Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Actrița Irina Petrescu a fost înmormântată, vineri, cu onoruri militare

Sâmbătă, 23 Martie 2013 , ora 12.13
 
DATE:Fri, 22 Mar 2013 13:06:02 GMT

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Actrița Irina Petrescu, care a murit marți, la vârsta de 71 de ani, a fost înmormântată cu onoruri militare la Cimitirul Reînvierea din București, vineri, în prezența a zeci de admiratori, colegi de breaslă și apropiați.

Printre cei care au condus-o pe ultimul drum pe Irina Petrescu s-au numărat actorul Ion Dichiseanu, regizorul Alexandru Darie și criticul de film Irina Margareta Nistor.

Trupul neînsuflețit al artistei a fost depus, joi la prânz, la Sala "Liviu Ciulei" a Teatrului Bulandra din București, unde admiratorii și foștii colegi au putut să-i aducă Irinei Petrescu un ultim omagiu. Printre aceștia s-au numărat actorul Alexandru Bindea, Ilinca Tomoroveanu, directorul adjunct al Teatrului Național București, Mircea Diaconu și Ion Besoiu. Coroane de flori au fost trimise de instituții precum Președinția României, Uniunea Teatrală din România (UNITER), Teatrul Bulandra, Teatru Național Radiofonic.

Actrița Irina Petrescu a murit marți, la Spitalul Elias din Capitală, după o scurtă, dar foarte grea suferință, a declarat pentru MEDIAFAX directorul medical al unității sanitare, Dana Safta.

Irina Petrescu, una dintre cele mai importante actrițe de teatru și film din România, renumită pentru frumusețea sa clasică, a decedat, la vârsta de 71 de ani, după o carieră în care și-a legat numele de cei mai importanți regizori români, între care Liviu Ciulei și Lucian Pintilie.

Născută la 19 iunie 1941, a absolvit în 1963 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", la clasa profesorilor Ion Șahighian și David Esrig. Descoperită încă din anul 1960 de către regizorul Savel Știopul, a debutat în film - "Valurile Dunării" (1960), sub bagheta lui Liviu Ciulei.

La Teatru Bulandra - care i-a fost a doua casă vreme de peste patru decenii - a întruchipat personaje ca Lena în "Leonce și Lena" de Georg Buchner, Cecil în "Elisabeta l" de Paul Foster, Jennifer în "Ferma" de David Storey, Cecilia în "Casa cea nouă" de Carlo Goldoni, Cristina în "Judecată în noapte" de Buero Vallejo, Ines în "Cu ușile închise" de Jean Paul Sartre, Ea în "O, ce zile frumoase!" de Samuel Beckett, Margot în "Dimineața pierdută" de Gabriela Adameșteanu, Milordino în "Uriașii munților" de Luigi Pirandello, Celimene în "Mizantropul" de Moli?re, Beatrice în "Teatrul comic" de Carlo Goldoni, Caesonia în "Caligula", Doamna Diderot în "Libertinul" de E. E. Schmitt, Regina mamă în "Thomas a Becket" de Jean Anouilh, Maria Vasilievna Voinițkaia în "Unchiul Vanea" de A.P. Cehov, Maria Mihailovna în "Oblomov", după I. A. Goncearov, Arina Panteleimonovna în "Căsătoria" de Gogol.

De-a lungul carierei sale, Irina Petrescu a primit numeroase distincții și premii. Astfel, în decembrie 2011, a primit premiul "Aristizza Romanescu" în domeniul artelor spectacolului, acordat de Academia Română pentru "creația teatrală și cinematografică".

În 2007, Irina Petrescu a primit premiul pentru întreaga carieră la cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

De asemenea, în anul 2003, Irina Petrescu a primit premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga activitate.

În anul 2000, actrița Irina Petrescu a fost decorată cu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Ofițer, de către Președinția României.


Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro