Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Afrim, Dabija și Purcărete, nominalizați la premiul UNITER pentru cea mai bună regie

Miercuri, 6 Martie 2013
 

IAȘI (MEDIAFAX) - Radu Afrim, Alexandru Dabija și Silviu Purcărete au fost nominalizați la premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună regie, care va fi acordat pe 13 mai, într-o gală care va avea loc la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Iași, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Radu Afrim este nominalizat de UNITER pentru regia spectacolului "Năpasta", la Teatrul Național București, Alexandru Dabija, pentru regia spectacolului "Două loturi", la Teatrul Național București, iar Silviu Purcărete, pentru regia spectacolului "Călătoriile lui Gulliver", la Teatrul Național "Radu Stanca" din Sibiu.

Pentru cea de-a XXI-a ediție a galei premiilor UNITER, Senatul uniunii a hotărât ca juriul de nominalizări să fie alcătuit din criticii de teatru Mircea Morariu, Ion Parhon și Maria Zărnescu.

La categoria "debut" au fost nominalizați Vlad Bîrzanu, pentru rolul Flaut, cârpaci de foale din spectacolul "Visul unei nopți de vară", la Teatrul "Anton Pann" din Râmnicu Vâlcea, Rareș Florin Stoica, pentru rolul Claudio din spectacolul "Băiatul din ultima bancă", la Teatrul Național București, și Silvia Török, pentru rolul Iris din spectacolul "Fetița din bolul peștelui auriu", la Teatrul German de Stat din Timișoara.

La categoria "cel mai bun spectacol de teatru radiofonic" au fost nominalizate următoarele titluri: "Cei din urmă vor fi cei din urmă" (scenariul și regia artistică Gavriil Pinte, o producție a Societății Române de Radiodifuziune), "D'ale carnavalului" (adaptarea radiofonică și regia artistică Alexandru Darie, o producție a Societății Române de Radiodifuziune) și "Suzana" (scenariul și regia artistică Ilinca Stihi, o producție a Societății Române de Radiodifuziune).

La categoria "cea mai bună scenografie" au fost nominalizați Dragoș Buhagiar, pentru "Călătoriile lui Gulliver", la Teatrul Național "Radu Stanca" din Sibiu, Adrian Damian, pentru "Viața e vis", la Teatrul Național din Timișoara, Helmut Stürmer, pentru "Două loturi", la Teatrul Național București.

La categoria "cel mai bun actor în rol secundar" au fost nominalizați Bányai Kelemen Barna, pentru rolul Florin din spectacolul "Beznă de mină", la Teatrul Național din Târgu Mureș - Compania "Tompa Miklós", András Hatházi, pentru rolul Judecătorul Brack din spectacolul "Hedda Gabler", la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, și Marius Manole, pentru rolul Povestitorul din spectacolul "Două loturi", la Teatrul Național București.

La categoria "cea mai bună actriță în rol secundar" au fost nominalizate Enikő Györgyjakab, pentru rolul Doamna Elvsted din spectacolul "Hedda Gabler", la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Ofelia Popii, pentru rolul Sofia Egorovna din spectacolul "Platonov", la Teatrul Național "Radu Stanca" din Sibiu, și Olga Török, pentru rolul Sylvia din spectacolul "Fetița din bolul peștelui auriu", la Teatrul German de Stat din Timișoara.

La categoria "cel mai bun actor în rol principal" au fost nominalizați George Costin, pentru rolul Maiorul din spectacolul "Familia Tót", la Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" din București, Lari Giorgescu, pentru rolurile din spectacolul "D'ale noastre", la Teatrul Național București, și Nicu Mihoc, pentru rolul titular din spectacolul "Platonov", la Teatrul Național "Radu Stanca" din Sibiu.

La categoria "cea mai bună actriță în rol principal" au fost nominalizate Emilia Dobrin, pentru rolul Capra din spectacolul "Capra cu trei iezi", la Teatrul Act din București, Imola Kézdi, pentru rolul titular din spectacolul "Hedda Gabler", la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, și Tania Popa, pentru rolul Fata din spectacolul "Fata din curcubeu", la Teatrul Național București.

La categoria "cel mai bun spectacol" au fost nominalizate următoarele titluri: "Călătoriile lui Gulliver", exerciții scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift, la Teatrul Național "Radu Stanca" din Sibiu, "D'ale noastre", de Gigi Căciuleanu, la Teatrul Național București, și "Platonov", de A.P. Cehov, la Teatrul Național "Radu Stanca" din Sibiu.

Pentru premiul pentru critică teatrală au fost nominalizate Oltița Cîntec, Cristina Rusiecki și Octavian Saiu.

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă la gală premiul de excelență, premiile pentru întreaga activitate și premiile speciale. Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor și a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în ședința din data de 4 martie, Senatul a acordat mai multe premii.

Astfel, premiul de excelență a fost acordat Teatrului Național București, "pentru conceperea și realizarea excepțională a Programului Caragiale 2013".

Premiul pentru întreaga activitate (actor) i-a fost acordat lui Matei Alexandru (au mai fost propuși: Ion Abrudan, Tibor Ács, Petru Ciubotaru, Constantin Cojocaru, Costel Constantin, Damian Crâșmaru, József Czintos, Constantin Dinulescu, Grig Dristaru, Ovidiu Ghiniță, Tudor Gheorghe, Cristian Irimia, Vladimir Jurăscu, Nemes Levente, Bujor Macrin, Vasile Menzel, Alexandru Mereuță, George Mihăiță, Damian Oancea, Alexandru Repan, Rudy Rosenfeld, Dumitru Rucăreanu, Tiberiu Simionescu, Traian Stănescu, Anton Tauf, Sergiu Tudose, Eugen Țugulea, Valentin Uritescu, Răzvan Vasilescu, Dionisie Vitcu).

Același premiu, pentru o actriță, i-a revenit lui Leni Pințea- Homeag (au mai fost propuse: Mihaela Arsenescu Werner, Adela Mărculescu, Anda Caropol, Camelia Zorlescu, Cornelia Gheorghiu, Csíky Ibolya, Florina Cercel, Iarina Demian, Ileana Iurciuc, Ioana Bulcă, Ioana Crăciunescu, Irene Flamann, Klara Sebok, Leonie Waldman Eliad, Liliana Lupan, Ágnes Lőrincz, Mariana Neagu, Mariana Vasile, Monica Ghiuță, Nina Udrescu, Paula Sorescu-Lucian, Rodica Mandache, Rodica Popescu Bitănescu, Simona Bondoc, Stela Popescu, Suzana Macovei, Violeta Popescu, Virginia Itta Marcu).

Premiul de excelență pentru un regizor i-a revenit lui Alexandru Colpacci (au mai fost propuși: Petre Bokor, Victor Ioan Frunză, Claudiu Goga, Alexander Hausvater, Gheorghe Jora, Horațiu Mălăele, Cristian Pepino, József Szabó (-dzsa) ).

Același premiu, la categoria "scenografie", i-a revenit lui Axenti Marfa (au mai fost propuși: Vioara Bara, Nina Brumușilă, Luana Drăgoiescu, Adriana Grand, Clara Labancz, Sanda Mușatescu, Krisztina Nagy, Doru Păcurar, Anca Pâslaru, Viorica Petrovici, Eugenia Tărășescu Jianu, Florica Zamfira) iar la "critică și istorie teatrală, lui Constantin Paiu (Au mai fost propuși: Csaba Csirák, Mira Iosif, Mya Liontescu, Mircea Morariu, Ana Maria Narti, Constantin Paiu, Doina Papp, Mirella Patureau, Anaid Tavitian, Mircea Tomuș, Mariana Voicu).

Premiul special pentru teatru de păpuși și marionete îi va fi acordat lui Liviu Berehoi, premiul pentru muzică de teatru, lui Tibor Cari, iar premiul special "pentru o viață dedicată poeziei autentice" îi va fi dedicat lui Tudor Gheorghe.

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro