Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, marele câștigător la Gala Premiilor UNITER

Miercuri, 20 Aprilie 2011
 
București, 19 apr 2011/Agerpres/ - Spectacolul 'Strigăte și șoapte', în regia lui Andrei Șerban, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, a câștigat premiul pentru Cel mai bun spectacol la cea de-a 19-a ediție a Galei Premiilor UNITER care a avut loc luni seara în studioul trei al TVR1.

'Este o onoare pentru mine să fiu un membru al acestui spectacol. (...) Vă invit cu drag să vedeți acest spectacol absolut de excepție', a spus directorul artistic adjunct al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, Visky Andras, cel care a primit premiul în numele colegilor săi.

'Strigăte și șoapte' a mai câștigat și premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, prin Zsolt Bogdan, dar și premiul pentru Cea mai bună regie, care i-a fost acordat lui Andrei Șerban.

Deoarece regizorul Andrei Șerban nu a fost prezent la decernarea premiilor, el fiind plecat în străinătate, distincția înmânată de primarul Capitalei, Sorin Oprescu și actrița Mariana Mihuț a fost primită de scenografa Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Carmencita Brojboiu, care a citit un mesaj al regizorului.

'Mulțumesc UNITER și doresc să dedic acest premiu actrițelor din spectacol care nici măcar nu au fost nominalizate. Spectacolul reprezintă un omagiu adus regizorului Ingmar Bergman', a spus Andrei Șerban în mesajul său.

Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca i-a revenit și premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar, acesta fiind câștigat de Gabor Viola pentru spectacolul 'Leonce și Lena'.

Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal a revenit actriței Ofelia Popii pentru rolurile din spectacolul 'Felii' de la Teatrul Național 'Radu Stanca'. La aceeași categorie au mai fost nominalizate actrițele Maia Morgenstern de la Teatrul Național București și Petronela Grigorescu de la Teatrul Național 'Vasile Alecsandri' din Iași.

La categoria Cea mai bună actriță în rol secundar premiul i-a revenit actriței Ana Ciontea de la Teatrul Național din București, pentru rolul Mama tânărului din spectacolul 'Avalanșa'.

Dragoș Buhagiar de la Teatrul German de Stat din Timișoara a fost răsplătit cu premiul pentru Cea mai bună scenografie pentru spectacolul 'Shaking Shakespeare'.

'Îmi este foarte drag premiul acesta pentru că am nimerit într-un loc în care se face teatru foarte serios, locurile astea fiind din ce în ce mai rar întâlnite. Mă refer la Teatrul German din Timișoara. Nu pot să spun decât că v-aș dori tuturor să ajungeți să faceți teatru în atmosfera cu care m-am întâlnit la teatrul din Timișoara, cu seriozitatea lor și cu o sinceritate absolut debordantă care uneori te pune în încurcătură', a spus Dragoș Buhagiar.

Premiul pentru debut a fost acordat la ediția din 2011 a premiilor UNITER actorului Conrad Mihai Mericoffer de la Teatrul Național București, pentru rolul Trofimov din spectacolul 'Livada de vișini'.

La categoria Cel mai bun spectacol de teatru TV premiul a fost câștigat de piesa 'Unde-i revolverul', de Gorgey Gabor, în regia lui Mircea Cornișteanu, iar premiul pentru Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a revenit piesei 'D'ale Carnavalului' de I.L. Caragiale în regia lui Gavriil Pinte.

În cadrul Galei UNITER un premiu special a fost acordat mai multor oameni care lucrează în spatele scenei.

'Acest premiu s-a născut din reverența pe care o facem în fiecare an oamenilor care ne ajută. Premiul se îndreaptă către oameni de teatru, la sugestia domnului Valeriu Grama, de profesie actor și regizor și care a fost, cred, timp de aproape 30 de ani directorul studioului Casandra. Ne-am gândit, la sugestia domniei sale și ne-am adjudecat acest premiu ca fiind al președintelui pentru oamenii din spatele scenei, pentru cei pe care nu-i vedeți niciodată, numai că ei sunt cei fără de care spectacolul nu poate să aibă loc', a spus președintele UNITER, Ion Caramitru.

Senatul UNITER a acordat și o serie de premii speciale în baza propunerilor venite din partea teatrelor și la propunerile membrilor Senatului.

Premiul de excelență pentru întreaga activitate i-a fost acordat în cadrul ediției din 2011 a premiilor UNITER actriței Tamara Buciuceanu.

'Mulțumesc publicului pentru aplauzele lui pe care mi le-a acordat timp de 60 de ani. Mulțumesc pentru cei care au avut încredere în mine și m-au adus în această seară în fața dumneavoastră să-mi dea un premiu. Sunt fericită că am avut norocul să cresc cu cei mai mari regizori și să joc alături de cei mai prețioși actori și actriței ai teatrului românesc. Mulțumesc pentru atenția deosebită pe care mi-a dat-o în ultimele zile regizorul Alexandru Tocilescu. (...) Vă promit că pe viitor o să vă mai fac câteva mici bucurii de pe scenă, iar pe dumneavoastră că sunteți acum aici și mă onorați cu prezența vă mulțumesc și vă aplaud', a spus Tamara Buciuceanu la primirea distincției.

Premii pentru întreaga activitate au primit, de asemenea, actorul Ilie Gheorghe, actrița Coca Bloos, regizorul Tudor Mărăscu, scenografa Gabriela Nazarie și criticul Ion Cazaban.

Premii speciale din partea Senatului UNITER au mai fost acordate lui Gabriel Basarabescu pentru muzica de teatru, Andras Lorant pentru coregrafie și Anetei Forna Christu pentru teatrul de păpuși.

Premiul Consiliului Britanic, distincție oferită pentru întreaga activitate în sprijirea și promovarea relațiilor culturale româno-britanice, acordat de British Council, i-a fost decernat lui Ion Caramitru.

'Mă bucur și îmi face placere acest premiu, deși eu sunt obișnuit să ofer premii, nu să primesc', a spus Ion Caramitru la primirea premiului.

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului, concurs desfășurat de UNITER sub egida Casei Regale a României, a fost câștigat de piesa 'Labirint' scrisă de Radu F. Alexandru.

Premiul a fost înmânat de principesa Rym Al Ali a Iordaniei, care i-a felicitat pe artiștii din România și i-a invitat în țara sa pentru schimburi culturale cât mai intense.

Criticii Ludmila Patlanjoglu, Doina Modola și Andreea Dumitru au făcut parte din juriul care a făcut nominalizările anul acesta, iar din cel de-al doilea juriu, cel care care a decis premiile acordate la Gala UNITER 2011, au făcut parte Alexandru Berceanu, Maria Miu, Ozana Oancea, Ion Parhon și Sebastian Vlad Popa.

Gala Premiilor UNITER se desfășoară anual, începând cu anul 1991, și reprezintă festivitatea de acordare a distincțiilor Uniunii Teatrale din România, pentru fiecare an calendaristic încheiat.
Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro