Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Victorie pe toate liniile pentru teatrele din Cluj-Napoca și Sibiu, la cea de-a XIX-a gală UNITER

Marți, 19 Aprilie 2011
 
DATE:Tue, 19 Apr 2011 05:21:12 GMT

BUCUREȘTI (MEDIAFAX)
Teatrele din Cluj-Napoca și Sibiu au fost marile câștigătoare ale celei de-a XIX-a gale a premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER), ce a avut loc luni seară, în studioul TVR 1.

Cel mai premiat a fost, de departe, spectacolul "Strigăte și șoapte", montat de Andrei Șerban la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, care și-a adjudecat premiile pentru cel mai bun regizor, cel mai bun spectacol și cel mai bun actor în rol principal (Zsolt Bogdán).

Andrei Șerban nu a fost prezent pentru a ridica trofeul pentru cel mai bun regizor, însă a trimis un mesaj prin scenografa Carmencita Brojboiu. Artistul a transmis astfel că, prin "Strigăte și șoapte", a pornit pe un nou drum în arta sa. Șerban a dedicat acest spectacol "actrițelor excepționale din spectacol care nici măcar nu au fost nominalizate" și "geniului lui Ingmar Bergman".

Pe de altă pare, Ofelia Popii a primit premiul UNITER pentru cea mai bună actriță în rol principal, pentru prestația sa din spectacolul "Felii" al Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu.

Printre decernările de premii s-au strecurat și mici momente artistice, în cadrul spectacolului din studioul Televiziunii Publice, care a fost prezentat de președintele UNITER Ion Caramitru. Unul dintre acestea a fost cel realizat de Horațiu Mălăele, care a spus ce înseamnă a fi sau a nu fi premiant UNITER.

Juriul care a ales, în seara galei, câștigătorii a fost alcătuit din: Alexandru Berceanu - regizor, Maria Miu - scenograf, Ozana Oancea - actriță, Ion Parhon - critic de teatru - și Sebastian Vlad Popa - critic de teatru.

Printre cei care au înmânat premii s-au numărat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, și ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Prezentăm mai jos lista completă a câștigătorilor celei de-a XIX-a ediții a premiilor UNITER:

Debut: Conrad Mihai Mericoffer, pentru rolul Trofimov din "Livada de vișini" la Teatrul Național București
Cel mai bun spectacol de teatru TV: "Unde-i revolverul", de Görgey Gábor, regia Mircea Cornișteanu
Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: "D'ale carnavalului", de I. L. Caragiale, regia Gavriil Pinte, producție a SRR
Cea mai bună scenografie: Dragoș Buhagiar, pentru "Shaking Shakespeare", Teatrul German de Stat, Timișoara
Cel mai bun actor în rol secundar: Gábor Viola, pentru rolul Valerio din "Leonce și Lena", Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca
Cea mai bună actriță în rol secundar: Ana Ciontea, pentru rolul Mama tânărului din "Avalanșa", Teatrul Național București
Cel mai bun actor în rol principal: Zsolt Bogdán, pentru rolul Bergman din "Strigăte și șoapte", Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca
Cea mai bună actriță în rol principal: Ofelia Popii, pentru rolurile din "Felii", Teatrul Național "Radu Stanca" Sibiu
Cea mai bună regie: Andrei Șerban, pentru "Strigăte și șoapte", Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca
Cel mai bun spectacol: "Strigăte și șoapte", la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca

Premiile Senatului UNITER:

Premiul de Excelență: Tamara Buciuceanu
Premiul pentru întreaga activitate: actorul Ilie Gheorghe, actrița Coca Bloos, regizorul Tudor Mărăscu, scenografa Gabriela Nazarie, criticul Ion Cazaban (Premiile Senatului UNITER)
Premiul special pentru teatru de păpuși: Aneta Forna Christu
Premiul special pentru muzică de teatru: Gabriel Bassarabescu
Premiul special pentru coregrafie - Andras Lorant
Premii speciale pentru proiecte inedite și realizări remarcabile - "Teatru3 (Teatru La Cub)" (Teatrul Național "Vasile Alecsandri" Iași) și Muzeul Teatrului de Păpuși și Animație din România, Asociația Culturală GAG, Craiova.

Senatul UNITER a decis ca în cadrul galei să fie acordate diplome de recunoștință reprezentanților personalului de scenă cu o activitate de peste 30 de ani în instituțiile teatrale de care aparțin.

De asemenea, în cadrul galei au mai fost acordate următoarele distincții:

Pemiul special acordat de Consiliul Britanic: Ion Caramitru
Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului: Radu F Alexandru - "Labirint"
Premiul pentru critică de teatru (decis de Biroul de conducere al Secției Române a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru): Andreea Dumitru.
Gala premiilor UNITER a fost transmisă în direct la TVR 1.
Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro