriului, Nils Heyerdhal, le-a urat tuturor participanților la festival, câștigători sau nu, să își continue drumul și să nu fie dezamăgiți că nu au câștigat.

'Vreau să le transmit tuturor participanților, câștigători sau nu, să meargă în continuare mai departe', a spus Nils Heyerdhal.

Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova a fost organizat de Radio România în parteneriat cu URTI, sub înaltul patronaj al principesei Margareta a României și sub patronajul Ministerului Culturii.

Grand Prix Nova s-a desfășurat în perioada 30 septembrie - 5 octombrie.

Festivalul a avut loc sub auspiciile aniversării a 85 de ani de la primul semnal emis în eter, în 1928, de Radio România.Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro