Ascultă e-teatru

În actualitate

Sărutul morții sau efigia artistului în perfecțiunea tinereții sale, în premiera Teatrului Național Radiofonic, „Roller Coaster Kiss” de Ilinca Stihi

Luni, 24 Februarie 2025 , ora 15.00
 

Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați vineri, 28 februarie, ora 22.00, la Radio România Cultural, premiera absolută a spectacolului radiofonic Roller Coaster Kiss” de Ilinca Stihi.

Kurt Cobain, solistul legendarei formații Nirvana, una din figurile iconice ale culturii pop a anilor ’90, și cel mai important muzician al scenei americane grunge (stil derivat din rockul alternativ al anilor ’90), a inspirat scenariul original scris de Ilinca Stihi, la trei decenii de la dispariția starului. Personaj emblematic al Generației X, idolul milioanelor de fani, Kurt Cobain și-a asumat rolul de portavoce a drepturilor homosexualilor, a combătut homofobia și sexismul, ca gest de refuz al apatiei civice a generației sale. Celebritatea formației se datorează nu numai muzicii, ci și mesajului versurilor, profund personale, promotoare ale contraculturii oficiale. Talentul său muzical nativ era dublat de o fragilitate interioară, incompatibilă cu presiunea vieții din industria muzicală americană. Dificultățile adaptării la povara celebrității, dependența de droguri și depresia l-au împins la sinucidere în plină glorie și tinerețe, la 27 de ani. În 8 aprilie 1994 a fost găsit împușcat în locuința sa din Seattle, cu un bilet de adio alături. Totuși, presa a speculat că nu a fost o sinucidere, ci că soția sa ar fi fost implicată în asasinarea muzicianului, implicare însă niciodată dovedită. Kurt Cobain a fost căsătorit cu interpreta și actrița Courtney Love, cu care a avut o fiică, pe Frances Bean Cobain. Soția și fiica, la 30 de ani după dispariția lui Kurt, continuă să-și apere dreptul la o viață ferită de ochii presei de scandal. De altfel, relația cuplului a fost ca o cursă într-un montagnes russes, cu suișurile gloriei și coborâșurile curelor de dezintoxicare și ale depresiilor, iar destinul lor nefericit e emblematic pentru mașina de tocat vise a industriei muzicale americane.

Ilinca Stihi selectează în scenariul radiofonic „Roller Coaster Kiss” elemente din biografia lui Kurt Cobain, efigie a epocii sale, dar și a condiției artistului (post)romantic, pentru a schița portretul artistului „fixat” în perfecțiunea tinereții sale. Scenariul alternează mai multe fire narative autonome din care se compune profilul generației MTV, dar și al contextului politic al contorsionatului deceniu zece al secolului XX: deceniul ascensiunii neoliberalismului, al repoziționării forțelor politice pe glob odată cu tranziția Estului Europei spre capitalism și migrarea economiei globale spre Est, al recunoașterii drepturilor homosexualilor, dar și al războaielor din Golf și din fosta Iugoslavie. Scene de cuplu între Kurt Cobain și Courtney Love sau interviul imaginar acordat unui reporter de către Courtney Love la ani distanță după dispariția lui Kurt compun o biografie fragmentară, centrată pe coșmarul îmbătrânirii. Cel mai temut eșec al cuplului deschide un plan sonor inspirat din ecourile hiturilor, ale mesajelor versurilor și ale elementelor din cotidianul american al epocii. Un cerc narativ mai larg, în racord la criza climatică, apelează printr-o pseudo-geneză la intervenția stihiilor naturii (Cutremurul, Fulgerul) pentru recuperarea planetei ca loc al posibilei armonii a umanității.

Spectacolul nostru sonor propune publicului tânăr o viziune artistică originală asupra unei personalități care a influențat nu doar muzica ultimelor decenii, ci a contribuit la formarea și definirea valorilor lumii de azi.


Roller Coaster Kiss de Ilinca Stihi. În distribuție: Alexandru Costea, Alexandra Velniciuc, Dan Aștilean, Ionuț Kivu, Constantin Cojocaru. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică: Mădălin Cristescu și Codrin Lazăr. Muzica originală și sound design: Codrin Lazăr. Redactor Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică: Ilinca Stihi. Producție TNR, februarie 2025.

Arhiva : 2025 | 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro