Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Spectacolul radiofonic "Suzana", al SRR, nominalizat la Prix Europa 2012

Duminică, 9 Septembrie 2012 , ora 10.36
 
DATE:Fri, 07 Sep 2012 11:09:10 GMT

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Spectacolul radiofonic "Suzana" al Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a fost nominalizat la categoria Radio Fiction, în cadrul Festivalului Prix Europa 2012, ce se va desfășura la Berlin în perioada 20 - 27 octombrie, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Spectacolul a fost difuzat în premieră pe 27 iunie 2012, la Radio România Cultural. Regia artistică îi aparține Ilincăi Stihi, care semnează și scenariu, conceput după o idee de Werner Herzog.

Din distribuția spectacolului, fac parte Andi Vasluianu, Mădălina Gițescu, Tania Popa, Orodel Olaru, Ioana Sihota, Axel Moustache și Roxana Lepedat.

Spectacolul radiofonic dezvoltă într-o formulă neconvențională universul interior al unui personaj respins de societate: "Un pușcăriaș este eliberat. Afară, lumea parcă a amuțit. Drumul pustiu pare să ducă spre oraș. Spre viață. Spre inițierea unui nou parcurs. Pușcăriașul pornește la drum însoțit de femeia lui imaginară, Suzana, o fată din revistele deocheate care, în fotografia de deasupra patului, i-a mângâiat anii de detenție. Treptat, Suzana capătă personalitate, viață, și devine ghidul său într-un drum al amintirilor și proiecțiilor imaginare. Un drum al nopții continuat de versurile poetului german Novalis, pe care Suzana insăși le descoperă cu interes. Un drum către sine luminat și detaliat de fragmente din romanul neterminat al lui Novalis, ?Heinrich von Ofterdingen?. Până la urmă, un drum care se ne-sfârșește în moarte", se arată în comunicat.

Andi Vasluianu, intepretul principal, realizează o performanță actoricească trecând de la discursul angajat politic, la cuvântul poetic suspendat între vis și realitate cu viteza unei tăieturi de montaj. Alături de el, Mădălina Gițescu în rolul Suzanei, Tania Popa, Orodel Olaru, Ioana Sihota și ceilalți gravitează natural în spațiul intim propus de piesă. Lumea lui Novalis este amintită prin citatele în germană rostite de Axel Moustache și Roxana Lepedat și se întrepătrunde subtil cu atmosfera intensă a filmelor lui Werner Herzog. Țesătura sonoră realizată de Mihnea Chelaru, sound design și Mădălin Cristescu, regia muzicală, împlinesc și continuă un spectacol după structura specifică a unei cochilii în spirală. Regia de studio este realizată de Milica Creiniceanu.

Prix Europa - The European Broadcasting Festival premiază, în fiecare an, cele mai bune producții europene de televiziune, radio și online. Festivalul se adresează mass-mediei profesionale și angajamentului ei pentru calitate, creând contextul în care instituțiile media pot concura una împotriva celeilalte, cu cele mai bune producții de care dispun, pentru unul dintre premii sau chiar pentru marele premiu.

La Prix Europa 2012, s-au înscris 270 de radiodifuzori, companii media și jurnaliști independenți, pentru a obține prestigiosul trofeu pentru cea mai bună producție TV, radio sau online a anului. Comitetul de selecție a alcătuit lista nominalizărilor din cele peste 640 de proiecte înscrise, provenind din 38 de țări.

Din România, anul acesta mai concurează la Prix Europa, proiectul "Caravana Bicicleta" al Radio Tg. Mureș, nominalizat la categoria Radio Market Place of Innovation.

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro