Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Tudor Gheorghe, premiul pentru o viață dedicată poeziei autentice, la Gala UNITER de la Iași

Miercuri, 15 Mai 2013
 

Iași, 14 mai 2013 /Agerpres/ - Maestrul Tudor Gheorghe a primit luni seară, în cadrul celei de-a XXI-a ediție a Galei Premiilor UNITER, premiul pentru o viață dedicată poeziei autentice, iar Teatrului Național București i-a fost conferit titlul de excelență pentru conceperea și realizarea excepțională a Programului Caragiale 2012.

La evenimentul care s-a desfășurat până după miezul nopții, la Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași, în prezența ministrului Culturii, Daniel Barbu, și a prințului Nicolae al României, au participat reprezentanți de marcă ai lumii culturale.

'Premiul din această seară vine după 43 de ani de când am luat premiul de la ATM. Dragă Pino (Ion Caramitru - n.r), tare mă tem că după 43 de ani premiul nu o să mi-l mai înapoiezi tu', a spus Tudor Gheorghe, în aplauzele celor aproximativ 700 de persoane prezente în sală.

'Nu-i nimic, îl vei primi de la Radu Beligan', a replicat, glumind, Ion Caramitru, președintele UNITER.

În cadrul evenimentului organizat cu sprijinul Consiliului Județean Iași, George Costin a primit, în lipsă, premiul 'cel mai bun actor în rol principal', pentru rolul Maiorul din spectacolul 'Familia Tót', la Centrul Cultural pentru UNESCO 'Nicolae Bălcescu' din București. La aceeași categorie au mai fost nominalizați Lari Giorgescu, pentru rolurile din spectacolul 'D'ale noastre', la Teatrul Național București, și Nicu Mihoc, pentru rolul titular din spectacolul 'Platonov', la Teatrul Național 'Radu Stanca' din Sibiu.

Premiul pentru 'cea mai bună actriță în rol principal' i-a revenit Imolei Kézdi, pentru rolul titular din spectacolul 'Hedda Gabler', la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Au mai fost nominalizate Emilia Dobrin, pentru rolul Capra din spectacolul 'Capra cu trei iezi', la Teatrul Act din București, și Tania Popa, pentru rolul Fata din spectacolul 'Fata din curcubeu', la Teatrul Național București.

De asemenea, Teatrului Național București a primit 'premiul de excelență' pentru 'conceperea și realizarea excepțională a Programului Caragiale 2012'. La rândul său, actorul Mihai Mălaimare, fondatorul Teatrului Masca, a primit un premiu de recunoaștere din partea British Council.

Premiul special pentru teatru de păpuși și marionete i-a fost revenit lui Liviu Berehoi, de la Teatrul Țăndărică din București. De asemenea, premiul special pentru muzică de teatru i-a revenit lui Tibor Cari, iar premiul pentru critică teatrală i-a revenit lui Octavian Saiu, categorie la care au fost nominalizate și ieșeanca Oltița Cîntec și Cristina Rusiecki.

Premiul pentru 'cea mai bună piesă a anului' a fost oferit de prințul Nicolae lui Liviu Lucaci, pentru piesa 'Nostalgicii călători'.

'Este o mare bucurie și onoare să fiu aici. Nu oriunde, ci la Iași, oraș unde am locuit de când sunt în România. Cred că acest eveniment scoate la lumină ceea ce are mai bun. România are nevoie de valori iar valorile au nevoie de apreciere', a spus prințul Nicolae.

Premiul debut i-a revenit Silviei Török, la doi ani de când aceasta a absolvit cursurile universității din Cluj-Napoca de când e actriță a Teatrului German din Timișoara, pentru personajul Iris din. 'Fetița din bolul peștelui auriu' de Morris Panych, regia Radu Afrim, la Teatrul German de Stat Timișoara. La această categorie au fost nominalizați Vlad Bîrzanu, pentru rolul Flaut, cârpaci de foale din spectacolul 'Visul unei nopți de vară', la Teatrul 'Anton Pann' din Râmnicu Vâlcea, Rareș Florin Stoica, pentru rolul Claudio din spectacolul 'Băiatul din ultima bancă', la Teatrul Național București.

Premiul pentru 'cel mai bun spectacol radiofonic' i-a revenit Ilincăi Stihi pentru 'Suzana', o producție a Societății Române de Radiodifuziune. La această categorie au fost nominalizate următoarele titluri: 'Cei din urmă vor fi cei din urmă' (scenariul și regia artistică Gavriil Pinte, o producție a Societății Române de Radiodifuziune), 'D'ale carnavalului' (adaptarea radiofonică și regia artistică Alexandru Darie, o producție a Societății Române de Radiodifuziune).

Premiul pentru întreaga activitate în scenografie i-a revenit Axentei Marfa pentru cei 40 de ani de activitate pe scena Teatrului Național Vasile Alecsandri Iași, precum și alte scene din țară.

'Sunt recunoscătoare Domnului pentru darul cu care m-a hărăzit. Mulțumesc membrilor Senatului UNITER pentru cinstea și onoarea acordate. Îmi cer iertare copiilor și soțului meu. Poate i-am neglijat, poate nu le-am acordat suficient timp. Mulțumesc pentru efortul de a susține acest for artistic, acest barometru unic în România', a spus Axenti Marfa.

Premiul pentru cea mai bună scenografie i-a fost conferit lui Helmut Sturmer, pentru 'Două loturi', la Teatrul Național București, categorie la care au fost nominalizați Dragoș Buhagiar, pentru 'Călătoriile lui Gulliver', la Teatrul Național 'Radu Stanca' din Sibiu, Adrian Damian, pentru 'Viața e vis', la Teatrul Național din Timișoara.

Premiul 'cel mai bun actor în rol secundar' i-a fost acordat lui András Hatházi, pentru rolul Judecătorul Brack din spectacolul 'Hedda Gabler', la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. La această categorie au mai fost nominalizați și Marius Manole, pentru rolul Povestitorul din spectacolul 'Două loturi', la Teatrul Național București, Bányai Kelemen Barna, pentru rolul Florin din spectacolul 'Beznă de mină', la Teatrul Național din Târgu Mureș - Compania 'Tompa Miklós'.

'Mulțumesc soției, mulțumesc celor trei copii ai mei, mulțumesc bunicii', a spus în timpul discursului său András Hatházi.

La categoria 'cea mai bună actriță în rol secundar' premiul i-a fost conferit artistei Eniko Gyorgyjakab, pentru rolul Doamna Elvsted din spectacolul 'Hedda Gabler', la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Au mai fost nominalizate Ofelia Popii, pentru rolul Sofia Egorovna din spectacolul 'Platonov', la Teatrul Național 'Radu Stanca' din Sibiu, și Olga Torok, pentru rolul Sylvia din spectacolul 'Fetița din bolul peștelui auriu', la Teatrul German de Stat din Timișoara.

Premiul pentru 'întreaga activitate - actor' i-a fost acordat actorului de teatru, dramă și comedie - Matei Alexandru. La această categorie au mai fost nominalizați Ion Abrudan, Tibor Ács, Petru Ciubotaru, Constantin Cojocaru, Costel Constantin, Damian Crâșmaru, József Czintos, Constantin Dinulescu, Grig Dristaru, Ovidiu Ghiniță, Tudor Gheorghe, Cristian Irimia, Vladimir Jurăscu, Nemes Levente, Bujor Macrin, Vasile Menzel, Alexandru Mereuță, George Mihăiță, Damian Oancea, Alexandru Repan, Rudy Rosenfeld, Dumitru Rucăreanu, Tiberiu Simionescu, Traian Stănescu, Anton Tauf, Sergiu Tudose, Eugen Țugulea, Valentin Uritescu, Răzvan Vasilescu, Dionisie Vitcu.

Leni Pințea-Homeag a primit premiul pentru 'întreaga activitate - actriță'. La aceeași categorie au mai fost propuse Mihaela Arsenescu Werner, Adela Mărculescu, Anda Caropol, Camelia Zorlescu, Cornelia Gheorghiu, Csíky Ibolya, Florina Cercel, Iarina Demian, Ileana Iurciuc, Ioana Bulcă, Ioana Crăciunescu, Irene Flamann, Klara Sebok, Leonie Waldman Eliad, Liliana Lupan, Ágnes Lőrincz, Mariana Neagu, Mariana Vasile, Monica Ghiuță, Nina Udrescu, Paula Sorescu-Lucian, Rodica Mandache, Rodica Popescu Bitănescu, Simona Bondoc, Stela Popescu, Suzana Macovei, Violeta Popescu, Virginia Itta Marcu.

Premiul de excelență în regie i-a adus lui Alexandru Dabija premiul UNITER pentru regia spectacolului 'Două loturi', la Teatrul Național București. La aceeași categorie au fost nominalizați Silviu Purcărete pentru regia spectacolului 'Călătoriile lui Gulliver', la Teatrul Național 'Radu Stanca' din Sibiu, și Radu Afrim pentru regia spectacolului 'Năpasta', de la Teatrul Național București.

Premiul de excelență pentru un regizor i-a revenit lui Alexandru Colpacci, categorie la care au mai fost propuși Petre Bokor, Victor Ioan Frunză, Claudiu Goga, Alexander Hausvater, Gheorghe Jora, Horațiu Mălăele, Cristian Pepino, Jozsef Szabo.

'Călătoriile lui Gulliver', exerciții scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift, la Teatrul Național 'Radu Stanca' din Sibiu, a primit premiul pentru 'cel mai bun spectacol' din 2012. La aceeași categorie au mai fost nominalizate piesele 'D'ale noastre' de Gigi Căciuleanu, la Teatrul Național București, și 'Platonov' de Cehov, la Teatrul Național 'Radu Stanca' din Sibiu.Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro