Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova aduce 52 de piese din 22 de țări

Marți, 1 Octombrie 2013
 

București, 30 sep 2013/Agerpres/ - Un număr de 52 de piese din 22 de țări sunt înscrise în concurs în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de redacția Teatru Național Radiofonic din cadrul Radio România.

Spectacolele vor putea fi ascultate zilnic, între 30 septembrie și 5 octombrie, pe portalul eTeatru.ro al Radiodifuziunii Române, în același timp în care piesele sunt ascultate și de juriul competiției. Pe același site ascultătorii pot găsi în format .pdf scenariile spectacolelor în limba engleză, un lucru util ținând cont că se vor asculta piese din principalele țări europene dar și din spații precum Iran, Vietnam, Argentina (Țara de Foc).

În cadrul festivalului, ascultătorii vor putea regăsi o secțiune de teatru scurt cu producții de la un minut și cincisprezece, cel mai scurt spectacol, până la zece minute.

Juriul primei ediții a festivalului este compus în acest an din Alison Hindell - conducătorul departamentul de teatru de la BBC, Ljubo Pauzin - directorul Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic și Documentar de la Hvar, Croația, și regizorii români Alexandru Darie și Ilinca Stihi. Președinte onorific este Nils Heyerdhal, președintele Academiei pentru Limbă și Literatură din Norvegia.

Festivalul, care are loc sub auspiciile aniversării a 85 de ani de la primul semnal emis în eter în 1928 de Radio România, este organizat sub egida Uniunii Internaționale de Radio și Televiziune și a Ministerului Culturii și sub patronajul principesei Margareta a României.

În cadrul conferinței de presă prilejuite de eveniment, președintele-director general al Radio România, Ovidiu Miculescu, a primit din partea principesei Margareta Diploma de Înalt Patronaj.

'Un festival internațional de asemenea proporții, cuprinzând trei continente și organizat de una dintre cele mai importante și mai clasice instituții de cultură și mass-media din întregul continent nu poate fi decât un gest încurajator pentru prezentul țării noastre. (...) Evenimentul din această seară depășește sfera culturalului și atinge o sferă mult mai importantă a strategiei noastre de consolidare a influenței României în Uniunea Europeană și dincolo de granițele ei', a spus principele Radu de România, la înmânarea Diplomei de Înalt Patronaj.

Ovidiu Miculescu a mulțumit pentru distincția acordată și a spus că, în continuare, Casa Regală și Radio România vor păstra o legătură specială, care a pornit din 1928, când regele Ferdinand a semnat actul de naștere al Societății Române de Radiodifuziune.

'Este o onoare acest patronaj pe care ni-l acordați și aș vrea să vă spun că, dacă în 1928 regele Ferdinand semna actul de naștere al Societății Române de Radiodifuziune și dacă mereu Casa Regală a traversat momente importante ale istoriei României având radioul național alături, după 85 de ani apare un nou moment de început pentru noi, respectiv organizarea acestui festival internațional de teatru radiofonic în care, deloc întâmplător, Casa Regală a României este împreună cu noi', a spus președintele Societății Române de Radiodifuziune.

Gala de premiere a festivalului va avea loc vineri, 4 octombrie, la Palatul Elisabeta, iar închiderea - pe scena Teatrului de Comedie sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 19,00, cu reprezentația 'Ce știe orașul', scenariu de Mihai Lungeanu, după textul 'Ce știa satul' de Jean Valjan, cel dintâi spectacol de teatru radiofonic difuzat în 1929 de Radio România.

Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova se desfășoară în perioada 30 septembrie - 5 octombrie în sălile de conferință ale Hotelului Continental din București. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin)


Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro