Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Comediei Românești - festCO 2011 începe pe 10 iunie

Joi, 2 Iunie 2011
 

București, 1 iun 2011 /Agerpres/ - Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Comediei Românești - festCO 2011, care se va desfășura între 10 și 17 iunie, propune spectatorilor o gamă variată de forme de spectacol, incluzând și teatru non-verbal, musical, teatru de revistă, teatru de magie, teatru pentru copii și teatru de stradă.

Conform unui comunicat al organizatorilor transmis marți AGERPRES, timp de opt zile atât pe scenele sălilor Teatrului de Comedie cât și pe alte scene convenționale și neconvenționale din București și din țară vor fi prezentate spectacole susținute de Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul 'Constantin Tănase', Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul Național 'Radu Stanca' Sibiu, Teatrul Dramatic 'I.D. Sîrbu' Petroșani, Teatrul Național 'Vasile Alecsandri' Iași, Compania de Teatru Passe Partout 'Dan Puric', Clubul Țăranului Român și Muzeul Național la Literaturii Române.

În afara concursului vor fi prezente cu spectacole Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' București, Universitatea 'Spiru Haret', Teatrul Țăndărică și Teatrul de Magie.

Centrul istoric va găzdui, pe străzile aflate în zona Teatrului de Comedie, scurte momente de teatru de stradă.

Printre spectacolele ce vor putea fi urmărite de iubitorii teatrului pe parcursul celor opt zile ale festivalului se numără 'România - închis pentru inventar' scenariul și regia Dragoș Huluba, care va fi prezentat sâmbătă, 11 iunie, de Compania de Teatru Passe-Partout 'Dan Puric', 'Cântăreața cheală & lecția' de Eugene Ionescu, direcția Victor Ioan Frunză, prezentat de Teatrul de Comedie duminică, 12 iunie, sau spectacolul 'Țiganiada' de Ion Budai Deleanu, regia Rodica Mandache, prezentat în afara concursului de Universitatea Hyperion București, Facultatea de Arte.

Prima zi a festCO va fi dedicată dramaturgului Matei Vișniec. În deschidere va avea loc, în prezența autorului, lansarea antologiei de teatru scurt 'Omul din cerc', apărută la Editura Paralela 45. Seara va continua cu spectacolul 'Cuvântul progres spus de mama mea sună teribil de fals' regizat de Jean-Luc Palies, produs de Compania Influenscenes - Franța și distins cu Premiul Presei la Festivalul Avignon Off.

Secțiunea Dialoguri festCo va avea loc la Sala Studio, Comedie 50, primul dialog cu publicul, fiind dedicat Teatrului de Comedie aflat la semicentenar. Marina Constantinescu, susținută de actori și regizori importanți, va evoca momente semnificative din istoria acestui teatru.

În cadrul celui de-al doilea dialog - o întâlnire a publicului cu actori și realizatori radio, se vor putea asculta momente din arhiva Ora veselă - lansată la 17 ianuarie 1929 - cea mai veche emisiune de divertisment a Radiodifuziunii Române.

Seria Dialogurilor festCO se încheie cu dezbaterea 'Cine mai scrie comedie românească?' moderată de Cristina Modreanu, unde invitați vor fi critici, dramaturgi și regizori preocupați de fenomenul teatral contemporan.

În acest an, lectura textului câștigător al premiului I la Concursul de Comedie Românească se va transforma într-o înregistrare radio cu public în regia lui Mihai Lungeanu.

În închidere, în Gala festCO, se vor decerna premiile Festivalului Comediei Românești - festCO 2011, ediția a IX-a și premiile Concursului de Comedie Românească, ediția a VI-a.

Seara va continua cu premiera oficială a spectacolului Teatrului de Comedie - 'O scrisoare pierdută' de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija, decor Puiu Antemir, costume Anca Răduță, muzica Ada Milea, cu Marcel Iureș, George Mihăiță, Valentin Teodosiu, Marius Florea Vizante, Dorina Chiriac, Mihaela Teleoacă, Dragoș Huluba, Florin Dobrovici, Eugen Racoți, Dan Rădulescu.

Festivalul Comediei Românești - festCo 2011 este realizat de Teatrul de Comedie din București cu sprijinul Primăriei Municipiului București și al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro