Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Sibiu: La o sută de ani de la naștere, Cioran se întoarce simbolic acasă, cu tramvaiul

Miercuri, 11 Mai 2011
 
Sibiu, 10 mai 2011 /Agerpres/ - La o sută de ani de la naștere, Cioran se întoarce simbolic acasă, în comuna Rășinari, sâmbătă, când se va juca premiera ''Ispita Cioran. Ispita de a trăi'', la care s-au vândut toate biletele, a anunțat marți, într-o conferință de presă, directorul Teatrului Național ''Radu Stanca'', Constantin Chiriac.

Singura problemă a reîntoarcerii mult așteptate a lui Cioran, acasă, la Rășinari, este chiar casa acestuia. Spectatorii care vor viziona spectacolul dedicat lui Cioran vor călători împreună cu actorii de la Sibiu până în Rășinari, însă, aici, nu vor putea să viziteze casa marelui scriitor, pentru că aceasta nu este casă memorială.

''Spectacolul este, dacă vrei, o întoarcere simbolică a lui Cioran, acasă, pentru că el a plecat din Rășinari și nu s-a mai întors. Din păcate, nici Casa Cioran nu există ca muzeu. Casa Cioran este o casă privată. Ar trebui ca Primăria Rășinari să facă unele demersuri'', a declarat marți, pentru AGERPRES, Constantin Chiriac.

Acesta militează și pentru păstrarea tramvaiului care leagă Sibiul de Rășinari, acesta fiind cel mai vechi din țară, cu o istorie de 107 ani.

''Eu cred că este un simbol al României, pentru că este primul tramvai care s-a construit în România. O doamnă din Mediaș a cumpărat de ziua ei, toate biletele la spectacolul pe care îl jucăm de șase ani, ''Un tramvai numit Popescu''. Sunt mulți străini care vin special să vadă spectacole în tramvaiul sibian, francezii din Lyon doresc să facem spectacolul la ei acasă'', a completat Constantin Chiriac.

După ce mai bine de 1.500 de spectatori au văzut cel puțin 50 de reprezentații teatrale în tramvaiul Sibiu - Rășinari și alte sute de turiști germani, belgieni, francezi și americani au dorit să parcurgă cei 12 kilometri cu tramvaiul, acum a venit timpul călătoriei spre Rășinari alături de Cioran.

Câștigător a trei premii UNITER pentru teatru radiofonic, regizorul Gavriil Pinte montează la Sibiu spectacolul 'Ispita Cioran', o propunere de biografie poetică după viața și opera lui Emil Cioran. Proiectul este o producție a Teatrului Național 'Radu Stanca' Sibiu și aniversează 100 de ani de la nașterea filosofului și scriitorului român Emil Cioran.

'Ispita Cioran' este un spectacol itinerant. Spectacolul reprezintă cea de-a patra producție marca Gavriil Pinte la Sibiu și își propune să reconstruiască simbolic călătoria imaginară, înapoi spre Rășinari, a marelui filosof român Emil Cioran. Itinerariul începe de la intrarea principală în Muzeul în Aer Liber și continuă, cu opriri scurte, de-a lungul Pădurii Dumbrava până în satul Rășinari, unde publicul este invitat să coboare pentru un popas mai lung. Călătoria continuă înapoi spre Sibiu păstrând atmosfera fascinantă, plină de lirism și muzicalitate. Evenimentele sunt aduse în fața privitorilor în ordine cronologică: nașterea, copilăria, izgonirea de acasă, înaintarea în vârstă, dragostea târzie pentru Friedgard Thoma și imaginea finală a morții sale. Regia, scenariul și coloana sonoră poartă semnătura lui Gavriil Pinte, iar scenografia a fost realizată de Roxana Ionescu. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Marius Turdean, Veronica Arizancu, Simina Contraș, Raluca Iani, Laura Ilea, Mariana Mihu, Cristina Ragos, Arina Trif, Mihai Coman, Adrian Neacșu, Eduard Pătrașcu, Viorel Rață și Ciprian Scurtea. Asistent regie este Vicențiu Rahău.

Premiera spectacolului va avea loc sâmbătă, 14 mai, ora 14,00. Următoarele trei reprezentații vor avea loc duminică, 15 mai, ora 14,00, sâmbătă, 21 mai, și duminică, 22 mai, începând cu ora 18,00. Plecarea publicului se va face din parcarea teatrului, cu 30 de minute înainte de începerea spectacolului, cu autobuzele puse la dispoziție gratuit de Tursib. Biletele au fost puse în vânzare la Agenția Teatrală și online pe bilete.sibfest.ro. Prețul unui bilet este de 30 de lei, respectiv 20 de lei cu reducere. Toate biletele puse în vânzare pentru premieră și pentru cea de-a doua reprezentație au fost deja epuizate.

Spectacolul va fi prezentat, de asemenea, în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu care va avea loc în perioada 27 mai - 5 iunie. Tot în cadrul festivalului va fi prezentat și spectacolul 'Un tramvai numit Popescu', un punct de reper important pe harta turistică, dar și cea afectivă a orașului.
Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro