Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Premiile UNITER, decernate luni seară

Luni, 18 Aprilie 2011
 

București, 18 apr 2011/Agerpres/ - Premiile Uniunii Teatrale din România (UNITER) vor fi decernate, luni seară, în cadrul galei care va fi transmisă în direct pe TVR 1, Radio România Cultural, www.tvr.ro și www.uniter.ro.

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca este nominalizat la categoria 'cel mai bun spectacol' cu două spectacole - 'Leonce și Lena' și 'Strigăte și șoapte', alături de Teatrul Național de București cu piesa 'Livada de vișini'.

De altfel, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca are nominalizări și la secțiunile ''cea mai bună regie'', ''cel mai bun actor în rol principal'', ''cel mai bun actor în rol secundar'' și ''cea mai bună scenografie''.

La categoria 'cea mai bună regie', Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca îl are nominalizat pe regizorul Andrei Șerban cu spectacolul 'Strigăte și șoapte' care concurează cu Lazslo Bocsardi de la Teatrul Maghiar 'Tamasi Aran' din Sfântu Gheorghe cu spectacolul 'Neguțătorul din Veneția' și Alexandru Dabija de la Teatrul Național Iași cu spectacolul 'O noapte furtunoasă'.

Premiul pentru 'cel mai bun actor în rol principal' va fi disputat de Zsolt Bogdan, pentru rolul Bergman din spectacolul 'Strigăte și șoapte' de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, Marius Manole - pentru rolul Lopahin Ermolai Alexeevici din spectacolul 'Livada de vișini' de la Teatrul Național București și Horațiu Mălăele - pentru rolul Francois din spectacolul 'Dineu cu proști' tot de la Teatrul Național București.

Actrițele Petronela Grigorescu (pentru rolul Veta din spectacolul 'O noapte furtunoasă' - Teatrul Național 'Vasile Alecsandri', Iași), Maia Morgenstern (pentru rolul Ranevskaia Liubov Andreevna din spectacolul 'Livada de vișini' - Teatrul Național București) și Ofelia Popii (pentru rolurile din spectacolul 'Felii' - Teatrul Național 'Radu Stanca', Sibiu) au fost nominalizate la categoria 'cea mai bună actriță în rol principal'.

La categoria 'cel mai bun actor în rol secundar'' nominalizați sunt: Dragoș Huluba (pentru rolul Căpitanul de pompieri din spectacolul 'Cântăreața Cheală' - Teatrul de Comedie București), Andi Vasluianu (pentru rolul Semion Medvedenko din spectacolul Pescărușul - Teatrul 'Toma Caragiu' Ploiești) și Gabor Viola (pentru rolul Valerio din spectacolul 'Leonce și Lena' - Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca).

Ana Ciontea (rolul mama tânărului din spectacolul 'Avalanșa' - Teatrul Național București), Claudia Ieremia (rolul Marietta din spectacolul 'În vizită' - Teatrul Național 'Mihai Eminescu' Timișoara) și Virginia Itta Marcu (rolul jonglerul violonist din spectacolul 'Puterea obișnuinței' - Teatrul 'Sică Alexandrescu' Brașov) sunt nominalizate la categoria 'cea mai bună actriță în rol secundar''.

În competiția de la categoria 'cea mai bună scenografie' au intrat Carmencita Brojboiu, pentru spectacolul 'Leonce și Lena' de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, Dragoș Buhagiar pentru scenografia spectacolului 'Shaking Shakespeare' de la Teatrul German de Stat din Timișoara și Adriana Grand pentru scenografia spectacolului 'Iunie' de la Teatrul Național Târgu Mureș.

Premiul pentru Debut va fi disputat la ediția din acest an a Galei UNITER de Vlad Cristache pentru regia spectacolului 'Peer Gynt' de la Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila, Alexandru Mâzgăreanu pentru regia spectacolului 'Funcționarii' de la Teatrul Metropolis din București și Conrad Mihai Mericoffer, pentru rolul Trofimov din spectacolul 'Livada de vișini' de la Teatrul Național București.

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic va fi ales dintre trei producții ale SRR - 'Aniversarea', de Harold Pinter, în regia lui Alexandru Dabija, 'D'ale carnavalului' de I. L. Caragiale, în regia lui Gavriil Pinte, și 'Maldoror' - biografia sentimentală a unui criminal în serie, scenariul și regia Ilinca Stihi.

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV va fi disputat de 'Întoarcerea la matcă' de George Astaloș, regia Ion Gostin, 'O întâmplare cu haz' de Carlo Goldoni, regia Constantin Dicu, și 'Unde-i revolverul' de Gorgey Gabor, regia Mircea Cornișteanu.

În conformitate cu statutul UNITER, Senatul Uniunii va acorda în cadrul galei un premiu de excelență actriței Tamara Buciuceanu, premii pentru întreaga activitate actorului Ilie Gheorghe, actriței Coca Bloos, regizorului Tudor Mărăscu, scenografei Gabriela Nazarie, criticului Ion Cazaban și mai multe premii speciale.

Senatul UNITER a decis ca la ediția din acest an a galei să fie acordate diplome de recunoștință reprezentanților personalului de scenă cu o activitate de peste 30 de ani în instituțiile teatrale de care aparțin.


Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro