Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

''Revista literară radio'', la schimbarea generațiilor

Sâmbătă, 17 August 2013
 

Oltea Șerban-Pârâu

Adevărul, 16 august 2013, 19:10

Precizez cât se poate de limpede, pentru corecta informare a mediilor literare și a publicului Radio România Cultural, că niciodată, dar niciodată nu s-a pus problema, nu s-a discutat și nu a existat măcar intenția de a desființa emisiunea „Revista literară radio“, o emisiune pe care, în calitate de redactor-șef, am inclus-oși am menținut-o în toate grilele postului din ultimii ani.

Aceste grile, potrivit practicii obișnuite – obligatorie din punct de vedere profesional – bazată pe studiile de audiență și pe sezonalitatea programelor posturilor de radio și televiziune, sunt adaptate corespunzător pe perioada verii, pentru a reveni în toamna fiecărui an. Este cazul multor emisiuni, este și cazul „Revistei literare radio“.

Vacanța de vară odată încheiată, grilele posturilor de radio, stagiunile instituțiilor de spectacol, viața festivalieră se reanimă, Radio România Cultural funcționând precum întreaga lume culturală românească, tot mai raliată ritmului anual european, în care la rentree înseamnă revenirea la viață a tuturor manifestărilor culturale și artistice.

Faptul că „Revista literară radio“ va fi reluată din toamnă într-o formulă mai complexă a fost comunicat de altfel încă de la începutul lunii iulie, informație preluată de agențiile de presă, dar probabil că nepopularizată suficient, date fiind unele articole din presă privind soarta acestei emisiuni.

La începutul acestei toamne, „Revista literară radio“ va îmbrăca haine noi și va beneficia de talentul și creativitatea unei echipe tinere și valoroase.

Aș dori să-i mulțumesc aici, la momentul pensionării sale, doamnei Teodora Stanciu, pentru dedicarea și energia sa în realizarea „Revistei literare radio“. Și mi-aș dori ca doamna Teodora Stanciu să aibă certitudinea că emisiunea va continua să fie realizată și difuzată de postul Radio România Cultural – și să investească, totodată, încredere în noua echipă de realizatori, foști colegi ai domniei-sale.

La începutul acestei toamne, „Revista literară radio“ va îmbrăca haine noi și va beneficia de talentul și creativitatea unei echipe tinere și valoroase – dacă ar fi să-i numesc numai pe Matei Martin, Elena Vlădăreanu, Adela Greceanu și Anca Mateescu. Prima ediție specială a „Revistei literare radio“ va aduce nume importante ale vieții literare românești în fața publicului, fiind realizată în direct de la Alba Iulia și prefațând printr-o dezbatere incitantă noul sezon literar. Aceasta va fi difuzată timp de două ore de la Alba Iulia la 1 septembrie, exact înaintea gongului inaugural al Festivalului Enescu.

În altă ordine de idei, în această vară cuvântul a dominat programul Radio România Cultural, teatrul radiofonic, una dintre producțiile culturale cu care se mândrește radioul public încă de la înființarea sa, în 1928, fiind prezent la cele mai diferite ore, mai mult decât în timpul anului. Pentru cei care nu s-au informat sau nu au ascultat Radio România Cultural în această vară subliniez că numărul de 10 titluri de emisiuni cu și despre literatură difuzate săptămânal și în cursul verii („Vocile memoriei“, „Dicționar de literatură română“, „Teme deschise“, „Noua revistă vorbită“, „Scriitori la microfon“, „Polemici elementare“) unele dintre ele – precum „Poezie românească“, „Poezie universală“ sau „Cărțile Șeherezadei“ – fiind difuzate chiar zilnic.

În calitate de semnatară timp de 7 ani a unei rubrici săptămânale în „Adevărul literar și artistic“ prefer să nu comentez în aceste pagini generoase afirmațiile tendențioase privind persoana mea, volumele, articolele și emisiunile pe care le-am produs sau la care am contribuit de-a lungul ultimilor 20 de ani, atacul la persoană nefiind tehnica la care am apelat vreodată în ceea ce am scris.


Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro